CHP Mersin Milletvekili ve Parti İçi Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, basında yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “dini cemaat ve tarikatlar buluşması” ile ilgili verdiği önergede, Türkiye’de faaliyet gösteren kayıtlı veya kayıtsız cemaat ve tarikatları Başbakan’a soru.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “FETÖ’nün dini istismar boyutu”nu masaya yatırmak üzere Türkiye’de bulunan tarikat ve dini cemaatleri bir toplantıya davet ettiği haberlerinin basında yer aldığını belirten Aytuğ Atıcı, buna rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesi “Duyurular” ve “Basın Açıklamaları” kısmında herhangi bir davet ve duyuruya rastlanmadığına dikkat çekti.
Dini cemaat ve tarikatların önemli bir kısmının yasal kayıt altında olmadığını, bazı dini cemaat ve tarikatların ise çeşitli isimler altında vakıf, dernek ve diğer sivil toplum kuruluşları olarak “usulen” kayıt altında olduğu ifade eden Aytuğ Atıcı, Diyanet’in davetleri hangi kıstaslara göre belirlediğini ve buluşmanın içeriğinin kamuoyu ile paylaşılmasının toplumsal barış ve yasalara uygunluk açısından önem arz ettiğini belirterek Başbakan’a şu soruları yöneltti:
- Diyanet İşleri Başkanlığının dini cemaat ve tarikatları bir toplantıya davet ettiği doğru mudur? Doğru ise bu konuda kamuoyuna açık bir duyuru veya davet neden yapılmamıştır?
- Diyanet İşleri Başkanlığının “dini cemaat ve tarikatlar buluşması” veya benzer başka adla düzenleyeceği “FETÖ’nün dini istismarı” konusunun tartışılacağı toplantıya, dernek, vakıf ve yasalara uygun olarak kayıtlı sivil toplum kuruluşları dışında hangi dini cemaatler veya tarikatlar davet edilmiştir? Henüz bir davet yoksa hangi dini cemaatler veya tarikatların davet edilmesi düşünülmektedir?
- Türkiye’de dini amaçlarla bir araya gelen kayıtlı, kayıtsız kaç cemaat, kaç tarikat vardır? Bu dini cemaat ve tarikatların üye sayıları nedir?
- Türkiye’de dini cemaat ve tarikatların sayısı ve üye sayıları bilinmiyorsa, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı veya başka bir kurum tarafından bu konuda herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Yapılıyorsa ne zaman başlatılmıştır? Sonuçları kamuoyuna açıklanacak mıdır?
- Türkiye’de dini amaçlarla bir araya gelen kayıtlı, kayıtsız dini cemaat ve tarikatların para kaynakları bilinmekte midir? Para kaynakları kayıt altında mıdır? Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK)’ın dini cemaat ve tarikatların para kaynakları ve para akışı konusunda herhangi bir çalışması var mıdır?
Son Güncelleme: 07.10.2016 16:09