CHP İnsan ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, RedHack soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve 12 günün ardından serbest bırakılan Taylan Kulaçoğlu ve beraberindeki 6 kişinin, serbest kaldıktan sonra basına işkence gördüklerine dair açıklamalarda bulunmasını meclis gündemine taşıdı.
Genel Başkan Yardımcısı Altıok’un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesi şöyle:
“RedHack soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve 12 günün ardından serbest bırakılan Taylan Kulaçoğlu ve beraberindeki 6 kişi, serbest kaldıktan sonra basına işkence gördüklerine dair açıklamalarda bulunmuşlardır. Taylan Kulaçoğlu, itirafçılığa zorlandığını, tecavüz tehditlerine maruz kaldığını söylemiş, Uğur Cihan Okutulmuş'un ardından kendisine işkence yapılacağını anlatmış ve "Dayanışma sayesinde işkenceye alınmadım" demiştir. Kulaçoğlu, ilk gözaltına alınanlardan Uğur Cihan Okutulmuş’un çok ağır işkenceye maruz kaldığını, Filistin askısı dahil çok sayıda işkenceden geçtiğini ve Okutulmuş’un konuşamayacak halde olduğunu belirtmiştir. Kulaçoğlu tek kişilik hücrede 13 kişi kaldıklarını ve birbirleriyle iletişimlerinin engellendiğini belirtmiş, "Hücrede saatlerce ayakta bekletildik. Zaten sürekli saldırıyorlardı, kafamıza tekme atıyorlardı. Bunlar olağan şeylerdi zaten. Uğur'dan sonra bana işkence yapacaklardı. Sürekli tehdit ediyorlardı. Ama kamuoyu baskısı sayesinde avukatla görüşüm gerçekleşti. O da burada yaşananları, dışarıya aktarmış. Bu sayede ben işkence görmedim, ama tehditleri devam etti.” demiştir. Bu ifadeleri 6 Ekim 2016 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde yer almıştır. Dahası görevlilerin kendisine tecavüzle tehdit ettiğini söyleyen Kulaçoğlu: "Bana dediler ki, 'buradaki herkesin karısı olacaksın, saçını da keseceğiz. Hepimizin elinden geçeceksin. Burası, dışarısı değil, burada neler dönüyor hiçbir şeyden haberiniz yok. Artık 2013 yılında değiliz' dediler” ifadelerini kullanmıştır.
Anayasa’nın 17. maddesinin 3. fıkrasında: “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” ifadesi yer almaktadır.
Ayrıca ülkemizin imzaladığı birçok uluslararası sözleşme ile işkencenin yasak olduğunu kabul etmiş, işkencenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını taahhüt etmiştir.
Bu çerçevede
- Taylan Kulaçoğlu ve RedHack soruşturması kapsamında gözaltına alınanlara işkence yapıldığı iddiaları araştırılmış mıdır?
- Gözaltında işkence iddiaları doğru mudur? Gözaltı merkezlerinde Filistin askısı dahil çok sayıda işkence aletinin kullanıldığı iddiaları doğru mudur?
- Taylan Kulaçoğlu’nun tecavüzle tehdit edildiği iddiası doğru mudur?
- Gözaltı süresi boyunca bu ifade alma sürecinde kaç emniyet yetkilisi görevlisi yer almıştır? Bu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa eğer bu soruşturmalar ne aşamadadır? Sonuçlanmış mıdır?
- İşkenceye karışan görevliler hakkında adli sürecin başlatılması için suç duyurusunda bulunulmuş mudur?”
Son Güncelleme: 11.10.2016 15:33