ANKARA (ANKA) - Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, rotasyon konusunu değerlendirdiklerini belirterek, “Kararı vermedik çünkü çok hassas bir şey. Artısı nedir, eksisi nedir, bunu bir değerlendireceğiz, ondan sonra gereğini yapacağız” dedi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Genel Kurul’da Maarif Vakfı Kanunu Tasarısı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
-“YARGIDAN NE KARAR GELİRSE BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE”-
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz şu açıklamaları yaptı:
"Müdür yardımcılığı yazılı sınavı sorunsuz olarak yapıldı. 17 bin 350 kişi sınavı kazandı. Bir sendikanın sınavın içeriğiyle ilgili dava açması sonucu bir maddenin yürütülmesi hakkında durdurma kararı verildi, Bakanlık da bir üst mahkemeye müracaat etti, yargıdan ne karar gelirse başımızın üstünde, onun gereğini yerine getiririz.
-EŞ ATAMALARI-
Eş atamalarında son üç yıl içinde bütün atamalar yapılmıştır çünkü Anayasa'da vardır ‘Devlet aileyi korur.’ diye. Eşleri ayırarak, bölerek nasıl koruyacaksınız? Sadece Şubat 2016 döneminde bin 200 kişinin eş ataması branşlarının doluluk oranlarından dolayı yapılamamıştır.
-"OKUL ÇAĞINDAKİ SURİYELİ ÇOCUK SAYISI 992 BİN"-
Bize İçişleri Bakanlığının Göç İdaresi Başkanlığının verdiği bilgiye göre okul çağındaki Suriyeli çocuk sayısı 992 bin. Şu ana kadar okullarımıza gönderilen Suriyeli öğrenci sayısı 330 bin. Bu 330 bin öğrencinin 220 bini ilkokula, 70 bini ortaokula, 40 bini de ortaöğretime devam ediyor.
-"GÜNEYDOĞUYA ÖĞRETMEN ATIYORUZ, BİR YIL SONRA ATADIĞIMIZ ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 90'A YAKINI GERİ DÖNÜYOR"-
'Ücretli ya da sözleşmeli öğretmen çalıştırmak doğru bir yöntem midir?' Biz doğru olduğunu söylemiyoruz, kesinlikle doğru değil. Yani, doğru olanı kadrolu öğretmen ama bir doğrusu var, bir de hayatın gerçeği var, istesek de istemesek de hayatın gerçeği bazen sözleşmeli, çok net söylüyorum. Güneydoğuya öğretmen atıyoruz, bir yıl sonra atadığımız öğretmenlerin, arkadaşların bana verdiği rakamı söylüyorum, yüzde 90'a yakını geri dönüyor. Neden? Mazeret ataması nedeniyle, eş tayini dolayısıyla. Eş tayinini atamasak yine bu sefer diyecek ki: 'Anayasa'da devlet aileyi koruyacak. Aile bütünleştirmesini sağlamıyorsunuz.' Peki, oradaki öğretmeni buraya almasak, aile bütünlüğünü sağlamasak, orada kal desek… Yani, buraya çeksek orası boşalıyor; e, güneydoğuda birilerini tutmamız lazım. Şu anda öğretmen açığı Marmara'da daha fazla yani güneydoğuda da öğretmen oranı var ama ücretli öğretmen de var, sözleşmeli öğretmen de.
Bakın, bir yasa getireceğiz, bu yasada diyeceğiz ki: Sözleşmeli öğretmen kadrolu… Çakılı diyelim kadrolu demeyelim de. Çakılı öğretmeni beş yıl doğuda ve güneydoğuda çalıştıracağız, ondan sonra kadroya alacağız. Sekiz yıl çalıştıktan sonra da Türkiye'nin diğer yerlerine gitme imkânını vereceğiz. Aksi hâlde, Güneydoğuya sözleşmeli statüyü kaldırırsanız, 1 öğretmen bulamayabilirsiniz.
-"ŞUBATTA ATAMA YAPACAĞIZ"-
Ağustosta bizim bir atamamız yok dedik, inşallah, şubatta atama yapacağız.
Resmî okullardaki öğretmen sayımız 853 bin 916, yönetici kısmı 67 bin 217. Toplam ne kadar öğretmenimiz var? 1 milyonun üzerinde bir aileyiz biz, eğitim ailesi. Öğretmen statüsünde olan bu ailenin mensupları 921 bin133. 46 bin133 de ücretli öğretmenimiz var.
-ROTASYON-
Bir başka soru, 'Rotasyon ertelenmiş midir, yeniden uygulanacak mıdır?' diye; bunun üzerine bir bakıyoruz, gerçekten, biz eğitimin kalitesini artırmak istiyoruz. Bir öğretmen on iki yıl bir okulda kalıyor, acaba on iki yıl sonra… Acaba bir öğretmen, on iki yıl bir okulda kaldıktan sonra bir başka okula göndermek iyi mi olur, doğru mu olur? Bunun artısı var, eksisi var.
Ömür boyu bir yerde kalması ne kadar doğrudur veya bütün emeklilik döneminde iki okula gitmesi makuldür, doğrudur denildiğinde bir rotasyon da olabilir. Dolayısıyla, daha değerlendiriyoruz, kararı vermedik çünkü çok hassas bir şey. Gördük, 1 milyonluk bir aileyiz, 921 bini öğretmen, bunlara rotasyon yapacağız demiyoruz ancak, artısı nedir, eksisi nedir, bunu bir değerlendireceğiz, ondan sonra gereğini yapacağız."
Son Güncelleme: 16.06.2016 11:53