CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu vatandaşların sürekli borçlanarak yaşamasının önüne geçilerek Hükümet tarafından rasyonel, sürekli ve etkili ekonomik önlemler alınması, bankalara olan batık kredi borçları ile ilgili olarak düzeltici tedbirlerin bir an önce uygulanması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. Tanrıkulu'nun önergesi şöyle:
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Türkiye’de son 1 yılda toplam 26.4 milyon vatandaşın sadece bankalara olan borcunun yüzde 8.1 artarak 428 milyar TL'ye çıkması ve kişi başına düşen ortalama bireysel kredi borcunun ise 16 bin TL'yi aşması ekonomide yaşanan durgunluğun acı bir somut göstergesidir. Vatandaşlar borçlarını ödemek için daha da çok borçlanarak yaşamak zorunda kalmaktadır. TBB Risk Merkezi verileri, son 1 yılda 1.6 milyon kişinin konut, ihtiyaç, kredi kartı borcu ve taşıt kredisi kullanarak bankalara borçlandığını göstermektedir.
Yine TBB Risk Merkezi verilerine göre, son bir yılda 58 milyar batık kredi mevcuttur.
15 Temmuz 2016 tarihi sonrasında bankalar konut faizlerinde indirime gitmiştir. Haziran ayı verilerine göre Türkiye'de toplam 2.3 milyon kişinin 158 milyar TL konut kredisi borcu bulunmaktadır. Konut kredisi borçlu sayısının son bir yılda 100 bin arttığı ve borç tutarındaki artışın yüzde 9 olduğu, kişi başı ortalama konut kredisi borcunun 70 bin TL'yi bulduğu ifade edilmektedir.
Merkez Bankası tarafından son alınan önlemler ile bankaların kredi verme kabiliyetinin artırıcı nitelikte olduğu belirtilmiş, bankaların kredilerin geri dönmeme riskine karşı temkinli olduğu vurgulanmıştır. Ancak, bu durum, vatandaşların borçlarını borç ile kapatmaya çalışmasına alternatif bir çözüm değildir.
TBB Risk Merkezi Haziran ayı verilerine göre, konut kredisi riski en yüksek şehir 52.7 milyar TL ile İstanbul olmuş, Ankara 19.7 milyar TL ile ikinci, 11.3 milyar TL ile İzmir 3. sırada yer almıştır. Dikkat çeken bir diğer husus ise, konut kredilerinde son 1 yılda riski en hızlı artan illerin Muş ve Şırnak olduğudur. İstanbul'da kişi başı ortalama konut kredisi riskinin 96 bin TL, Gaziantep’te 82 bin TL, Muğla’da ise 77 bin TL olması gözden kaçmamalıdır. Konut kredilerinde batık oranının en yüksek olduğu iller Bitlis, Şırnak, Mardin ve Siirt olarak ifade edilmiştir.
Vatandaşların sürekli borçlanarak yaşamasının önüne geçilerek Hükümet tarafından rasyonel, sürekli ve etkili ekonomik önlemler alınması, bankalara olan batık kredi borçları ile ilgili olarak düzeltici tedbirlerin bir an önce uygulanması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ve teklif ederiz.
Son Güncelleme: 17.08.2016 11:46