GERÇEK MUHABİR / TBMM
Hükümetin, “Dededen kalan gümüşleri” rehin verip dış borç almaya çalıştığını ifade eden Öztrak, “Osmanlıyı çökerten zihniyet işte budur. Bunun sonu Duyunu Umumiyedir” dedi.
Sayıştay denetimine tabi olmayan Varlık Fonu’na Savunma Sanayii Destekleme Fonu’ndan 3 aylığına 3 milyar TL aktarılacağını hatırlatan Öztrak, “Hükümetin bu parayı referandumdan Hayır çıkmasını önlemek için harcayacağından endişe ediyoruz” dedi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, değeri milyarlarca doları bulan kamu varlığının Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasını değerlendirdi. Ziraat Bankası’nın, PTT’nin, BOTAŞ’ın, TPAO’nun, Borsa İstanbul’un, TÜRKSAT Uydu Haberleşme ve İşletme Anonim Şirketindeki Hazine’ye ait hisselerin, TELEKOM’daki Hazine payının, Eti Maden İşletmeleriyle, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün Türkiye Varlık Fonu’na devredildiğini, sırada Halk Bankası ve THY’nin olduğunu ifade eden Öztrak, özetle şunları söyledi:
DEDEDEN KALAN GÜMÜŞLER
Evde dededen kalan son gümüşler de hükümetin, bütçe disiplini ve Sayıştay denetiminin de dışında tutarak ve hazine birliği ilkesine açıkça aykırı olarak kurduğu, Hazine-i Hassaya yani özel Hazineye devretti. Hükümet yanlış politikaları nedeniyle uzunca bir süredir dış piyasalardan borçlanmakta zorlanıyor. Şimdi elde kalan son gümüşleri rehin ederek yeni dış borçlar almaya çalışacak.
BUNUN SONU DÜYUN-U UMUMİYE
Tabii bu Borçlar ödenmezse de bir sabah uyandığımızda ilk Osmanlı anayasası, Kanunu Esasiyi hazırlayan Mithat Paşa’nın kurduğu Ziraat Bankasının, milli petrol arama şirketimiz TPAO’nun sahip olduğu imtiyazlarla birlikte borç veren yabancılara kaptırıldığını göreceğiz. Osmanlıyı çökerten zihniyet işte budur. Bunun sonu Düyun-u Umumiyedir.
3 AYLIĞINA 3 KATRİLYON TL BORÇ
Bir diğer Bakanlar Kurulu Kararıyla da Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ait 3 milyar TL nakit para Türkiye Varlık Fonuna 3 aylığına borç verildi. Eski parayla 3 katrilyon TL. Sınırlarımızdaki yangın devam ederken, savaşan ordumuzun kullanabileceği, bu kadar yüksek bir meblağın 3 aylığına özel hazineye devredilmesinin nedeni nedir? Daha yeni yatların gezi teknelerinin ÖTV’sini sıfırlayan hükümet, savaşan ordumuzun silahlarını üretmekte kullanılacak paraya neden el atıyor? Bu kadar acil ve önemli olay nedir? Sayıştay denetimine tabi olmayan, Yönetim ve denetleme Kurulu üyeleri doğrudan Başbakan tarafından atanan ve Başbakana bağlı olan bu özel hazineye aktarılan 3 milyar TL nerelere harcanacaktır? Diğer taraftan Fona devredilen hazineye ait kurum, kuruluş ve hisselerin devir tarihindeki kar zarar ve borç durumu nedir?
REFERANDUM İÇİN KULLANACAKLARINDAN ENDİŞE EDİYORUZ
Hükümetin önümüzdeki 3 ayda en önemli önceliği malumdur. Bu öyle büyük bir önceliktir ki, Kıbrıs gibi milli bir davadan bile önemlidir. Bunu Sayın Başbakan, Kıbrıs görüşmeleri için Cenevre’ye neden gitmediğini açıklarken basın mensuplarına açıkça ifade etti. Hükümet için Başkanlık, yani otoriter, partili, tek adam rejimine geçiş en önemli iştir. Sınırlarımızdaki yangın sürerken savunma sanayinin kasasındaki parayı da, evde kalan son gümüşleri de Hükümetin referandumdan Hayır çıkmasını önlemek için harcayacağından endişe ediyoruz.
OHAL, FETÖ İÇİN ÇIKTI; REFERANDUM İÇİN KULLANILIYOR
Özellikle ciddi anketler milletimizin büyük bir kararlılıkla otoriter, partili başkanlık rejimine geçişe, keyfi yönetime, diktatörlüğe Hayır diyeceğini gösteriyor. Bu anlaşıldıkça Hükümet, “FETÖ’yle mücadele edeceğim” diye ilan ettiği OHAL kapsamındaki yetkilerini millete otoriter başkanlık rejimini kabul ettirmek için, sık sık Anayasa’ya aykırı olarak istismar ediyor.
BU DÜZENLEMELER YOK HÜKMÜNDEDİR
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 121. Maddesine göre Olağanüstü halin gerekli kılmadığı konularda Kanun Hükmünde Kararname çıkarılamaz. Dün akşam yayımlanan bu bakanlar kurulu kararlarının önünü OHAL kapsamında geçtiğimiz ay çıkarılan son OHAL KHK’ları açtı. Anayasayı ihlal ederek yapılan bu düzenlemeler yok hükmündedir. Bu KHK’lara dayanarak yapılacak tasarrufların mali sonuçları o tasarrufların altında imzaları olanları bağlar. Oluşan kamu zararı bu kararları alanlara rücu edilecektir. Milletin kör kuruşunun hesabı Hukuk önünde sorulacaktır.
BORÇ ÖDENMEZSE BU KURUMLAR YABANCILARIN ELİNE GEÇER
Bir soru üzerine Varlık Fonu’na devredilen varlıkların nasıl kullanılacağını açıklayan Öztrak, bu Kurumların gelirlerinin Varlık Fonu’nda birikeceğini, ayrıca bu kurumları karşılık göstererek Fon’un borçlanabileceğini söyledi. Borçların ödenememesi halinde bu kurumların yabancıların eline geçebileceğine dikkat çeken Öztrak, Sayıştay denetimine tabi olmayan Fon’un yönetiminde borsacıların da olduğunu söyledi. “Acaba bu paralarla Borsa’da dalgalanmaları önlemek için işlem mi yapacaklar? Savunma Sanayii Destekleme Fonundan 3 milyar TL neden devredilir?” diye Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü:
BİR BÜTÇE İKİ HAZİNE
Bütçede gelir kısmında, vergi dışındaki normal gelirlerin altında 5 milyar TL’lik bu kuruluşlara ait gelir var. Bu da Fon’a gidiyor. Bir tarafta Hazine nakit yönetimini yapıyor, bir taraftan da Fon kuruyorsunuz o da Hazine görevi yapıyor. Ekonomide çok başlılık hakim oluyor. Ekonomideki sıkıntılara çözüm bulmak için değil yeniden borç bularak ekonomiyi götürmek, tedavi etmek için değil pansuman yapmak için alınan tedbirlerdir.
DENETİM SORUNU
Bu Fon’un doğru dürüst bir denetimi yok. Yönetimde keyfilik giderek artıyor. Sayıştay denetimine tabi olmayan Varlık Fonu’nun ilk getirilen halinde hiçbir denetim yoktu. Plan ve Bütçe Komisyonundaki arkadaşlarımızın çabalarıyla bağımsız denetim konusu gündeme geldi. Fakat yapılacak tespitin yanında bir de müeyyide olması lazım. Buna karşın denetimi ve yaptırımı sürekli engelleyen bir iktidarla karşı karşıyayız.