TÜSİAD: Yeni bir kalkınma anlayışını hayata geçirmek gerek

Rekabet Kongresi’nde konuşan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, daha yeşil ve çevreye duyarlı döngüsel bir üretim gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirterek, "Bugün gelişmiş ülkelerde refah insana, insanın geliştirdiği teknolojiye ve kurumlara dayanıyor. Bu üç unsurun güçlendirilmesi üzerine kurulu yeni bir kalkınma anlayışını hayata geçirerek gelişmiş, saygın, adil ve çevreci bir Türkiye’yi inşa edebiliriz" dedi.

23 Kasım 2021 Salı 19:03
TÜSİAD: Yeni bir kalkınma anlayışını hayata geçirmek gerek

Rekabet Kongresi’nde konuşan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, daha yeşil ve çevreye duyarlı döngüsel bir üretim gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirterek, "Bugün gelişmiş ülkelerde refah insana, insanın geliştirdiği teknolojiye ve kurumlara dayanıyor. Bu üç unsurun güçlendirilmesi üzerine kurulu yeni bir kalkınma anlayışını hayata geçirerek gelişmiş, saygın, adil ve çevreci bir Türkiye’yi inşa edebiliriz" dedi.

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Rekabet Kongresi, kamu, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile alanında uzman isimleri bir araya getirdi. “Yeşil Dönüşüm ve Döngüsel Ekonomi Işığında Pandemi Sonrası Sektörler” ana temasının ele alındığı etkinliğin açılış konuşmalarını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, ikiz dönüşüm olarak adlandırılan dijitalleşme ve yeşil dönüşümün, rekabetçiliğe, sürdürülebilirliğe ve döngüsel ekonomiye yönelik etkilerini anlattı. 

“İKİZ DÖNÜŞÜMÜN TEMELİNDE DİJİTAL TEKNOLOJİLER ÖNEMLİ BİR YER TUTACAK”

Dijitalleşmenin şirketler ve ülkeler için önemli bir öncelik olduğuna dikkat çeken TÜSİAD Başkanı Kaslowski, şunları söyledi:

“İklim değişikliğinin seyri, yeşil dönüşümün de dijital dönüşüme eşlik etmesi gereğini açıklıkla gösteriyor. Bir taraftan daha verimli ve katma değerli üretim için dijitalleşmeyi sağlarken diğer taraftan daha yeşil, çevreye duyarlı, enerji verimli, döngüsel bir üretim gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte daha yeşil bir üretim ve tüketim modelini gerçekleştirebilmek için teknolojik dönüşümleri de önceliklendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla ikiz dönüşüm olarak tariflenen bu yeni yapının temelinde dijital teknolojilerin etkin kullanılması önemli bir yer tutacak. TÜSİAD, Türkiye’nin geleceğinin yeni bir anlayışla inşası için bir yol haritası sunan çalışmayı kısa süre önce paylaştı. Bugün gelişmiş ülkelerde refah insana, insanın geliştirdiği teknolojiye ve kurumlara dayanıyor. Bu üç unsurun güçlendirilmesi üzerine kurulu yeni bir kalkınma anlayışını hayata geçirerek gelişmiş, saygın, adil ve çevreci bir Türkiye’yi inşa edebiliriz. Ekosistemin dengesini gözetmek, karbon nötr kalkınmayı başarmak ve yeşil ekonomik dönüşümü içselleştirmek, bu hedefin ‘çevre’ boyutunun başarılması için kritik önemdedir.”

“REKABETÇİLİK ARTIK YAŞAYAN BİR ORGANİZMA”

Kalkınma ve rekabette sürdürülebilirliğin yalnızca ekonomide değil toplumda da hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, şöyle konuştu:

“Rekabetçilik artık yaşayan bir organizma. Bu organizmanın beynini daha çevreci-yeşil, yenilikçi ve teknolojiyi ön plana alan katma değerli üretim süreçleri, kalbini ise hukuk ve demokrasi oluşturuyor. Kalbin ve beynin daha dengeli çalışması ülkelerin, ekonomilerin ve sektörlerin rekabetçiliğini artırırken toplumları da daha sürdürülebilir bir refah toplumu haline getiriyor. Gelişmiş bir demokrasi ve hukuk sistemi; adil, şeffaf, hesap verebilir ve liyakat esaslı bir devlet yönetimi ile rekabetçilik gücüne de kaldıraç etkisi yaratıyor. Güven ve istikrarın garantisi, hukukun üstünlüğünün sağlanmasından geçiyor. Türkiye ve insanlık için asıl beka meselesi, iklim değişikliğinin yaratacağı sorunlar. Bu süreçte sektörlerimizin enerji verimliliğinin artırılması da kritik önem taşımaktadır. Öte yandan, enerji maliyetleri artışı ile sanayimizin üretim, ihracat ve rekabetçilik gücünün azalmasına izin vermemeliyiz. Üretim ekonomisi, yüksek teknoloji kullanımı, nitelikli insan kaynağı sağlayacak bir eğitim sistemi ile dönüştürülmüş bir Türkiye’nin, verimlilik artışı yoluyla markalı ve katma değerli ihracatını artıracağına inanıyoruz.”

Son Güncelleme: 23.11.2021 19:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.