CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçen şirketlerle ilgili soru önergesini, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yanıtladı. 674 sayılı KHK’nin ardından şirketlerin devir alınmaya başlandığını kaydeden Canikli, şirketlerin mal varlığı, sermaye büyüklüğü, istihdam durumları gibi verilerin temin edilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Fon tarafından atanan yöneticilerin, çalışanların haklarının korunması, alacaklı olanların hakların gözetilmesi konusunda azami özeni gösterdiğini söyleyen Canikli, “Şirketlerin tüzel kişiliği devam etmekte olup, şirketlerle ilgili tüm kararlar, şirketlerin hukuki/mali durumları, piyasa koşulları vs. çerçevesinde ilgili şirket yönetim kurulları tarafından alınmaktadır. Fon, söz konusu şirketlerle ilgili yapacağı işlemler konusunda da şeffaflık açısından gereken hassasiyeti göstermektedir” dedi.
596 ŞİRKET SATIŞTA
Başbakan Yardımcısı Canikli’nin yanıtını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “TMSF’ye geçen şirket sayısı 694. Yaklaşık 3 aydır süreç işliyor ama hala TMSF şirketlerin mali büyüklüğünü açıklamadı, açıklayamadı. Bütün kurumlar iktidarın emrinde. Bu kadar sürede bunların derlenememesi büyük bir eksikliktir. Mali büyüklük bilinmiyor ancak bu arada şirketlerin satışı için de süreç başlatıldı. Üç grupta 596 şirketin satışı için yatırım danışmanı şirketler belirlendi. Bu aşamada TMSF ne kadar bir büyüklüğü devir aldığını, kamuoyuyla paylaşmalıydı. Şeffaflık bunu gerektirir. Ayrıca TMSF’ye geçen şirketlerle iş yapan firmalar ciddi sıkıntı içinde. Alacaklarını alamıyor, işlerini döndüremiyorlar. Sayın Canikli, alacaklılarla ilgili ‘azami özen’ gösteriliyor diyor ama bir yandan da hala şirketlerin hesaplamaları bitmemiş. Nasıl özen gösteriliyor, borçlar nasıl ödeniyor? Burada çelişkiler var. Ayrıca şirketler alacak ve borçlarıyla birlikte satılacaksa, alacaklılar bir de bu şirketleri alan firmalarla uğraşacak. Piyasada ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bir an önce çözüm üretilmeli” diye konuştu.
ŞİRKET BORÇLARI KEFİLLERE KALDI
678 sayılı KHK ile şirketlerin borçları konusunda yeni bir yetki daha alındığına dikkat çeken Budak, “TMSF, şirketin doğrudan veya dolaylı borçlarının ödenmesi için öncelikle şirket lehine kefil olan ortak, yönetici veya bunlarla bağlantılı üçüncü gerçek veya tüzel kişilerin malvarlığına müracaat edecek. Yani halka daha da genişletiliyor. Asıl borçlular dururken, kefillere sorumluluk yüklenmesi adaletli bir uygulama değil. Daha çok mağdur yaratır, piyasa daha çok olumsuz etkilenir” dedi.