Hakem Kurulu hükümetin 2020 yılı için önerdiği 4+4 ve 2021 yılı için önerdiği 3+3’lük zam teklifini aynen kabul etti.
ZAMDAN ÖNCE EYLEM ZAMDAN SONRA TOPLANTI YAPACAĞIZ
Zam öncesi Memur-Sen’den çok sert açıklamalar geliyordu. Hatta Memur-Sen Ankara’da geçen günlerde saat 15:00’da mesaiyi terk etmiş ve erken iş bırakma eylemi yapmıştı. Daha sonra memurlar Ankara’daki Çalışma Bakanlığı önünde boş cüzdanlarını atarak tepkilerini göstermişlerdi. Bugün ise Memur-Sen başkanı Ali Yalçın düşük zammı yüksek perdeden eleştirdi. Eylem sorusuna ise, “Toplantı yapacağız” cevabını verdi.
Memur-Sen önceki hafta Ankara’da boş cüzdan eylemi yapmıştı.
Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın hakem heyetinin zam teklifi açıklamasının ardından ilk toplantısını bugün yaptı. Başkan Yalçın Hakem Kurulu tarafından onaylanan zammı şu şekilde eleştirdi: Hakem bekliyorduk, noter çıktı.
Daha sonra gazetecilerin ‘Bundan sonraki süreçte eylem planınız var mı?’ sorusuna ise Yalçın, “Memur- Sen olarak sürece ilişkin bütün boyutları istişare mekanizmalarla kararlaştırarak aldığımız ifade ettim. Bundan sonraki bütün süreçlerde de yapacağı toplantılarla belirlenecektir.” ifadelerini kullandı.
‘TÜM SÖZLERİ BUGÜN SÖYLEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ’
‘Tüm sözleri bugün söylemek zorunda değiliz’ diyen Yalçın, “Bundan sonraki bütün süreçler yapacağımız toplantılarla belirlenecektir. Hakem heyeti ile ilgili süreç sonuçlanmış durumda. Bundan sonra yapacağımız ilk iş teşkilat buluşmalarımızı yaparak teşkilatımızla bir araya gelmek. Bu süreci; hakem heyetinin bu anlamdaki özerkliğini, kamu işvereninin güvenilirliğini bunları doğal olarak teşkilatımızla paylaşacağız. Dolayısıyla önümüzde yoğun olarak teşkilat toplantıları olacak. Teşkilatımızda Türkiye buluşmaları yapılacak. Bazı sözlerimizi de orada söylemiş olacağız. Biz bu kararı asla kabul etmediğimizi ifade ediyoruz. ” ifadelerini kullandı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 5. Dönem Toplu Sözleşmesiyle ilgili, “Gelen teklif ortada, kimse bizden yüzde 14’lük zamma imza atmamızı beklememeliydi. Sendikacılığın haysiyetine yakışmaz, emeğin izzetine yakışmaz, emekçinin onuruna yakışmaz. İki yılda yüzde 14’lük zam Memur-Sen’in kabul edebileceği bir zam değildir.” dedi.
Toplu sözleşme masasını son ana kadar açık tutuklarını ve kazanım üretmek için ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarını belirten Yalçın, “Bir toplu sözleşmede uzlaşmak kadar uzlaşmamak da mukadderdir. Nasıl uzlaşmak doğalsa uzlaşmamak da bir o kadar doğaldır. Beklentiler karşılanırsa masada uzlaşı çıkar, beklentiler karşılanmazsa masa uzlaşı olmaz.” diye konuştu.
Toplu sözleşmenin 20 günlük müzakere süresinde üzerinde uzlaşılan ve olduğu gibi hakem kuruluna aktarılması gerekirken maddelerin yok sayıldığını savunan Yalçın, şunları kaydetti: “Masada uzlaşılan maddelerin, uzlaşılmadı sayılması hakikaten hayret verici. Bu konuda tepkimizi ifade ettik ve bize gönderilen tespit tutanaklarını şerhli teslim aldık. Netice itibarıyla kaybı imzalamadık, kazanım üretecek bir teklif de masaya gelmedi. Kamu İşveren Heyeti ise masada uzlaşılan maddeleri Hakem Kurulu’na götürmedi. Hakem heyeti, masada varılan uzlaşıları sormadan yeni bir toplu sözleşmeymiş gibi bir süreç yönetimi yaptı. Hakem heyeti adaletten şaştı, Kamu İşveren Heyetine bu anlamda noterlik yapmış oldu.”
(Sözcü)