Japonya dünyanın üçüncü büyük ekonomisi ünvanını kaybetti

Japonya, 2023 yılının sonunda beklenmedik bir şekilde resesyona girdi ve dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olma ünvanını Almanya'ya kaptırdı.

15 Şubat 2024 Perşembe 08:46
Japonya dünyanın üçüncü büyük ekonomisi ünvanını kaybetti

Japonya ekonomisinin Ekim-Aralık döneminde beklenmedik bir şekilde tekrar daralmasının ardından teknik resesyona girdiğini gösterdi. Yüksek enflasyon, şu anda dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan ülkede iç talebi ve özel tüketimi kısıtladı.

Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) Temmuz-Eylül döneminde revize edilen yüzde 3,3'lük düşüşün ardından dördüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre yüzde 0,4 daraldı. Bu, ekonomistler arasında yer alan yüzde 1,4'lük büyüme yönündeki ortalama tahminin çok altındaydı. Dördüncü çeyrekte GSYİH deflatörü yıllık bazda yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşti.

Çeyreklik bazda GSYH yüzde 0,3 artış beklentilerine karşılık yüzde 0,1 daraldı. Bir önceki çeyrekte de yüzde 0,8'lik daralmayla karşılaşmıştı. İki çeyrek üst üste daralma yaşanması teknik resesyonun tanımı olarak kabul ediliyor.

En son gayri safi yurtiçi hasıla baskısı, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda için faiz oranlarının normalleştirilmesi ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida için maliye politikası desteği durumunu karmaşık hale getirdi. Bu aynı zamanda Almanya'nın geçen yıl dolar bazında dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olarak Japonya'nın yerini aldığı anlamına da geliyor.

Resesyon faiz artış ihtimalini düşürdü

Dünyanın negatif faiz uygulayan tek büyük para otoritesi olan Japonya Merkez Bankası (BOJ), pozitif bölgeye öngörülenden geç bir sürede geçebilir.

Japonya ekonomisi dördüncü çeyrekte yıllıklandırılmış bazda yüzde 0,4 küçülerek beklenmedik bir şekilde resesyona girdi. Japon ekonomisi üçüncü çeyrek küçülmesi de yüzde 2,9’dan yüzde 3,3’e revize edildi. Verinin detayında hem hanehalkı tüketimi hem de yatırım harcamalarında gerileme dikkat çekti. Verinin ardından gecelik swap piyasasında BOJ’un nisan ayında faiz artışı yapması ihtimali geriledi.

Norinchukin Research Ekonomisti Takeshi Minami, BOJ’un negatif faizi mart ya da nisanda sona erdireceğine dair beklentilere dikkat çekerken “Ancak rüzgar artık karşıdan esiyor” değerlendirmesini yaptı. Bloomberg Ekonomisti Taro Kimura’ya göre de veri BOJ’un ocak ayında politikasını değiştireceği sinyalini devam ettirmesinin üzerine şüphe düşürdü.

Son Güncelleme: 15.02.2024 08:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.