CHP İstanbul Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu Üyesi Onursal Adıgüzel’in AB (Avrupa Birliği) tarafından mülteciler için verilmesi öngörülen 3 milyar avronun akıbetine ilişkin verdiği soru önergesine verilen cevapta, Temmuz sonu itibariyle 740 milyon avro tutarında kaynak kabul edildiği, bunun da 229 milyon avrosunun sözleşmeye bağlandığı ve 106 milyonun ise çeşitli projelerde harcanmak üzere uluslararası kuruluşlara aktarıldığı belirtildi.
AB Bakanı Ömer çelik tarafından yanıtlanan soru önergesinde, 2016 ve 2017 mali yıllarını kapsayan 3 milyar avronun tamamının 2017 yılı sonuna kadar sözleşmeye bağlanmasının beklendiği kaydedildi.
Soru önergesine verilen cevabı değerlendiren Adıgüzel, 18 Mart’taki Brüksel zirvesinde, 3 milyar avronun ödenmesinin hızlandırılmasına ilişkin mutabakat sağlanmasına karşın, şu ana kadar ödenen tutarın tatmin edici olmadığını ifade etti. Hükümetin vatandaşları popülist söylemlerle oyaladığını belirten Adıgüzel, “AB tarafından Türkiye’deki mülteciler için vaat edilen yardım miktarının yetersizliği ortada iken, mevcut kaynağın daha üçte birinin bile aktarılmamış olması düşündürücüdür” diye konuştu.
Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Mart 2016 tarihli “Türkiye’deki Geçici Koruma Statüsündeki Suriyelilere Yönelik 2016- 2018 Dönemi Kamuoyu Birinci Aşama İhtiyaç Planlaması”nda Suriyeli mülteciler için öngörülen toplam ihtiyaç miktarının 61 milyarın üzerinde olduğu ifade edilmişti.
Yardımlar Uluslararası Kuruluşlara
Verilen cevapta, ödeme yapılan projeler arasında Dünya Gıda Programı (WFP) aracılığıyla yürütülen ve Türkiye’deki Suriyelilere gıda yardımı öngören 32 milyon avro bütçeye sahip bir proje ile UNICEF’in Türkiye’deki Suriyeli çocukların eğitimlerinin desteklenmesine yönelik 33,3 milyon avroluk bir projenin olduğu belirtildi.
1, 4 Milyar Avro Değerinde Özel Tedbir Paketi
Bakan Çelik tarafından verilen cevapta ayrıca 28 Temmuz tarihli Komisyon Kararı ile 1,4 milyar avro değerinde özel tedbir paketinin kabul edildiği kaydedilirken, bu paketin sağlık, eğitim, belediye altyapısı, sosyoekonomik destek gibi alanlarda harcanmak üzere, kamu ve diğer uluslararası kuruluşlara aktarılacağı belirtildi.
Adıgüzel, Mart 2016 tarihinde “Türkiye’de Bulunan Suriyeli Mültecilere ve Son Dönem AB-Türkiye İlişkilerinde Mülteciler Alt Başlığı Altında Yaşananlara Dair Durum Tespiti” başlıklı bir rapor hazırlamış ve AB tarafından sağlanması öngörülen yardımın, yeterli olmayacağına dikkat çekmişti.
Son Güncelleme: 31.08.2016 11:16