İş kazalarında "DEHŞET" tablosu!

İş kazalarında "DEHŞET" tablosu!

05 Eylül 2016 Pazartesi 15:17
İş kazalarında
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 2016 yılının ilk 8 ayında yaşamını kaybeden işçi sayısının dehşete düşürdüğünü ifade etti.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıkladığı raporu değerlendirdi. Yarkadaş, “Türkiye, AKP Hükümeti döneminde gerçekleşen iş kazaları ile Avrupa’da birinciliği ne yazık ki kimseye kaptırmamaktadır. Keşke; bu birinciliği basın özgürlüğü, kişisel hak ve özgürlüklerin korunması, bağımsız yargı ve ifade özgürlüğü gibi alanlarda sağlayabilseydik” dedi.
Yılın ilk sekiz ayında en az 1250 işçi yaşamını yitirdi!
CHP’li Yarkadaş, Son yıllarda iş kazalarının hızla artmasının temel nedeninin, kuralsız, güvencesiz, kayıtsız ve sendikasız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaşmasının artmasına bağlayarak, “AKP’nin bir gecede çıkardığı kanunlara, bu kanunlara itiraz noktalarımıza ve muhalefet şerhlerine bakarsanız bugünkü gelinen noktanın çokta sürpriz olmadığını görürsünüz” dedi. Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
Az maliyet, maksimum iş üretme ve kar hırsı bir araya geldiğinde işçi ölümleri kaçınılmaz hale geliyor. Taşeronu bitireceğiz diyen bir hükümetin inşaat sektöründeki taşeronlaşmadan haberi var mı acaba? Son yıllardaki İş Kanunu’ndaki düzenlemelere açın bir bakın, kaçı işçi lehine, kaçı işveren lehine? Yasalar ne yazık ki; çalışandan yana değil, kar hırsından yana düzenlenmekte. En fazla işçi ölümü inşaat, madencilik, taşımacılık ve metal sektörlerinde yaşanıyor, bu alanlarda hangi önlemler alındı? 8 ayda 1250 işçinin yaşamını yitirmesini hükümet nasıl açıklayabilir? Basın özgürlüğünün yerlerde süründüğü, tutuklu gazeteci sayısının zirve yaptığı 2016 yılında, işçi ölümlerinde bir utanç yaşanmaktadır. AKP hükümeti tıpkı KHK’larda olduğu gibi işçi kayıplarını önleyici tedbirleri de keşke bu hızla alabilse.
RANT ODAKLI EKONOMİK BÜYÜME ANLAYIŞININ SONUCU
Artan iş kazaları rant odaklı ekonomik büyüme anlayışının bir tezahürüdür. Oysa, yaşam hakkı her şeyin önünde olmalıdır. Yaşama hakkı, en temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz, sınırlandırılamaz. Bu hak, gözünü rant ve para bürümüş birkaç müteahhittin inisiyatifine bırakılmayacak kadar değerlidir.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin açıkladığı raporda, 2016 yılının Ocak ayında 115 işçi hayatını kaybetmişken, Ağustos ayında bu rakam 199 olmuş. 2013 Ağustos ayında bu rakam 130 iken, 2015 yılı Ağustos ayında 162 işçi hayatını kaybetmiş. Görüleceği üzere ivme hep yukarı yönde hareket etmekte. Bu da alınan önlemlerin yetersizliğini ve ülkemizdeki “İş Sağlığı ve Güvenliği” mekanizmasının yetersizliğini göstermektedir.
2016 yılının ilk sekiz ayında yaşanan iş cinayetleri şöyle:
Ocak ayında en az 115 işçi, Şubat ayında en az 144 işçi, Mart ayında en az 160 işçi, Nisan ayında en az 171 işçi, Mayıs ayında en az 124 işçi, Haziran ayında en az 203 işçi, Temmuz ayında en az 134 işçi, Ağustos ayında ise en az 199 işçi  yaşamını yitirdi…
Son dört yılda Ağustos ayında yaşanan iş cinayetleri; 2014 yılının Ağustos ayında en az 160 işçi, 2015 yılının Ağustos ayında en az 162 işçi, 2016 yılının Ağustos ayında ise en az 199 işçi yaşamını yitirdi...

Son Güncelleme: 05.09.2016 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.