FED Başkanı Yellen bu kez "gelecek aylar" demedi

FED Başkanı Yellen bu kez "gelecek aylar" demedi

06 Haziran 2016 Pazartesi 22:59
FED Başkanı Yellen bu kez

FED Başkanı Yellen dünyanın beklediği faiz açıklamasını yaptı

* ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, geçen Cuma günü açıklanan ve hayal kırıklığı yaratan Mayıs ayı istihdam verilerinin ekonomiye ilişkin yeni soru işaretleri doğurduğunu belirterek, faiz artırım zamanlamasına yönelik söylem değiştirerek bu kez "gelecek aylarda" ifadesini kullanmadı.

* FED Başkanı Yellen, Philadelphia'da katıldığı etkinlikte, son dönemde açıklanan makro ekonomik verileri ve bunların para politikasına etkilerini değerlendirdi.

Yellen, şu mesajları verdi:
MESLEKTAŞLARIMLA SORULARLA BOĞUŞACAĞIZ
"Geçen hafta açıklanan son istihdam verileri, ekonomik görünüme yönelik yeni soru işaretlerine neden oldu. Nisan ve Mayıs'ta ciddi şekilde düşen istihdam artışı, ekonominin genelinde kalıcı bir yavaşlamanın habercisi mi yoksa istihdam artışı, 2015 ve bu yılın başlarındaki güçlü hızına geri dönecek mi? Son işsizlik oranı, tam istihdama ulaştığımıza mı işaret ediyor yoksa ücretlerdeki kısmi artış, iş gücü piyasasında daha fazla gevşeklik olduğunun sinyali mi? Meslektaşlarım ve ben, ilerleyen günlerde bunlar ve ilgili diğer sorularla boğuşacağız."
BU KEZ, "GELECEK AYLARDA" İFADESİNİ KULLANMADI
FED Başkanı Yellen'in geçen haftaki açıklamalarına kıyasla yumuşak vurgular yapması ve faiz artışının zamanlamasına yönelik mesajında farklı bir tutum izlemesi de dikkat çekti.
Yellen, 27 Mayıs'ta yaptığı konuşmasında "Bir sonraki faiz artışına gelecek aylarda gidilmesi muhtemelen uygun olur" ifadesini kullanırken bugünkü konuşmasında, "Gelecek veriler, beklediğim gibi iş gücü piyasası şartlarının güçlendiği ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığını gösterirse faiz oranında ek kademeli artışlar muhtemelen uygun olacaktır" dedi ancak zamanlamaya yönelik herhangi bir yorumda bulunmadı.
YENİ VERİLER VE RİSKLER
Fed'in para politikasının verilere bağlı olarak şekilleneceğini defalarca tekrar eden Yellen konuşmasını, "Kesin olan tek şey, para politikasının önceden belirlenmiş bir yol izlemeyeceği, FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) hedeflerimize ulaşmak için yeni verilere ve risklere yanıt verecek" sözleriyle tamamladı.
FAİZ ARTIŞI OLMAYACAK YORUMLARI GÜÇLENDİ
Yellen'ın bugünkü mesajları, Fed yetkililerini 14-15 Haziran'da Washington'da bir araya getirecek FOMC toplantısında faiz artışına gidilmeyeceği yönündeki yorumları daha da güçlendirdi.

Son Güncelleme: 07.06.2016 09:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.