Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Melih Bulu için, "Prof. Dr. Melih Bulu, diğer adaylar gibi rektörlük başvuru şartlarını sağlamaktadır. Boğaziçi Üniversitesi, geçmişte iki dönem, uzun yıllar farklı bir üniversite mezunu ve mensubu bir bilim insanı tarafından başarılı bir şekilde yönetilmiş ve bu durum hiçbir zaman eleştiri konusu yapılmamıştır" açıklamasını yaptı.
YÖK, Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan Melih Bulu için açıklama yayımladı. YÖK'ten yapılan açıklamada, Bulu'nun, diğer adaylar gibi rektörlük başvurusu konusunda şartları sağladığını belirtilirken, "Bir üniversiteye rektör (adayı) olabilmek için, eski veya yeni hiçbir mevzuatımızda ilgili üniversitenin kadrolu profesörlerinden biri olma gibi bir koşul aranmamıştır" denildi.
Boğaziçi Üniversitesi'nin geçmişte iki dönem farklı üniversite mezunu bilim insanı tarafından yönetildiğine yer verilen açıklamada, "Bu durum hiçbir zaman eleştiri konusu yapılmamıştır. Ayrıca akademik çevrelerde gayet iyi bilinmektedir ki ABD başta olmak üzere pek çok ülkenin başarılı üniversitelerinde de genelde başka üniversitelerden rektör adayı aranmakta ve atanmaktadır. Dolayısıyla bir üniversitenin başarılı bir şekilde yönetilmesini atanan rektörün o üniversitenin kadrolu elemanı olma şartına bağlamanın, akademinin küresel yapısında da anlamlı bir karşılığı ve gerçekliği bulunmamaktadır" denildi.
REKTÖR ATAMA ŞEKLİ ELBETTE ÖNEMLİDİR
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Bulu'nun daha önceden de idari tecrübesi olduğuna yer verilen açıklamada, şöyle denildi:
"Bulu, atanmadan önce İstinye Üniversitesinde kurucu rektör, Haliç Üniversitesinde rektör olarak görev yaptığı ve Şehir Üniversitesinde dekanlık vazifesinde bulunduğu da hatırlanmalıdır. Bu vesile ile YÖK olarak bir hususa dikkat çekmek isteriz. Bir üniversitenin başarısı için rektör atama şekli elbette önemlidir, fakat atama süreci sonrasındaki performansı daha da önemlidir. Ülkemizde maalesef, üniversite rektörü atanması, meselenin hem başlangıcı hem sonucu olarak görülmektedir."