CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Genel Kurulu'nda Maarif Vakfı Kanunu'na ilişkin yaptığı konuşmada, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ı sert ifadelerle eleştirdi. Yarkadaş, "Umarım yarın yine kandırıldığınızı, aldatıldığınızı söylemezsiniz'' dedi.
''İMAM HATİP DAYATMANIZ BUNALTIYOR''
Genel Kurul'da Maarif Vakfı Kanunu'na ilişkin söz alan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın da hazır bulunduğu oturumda eğitim politikalarını sert sözlerle eleştirdi. Yarkadaş, "Bakanlığınız, Türkiye'nin tüm okullarını imam-hatiplere çevirmekte, yurttaşların özgürce tercih yapma hakkını ortadan kaldırmaktadır. Edirne'den Kars'a kadar tüm yurttaşlar imam-hatip dayatmasından dolayı bunalmış, her gün tüm vekillerimizi arayarak bu şikâyetlerini dile getirmektedir'' diye konuştu.
''OKUL MU, TURİZM ENFORMASYON BÜROSU MU?''
Yarkadaş, Eskişehir Yunus Emre İmam Hatip Lisesi'nde çekilmiş fotoğrafları da Bakan Yılmaz'a göstererek, "Bu okuldaki tabelalarda değişik diller kullanılmaktadır. Bu uygulama neye göre yapılmaktadır?'' diye sordu. CHP'li Yarkadaş, "Eskişehir Yunus Emre İmam Hatip Lisesi'nde tıpkı bir turizm enformasyon bürosunun girişinde olduğu gibi değişik dillerde isimler, değişik dillerde tabelalar yazılmaktadır'' dedi. CHP'li vekil, konuşmasının ardından, elindeki fotoğrafı Bakın Yılmaz'a verdi.
''KENDİSİNİ TASFİYE EDEN BAKAN...''
Öte yandan, CHP'li vekil konuşmasında Maarif Vakfı tasarısının Milli Eğitim Bakanlığı'nın tasfiye edilmesi anlamına geldiğini de belirtti. AKP'li İsmet Yılmaz'ın "Kendi kendini tasfiye eden bir bakan olarak tarihe geçeceği''ni belirten Yarkadaş, "Aslında siz bir vakıf değil, bir holding kuruyorsunuz'' dedi. Yarkadaş, ''Maarif Vakfı kanunlaştığı takdirde, bakanlığın şube müdürlüğü haline dönüşeceğini belirtti.
''YENİ FETULLAH GÜLEN KİM?''
''Maarif Vakfı Tasarısı'nın kanunlaşması siyaset hayatımıza yeni bir paralel yapılanma anlayışını da beraberinde getirecektir" tespitini yapan Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye bir paralel yapılanmadan kurtulurken şimdi bir diğerine mahkûm edilmektedir. Bunun adını çok açık koymak gerekir. Umarım yarın Sayın Bakan, tıpkı bugün olduğu gibi "Kandırılmışız, aldatılmışız." demek zorunda kalmaz. Maarif Vakfı yeni bir paralel yapılanmadır dedik, ben merak ediyorum, yeni Maarif Vakfındaki paralel yapılanmanın Fethullah Gülen'i kim olacaktır, acaba kendinize yeni Fethullah Gülen olarak kimi seçtiniz, bunu da merak ediyorum.''
''MAHKEME KARARLARI UYGULANMIYOR''
AKP'nin eğitim politikalarını eleştiren Yarkadaş, AKP'li İsmet Yılmaz'a "Başında olduğunuz ancak bir süre sonra yetkilerini devredeceğiniz Bakanlığınız tam bir sorunlar yumağıdır'' diye seslendi. Yarkadaş, "Görevden keyfî bir biçimde alınan beş bin şube müdürü mahkeme kararlarına rağmen görevlerine dönememektedir. Bununla ilgili verdiğimiz soru önergelerine ise Bakanlığınızdan herhangi bir yanıt gelmemektedir. Şu anda Bakanlığınızda tam anlamıyla bir keyfîlik hüküm sürmektedir'' dedi.
''KIZ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ORANI DÜŞÜYOR''
Eğitimin temel sorunlarından birinin okullaşma oranının düşmesi olduğunu da belirten Yarkadaş, ''Özellikle kız öğrencilerin okula gitme sayısı, oranı daha da azalmaktadır. Bir diğer sorun ise dersliklerin azalması, öğrenci sayılarının artmasıdır. Yine, yanlış eğitim politikalarının sonucu çocuk işçiliğinin önü açılmış, öğrenciler sermayenin ucuz iş gücü hâline getirilmiştir'' ifadesini kullandı.
''O PROJENİZ DE ÇÖKTÜ''
FATİH Projesi'nin fiyaskoyla sonuçlandığını da belirten CHP'li vekil, 18 milyon öğrenciye bilgisayar dağıtılıcağının söylenmesine rağmen, bu sayının 730 binde kaldığına dikkat çekti. CHP'li vekil, dağıtılan 730 bin bilgisayarın ise çalışmadığını vurguladı.
EĞİTİMDEKİ ACI TABLO
Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenleri kaderine terk ettiğini söyleyen Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eğitim-İş'in verilerine göre, öğretmenlerin yüzde 73'ü gelirlerindeki yetersizlikten ötürü işine motive olamadığını söylemiştir. Siz az önce, "Aziz Sancar gibi öğretmenler yetiştirelim." dediniz ama Eğitim-İş'in yaptığı araştırmaya göre, öğretmenlerimizin yüzde 69'u yeni bir iş bulursa öğretmenliği hemen bırakmak istediğini ortaya koymuştur.
Eğitim-İş'in araştırmasındaki en önemli sonuçlardan biri de öğretmenlerin yüzde 69'unun gelir yetersizliğinden dolayı psikolojik sorunlar yaşadığının ortaya çıkmasıdır. Bu bağlamda maarif vakfının bu sorunlara nasıl bir çözüm üreteceğini hâlâ anlayabilmiş değiliz, ki öğretmenler bir yandan da rotasyon baskısıyla yine karşı karşıya kalmıştır.''
''LİSESİLER KUTUP YILDIZLARIDIR''
Eğitim sisteminin ''yap boz'' anlayışı yüzünden çöküş yaşadığını da belirten Yarkadaş, son günlerde sisteme isyan eden liseli öğrencilerin mücadelesini hatırlattı. Liseli öğrencilerden "Kutup Yıldızı'' olarak bahseden Yarkadaş, şöyle konuştu:
"Eğitim ve öğretimi yeniden akıl ve bilim çizgisine çekmek, öğrencilerimizi hurafelerin karanlığından kurtarmak zorundayız. Çürümüş düzene isyan eden, başkaldıran liselilerimiz aydınlığın nerede olduğunu, nasıl bir eğitim sistemi istediklerini ortaya koymuşlardır. Bugün eğitim sistemine başkaldıran o kutup yıldızlarını da buradan bir kez daha selamlıyor, teşekkür ediyorum.''
Son Güncelleme: 16.06.2016 12:51