YÖK yaptığı açıklamada, kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerin 23 Ağustos'ta başlayan tercih işlem süresini, gelen yoğun talep kapsamında 29 Ağustos'a kadar uzattığını duyuruldu.
ÖSYM'nin internet sitesinden yaptığı duyuruya göre, 23 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 667 sayılı KHK ile kapatılan yükseköğretim kurumlarının öğrencileri, Türkiye’deki diğer yükseköğretim kurumlarına belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda yerleştirilecek.
YÖK tarafından 26 Ağustos'ta sona ereceği duyurulan tercih işlemlerinin 29 Ağustos 2016 Pazartesi günü 23.59’a kadar uzatıldığı duyuruldu.
Buna göre öğrenciler tercihlerini, 23-29 Ağustos tarihlerinde, ÖSYM’nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden TC kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak yapacak.
Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak.
Tercih işlemi 29 Ağustos saat 23.59’da sona erecek.
Öğrenciler, tercih işlemlerini ÖSYM’nin "https://ais.osym.gov.tr" internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tamamlayacak.
Öğrenciler tercihlerini öğrenim görmekte oldukları program doğrultusunda ek tablolarda belirtilen lisans/ön lisans programlarından yapacak ve en fazla 24 program tercih edebilecek.
Öte yandan öğrenciler, yerleştirildiği programla veya yatay geçiş yaptığı programla aynı adı taşıyan programları (bazı programlarda eşdeğer programları) tercih edebilecek.
Öğrenciler, üniversite tercih işlemlerine ilişkin detaylı bilgiye, "www.osym.gov.tr" adresinden ulaşabilecek.
YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
1) Yerleştirme işlemlerinde; öğrencilerin, ilgili yıldaki ÖSYS/DGS puanları, tercihleri ve tercih edilen yükseköğretim programlarının ilgili yıldaki en küçük puanları göz önünde tutulacaktır.
2) Tercih edilen program öğrencinin yerleştiği yıl öğrenci almamış ise yerleştirmede bu tercih işleme alınmayacaktır.
3) Öğrenciler kapatılan yükseköğretim kurumuna yerleştikleri yıldaki ÖSYS/DGS puanları ile yerleştikleri yılda diğer yükseköğretim kurumlarının aynı adı taşıyan programlarının taban puanları esas alınmak kaydıyla yapacakları tercihleri ve programın kontenjanı doğrultusunda yerleştirileceklerdir.
4) Yerleştirmede öğrencinin kayıt olduğu yıla ait puanı dikkate alınacaktır. Tercih edilen programın ilgili yıla ait taban puanının öğrencinin puanından düşük veya puanına eşit olması halinde yerleştirme yapılacaktır.
5) Ön lisans programları için en düşük puan şartı aranmayacaktır. 2014 ve önceki yıllarda sınavsız geçişle bir programa kayıt yaptıran öğrenciler, ön lisans programlarına öncelikli olarak yerleştirilecektir.
2015 yılında kayıt olan öğrenciler, ilgili yılın ÖSYS yerleştirme işlemlerindeki kurala göre yerleştirme işlemine alınacaktır.
6) Özel yetenek sınavı sonucuna göre öğrenci alan programlara kayıtlı öğrenciler, programa kayıt yaptırdıkları yıldaki YGS puanlarından en yüksek olan puanı ve programların kontenjanları dikkate alınarak yerleştirilecektir.
7) Öğrencinin tercih ettiği programa/programlara yerleşememesi durumunda ilgili yılda öğrencinin puanından düşük veya öğrencinin puanına eşit puanla öğrenci alan program olması durumunda taban puanı öğrencinin puanına en yakın olan programa boş kontenjan bulunduğu takdirde yerleştirilecektir.
Öğrencinin puanının ilgili yıldaki programların taban puanından düşük olması ve boş kontenjan bulunmaması durumunda ise vakıf, devlet üniversitesi ayrımı yapılmadan ilgili yıldaki en düşük taban puanlı programa yerleştirilecektir.
8) Yerleştirme işlemlerinde programın ilgili yıldaki koşul ve açıklamaları (Bakınızlar) dikkate alınmayacaktır.
9) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapan öğrenciler, yerleştirme işlemlerinde yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yıldaki varsa ilgili ÖSYS puanı, yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS puanı olmayan öğrencilerin puanı ise programın puan türünde 180 olarak kabul edilecektir. (Yurtdışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda
ÖSYS puanı olmayan öğrencilerin, Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen sınavlardan aranan puanlara sahip olmaları durumunda yatay geçiş yapabildiklerinden bu puanlar programın puan türünde 180 puan olarak kabul edilecektir.)
10) Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş olanlar, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacaklardır. Bu öğrencilerin diplomaları koordinatör üniversitesi tarafından düzenleneceğinden, mezun duruma gelmiş öğrenciler tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesi iptal edilecektir.
11) Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki anadal programından mezun olmuş ancak çift anadal programında eğitime devam eden öğrenciler de ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacak olup yerleştirilseler bile yerleştirilmeleri iptal edilecektir. Bu durumdaki öğrencilerin Koordinatör Üniversitesine başvurması gerekmektedir.
KAYITLAR ÜNİVERSİTEDE YAPILACAK
Kapatılan vakıf üniversitelerinde mezun duruma gelmiş olanlar, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacaklar. Bu öğrencilerin diplomaları koordinatör üniversitesi tarafından düzenleneceğinden, mezun duruma gelmiş öğrenciler tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesi iptal edilecek.
Kapatılan vakıf yükseköğretim kurumlarındaki anadal programından mezun olmuş ancak çift anadal programında eğitime devam eden öğrenciler de ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacak olup yerleştirilseler bile yerleştirilmeleri iptal edilecek. Bu durumdaki öğrencilerin koordinatör üniversitesine başvurması gerekiyor.
Yerleştirilen öğrenciler, yerleştirildikleri üniversiteye doğrudan kayıtlarını yaptıracaklar. Tercih edilebilecek lisans programları, ön lisans programları, DGS lisans programları ve özel yetenek programlarına ait en düşük puan bilgileri ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlandı.
Son Güncelleme: 25.08.2016 12:41