Eğitim Sen'den 24 Kasım raporu: Öğretmenler MEB'in uygulamalarını gerçekçi bulmuyor

Eğitim Sen'in 24 Kasım öğretmenler Günü öncesi yaptığı ankete ilişkin raporu, öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde karşı karşıya kaldığı sorunları gösterdi. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 70'ten fazlası okullarda alınan temizlik önlemlerini yeterli bulmazken yüzde 56'sı iş yerinde kendisini değersiz hissettiğini belirtti. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 95'i MEB'in sorunların çözümleri için uyguladığı politikaları yetersiz bulduğunu beyan etti.

23 Kasım 2020 Pazartesi 18:37
Eğitim Sen'den 24 Kasım raporu: Öğretmenler MEB'in uygulamalarını gerçekçi bulmuyor

Eğitim Sen'in 24 Kasım öğretmenler Günü öncesi yaptığı ankete ilişkin raporu, öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde karşı karşıya kaldığı sorunları gösterdi. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 70'ten fazlası okullarda alınan temizlik önlemlerini yeterli bulmazken yüzde 56'sı iş yerinde kendisini değersiz hissettiğini belirtti. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 95'i MEB'in sorunların çözümleri için uyguladığı politikaları yetersiz bulduğunu söyledi.

Eğitim Sen, 4 bin 565 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını bir değerlendirme raporu ile paylaştı.

Covid-19 salgını sonrasında, özelikle uzaktan eğitim sürecinde mesai kavramı tamamen ortadan kaldırıldığı, esnek çalışma uygulamalarının hiç olmadığı kadar arttırıldığını öne süren Eğitim Sen, anket sonuçlarının öğretmenlerin yaşadığı sorunlara işaret ettiğine değinerek “Öğretmenlerimiz sorunlarına gerçekçi çözüm üretilmesine ihtiyaç duymaktadır” değerlendirmesi yaptı.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 56’SI KENDİNİ DEĞERLİ HİSSETMİYOR

Eğitim Sen anketinin sonuçları raporda şöyle sıralandı:

- Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 60’a (2720 kişi) yakını “Aldığınız maaşın yaptığınız işin karşılığı olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna “Hiç karşılamıyor” yanıtı verdi. “Kısmen karşılıyor” yanıtı verenlerin (1748 kişi) oranı ise yüzde 38 oldu.

- “Ekonomik koşulları daha iyi olan bir iş teklifi alsanız, öğretmenlik mesleğini bırakmayı düşünür müydünüz?” sorusuna, öğretmenlerin yüzde 70’i “evet” yanıtı verdi.

- “İş yerinizde kendinizi değerli hissediyor musunuz?” sorusuna öğretmenlerin yüzde 56’sı (2.559 kişi) “Hayır” yanıtı verdi. İş yerinde kendisini değerli hissettiğini söyleyen öğretmenlerin (2006 kişi) oranı yüzde 44 oldu.

- “İş yerinde kendinizi güvende hissediyor musunuz?” sorusuna ankete katılan öğretmenlerin yüzde 70’i (3194 kişi) “Hayır” yanıtı vererek kendisini güvende hissetmediğini belirtti.

ÖĞRETMENLER MEB’İ GERÇEKÇİ BULMUYOR

- “Millli Eğitim Bakanlığı’nın sorunları çözmek için ürettiği politikaların gerçekçi olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 94,5’i (4315 kişi) “Hayır” yanıtı verdi.

- “Pandemi koşullarında yüz yüze eğitime başlanması için okulunuzda yeterli hijyen koşullarının sağlandığını düşünüyor musunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 70’ten fazlası (3219 kişi) “Hayır” yanıtını vererek, okulların hijyen ve temizlik açısından gerekli koşullara sahip olmadığını belirtti.

- “Pandemi koşullarında yüz yüze eğitim yaparken üzerinizde idari baskı hissediyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 69’u (3145 kişi) “Hayır” yanıtı verirken, idari baskı yaşadığını belirtenlerin (1420 kişi) oranı yüzde 31 oldu.

 - “Pandemi koşullarında okullarda ‘maske, mesafe, temizlik’ şartlarının hayata geçirildiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yaklaşık yüzde 69’u (3134 kişi) “Hayır” yanıtı verdi. “Maske, mesafe ve temizlik” şartlarının hayata geçirildiğini düşünenlerin oranı ise yüzde 31’te kaldı.

ÖĞRETMENLER MÜLAKAT UYGULAMASINI ADİL BULMUYOR

- “Mülakat ile öğretmen alımının eşit, adil, geçerli ve yansız bir yöntem olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 91’i (4156 kişi) “Hayır” yanıtı vererek mülakat uygulamasına olan güvensizliği gösterdi.

- Yüzde 97,2’si, kadrolu öğretmenlik yaptığını beyan eden katılımcılara, “Ücretli/kadrolu/sözleşmeli şeklinde öğretmen istihdamının ayrıştırılmasının, öğretmenlik mesleğinin geleceği açısından bir tehdit olduğunu düşünüyor musunuz?” diye soruldu. 4379 kişi (yüzde 96), “Evet” yanıtı verdi.

- Ankette, “Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerle eşit haklara sahip olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna da yüzde 90’ın üzerinde “Hayır” yanıtı verildi.

- “Bir eğitimci olarak MEB ile çeşitli vakıf ve derneklerin yürüttüğü protokolleri doğru buluyor musunuz?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 88’i (4 bin 29 kişi) ‘doğru bulmuyorum’ yanıtını verdi. Yüzde 9,5 oranında katılımcı ise uygulamaları doğru bulduğunu beyan etti.

EĞİTİM SEN: LİYAKATIN YERİNİ MÜLAKATIN ALMASI EĞİTİMİN NİTELİĞİNİ BOZDU

Sonuçları değerlendiren Eğitim Sen Genel Merkezi, raporun sonuç bölümünde şu değerlendirmeye yer verdi:

“Her öğretmen, eğitimin her türlü yapısal sorununa rağmen eşitlikten, barıştan, laiklikten, özgürlükten, insandan ve emekten yana aydınlık nesillerin yetişmesinde katkısının olduğunu bilmektedir. Ancak siyasi iktidar, mesleğini hakkıyla yerine getirmeye çalışan öğretmenlerin yıllardır yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretmemektedir.  Liyakat ilkesinin yerini mülakatın aldığı bir eğitim sisteminde öğrencilerin, velilerin ve eğitim emekçilerinin çıkarları değil, siyasi iktidarın hedef, amaç ve beklentilerinin belirleyici olması, eğitimin niteliğinin giderek bozulmasına neden olmuştur.”

EĞİTİM SEN’DEN 5 EKİM HATIRLATMASI

24 Kasım’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenliği kabul ettiği gün olması açısından önemine vurgu yapan Eğitim Sen raporunda, 24 Kasım’ın 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından Öğretmenler Günü olarak kabul ettiği hatırlatıldı. UNESCO tarafından ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’nın alındığı 5 Ekim’i ‘Uluslararası Öğretmenler Günü’ olarak kutladıklarını belirten Eğitim Sen, 24 Kasım için “bu yönüyle 12 Eylül zihniyetinin ve günümüzdeki temsilcilerinin oluşturmak istediği itaatkâr öğretmen profili ile simgeleşen bir gün” değerlendirmesi yaptı.

Son Güncelleme: 23.11.2020 18:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.