Aylardır beklenen Musul operasyonu bu sabaha karşı başladı. Musul'un terör örgütü DEAŞ'ın elinden alınması için 30 bin askeri güçle sürdürülen harekât üç cepheden ilerliyor. Operasyonda, 1.5 milyon nüfusa sahip Musul'daki 4 ila 8 bin arasındaki DEAŞ mensubunun kentten temizlenmesi amaçlanıyor. Harekâta ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, hem karadan hem de havadan destek veriyor. İşte sabahsaatlerinden bu yana operasyonda yaşanan tüm son dakika gelişmeleri...
Musul operasyonuyla ilgili sıcak açıklama, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi'den geldi. Musul halkının DEAŞ'la çatıştığını ve örgütün hemen hemen savaşmadan bölgeyi terk ettiğini söyleyen Salihi, 500 kişiden oluşan Türkmen gücün Başika'da beklediğini belirtti. Bir televizyon kanalında canlı yayınına bağlanan Salihi, "Bu sabah saatlerinde 5 yönden Musul operasyonu başladı. Bütün silahlı güçler operasyona katılıyor. Irak hükümetinin ve oradaki bütün askeri güçlerin tavsiyeleri üzerine sivil halkın dışarıya çıkmamaları istendi. Biraz önce alınan habere göre, içeride olan teşkilatların ve halkın da direniş hareketi oldu. DEAŞ hemen hemen savaşmadan bölgeleri terk ediyor" dedi.
Alınan bilgiye göre; Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonuna katılan Peşmerge güçleri, Hazır Cephesi'ndeki yedi köyün kontrolünü aldı. Musul Operasyon Birimi basın sözcüsü Helgurt Hikmet, yaptığı açıklamada Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini örgütten geri aldığını belirtti.
Rudaw'a konuşan KDP'nin Musul basın sorumlusu Said Memuzini, “Bir grup örgüt mensubu aileleriyle birlikte kenti terk etti. Söz konusu DEAŞ’lılar Musul’dan Suriye’ye geçti” dedi. Memuzini, “Şu an Musul’da 10 bin DEAŞ'lının bulunduğu tahmin ediliyor. IŞİD, 2 yıldan fazladır Musul halkına zulmediyor. Örgütün en büyük korkusu halkın onlara ihanet etmesi” ifadelerini kullandı. Memuzini, kentteki DEAŞ’lıların akıbetine ilişkin, “Büyük ihtimalle ya kaçacaklar ya da sonuna kadar çatışıp, son nefeslerini verecekler” diye konuştu.
Musul Operasyonu'nun başlamasının ardından büyük bir tehlike de ortaya çıktı. Sürekli erozyona uğrayan bir zemin üzerine kurulu olan Musul Barajı'na bir zarar gelmesi durumunda bölgedeki tüm dengeler altı üst olabilir.
12 milyar metreküp su bulunduran barajın çökmesi halinde Musul'un 4 saat içinde 21 metre su altında kalabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca bu su dalgasının Musul'u tahrip etmesinin ardından Bağdat'ın büyük bir bölümünün de sular altında kalmasına neden olacağını belirtiliyor.