Gerçek Muhabir

Seyhan Adana eski evlerine değer katıyor

YEREL YÖNETİMLER

Seyhan Belediyesi’nin kamulaştırarak restore ettiği ve Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel ile protokol imzalayarak hayata geçirdiği “Tıp ve Diş Hekimliği Müzesi” gerçekleştirilen törenle açıldı.

Kamulaştırması ve restorasyonu Seyhan Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Prof. Dr. İlter Uzel’in 1972 yılından beri biriktirdiği eserlerle donatılan Tıp ve Dişçilik Müzesi açılışına; Adana Valisi Süleyman Elban, CHP Adana Milletvekilleri Ayhan Barut ve Müzeyyen Şevkin, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan Belediyesi Meclis üyeleri, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz, TMMOB İKK Sekreteri Erol Salman, Eczacı Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, Diş Hekimleri Odası Başkanı Fatih Güler, CHP il ve ilçe Başkan veya yöneticileri ile ilgililer katıldı.

İLTER UZEL “50 YILLIK BİRİKİMLE DOLU BUTİK MÜZE”

Pandemi şartları dikkate alınarak gerçekleştirilen açılışta konuşan Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı Prof Dr. İlter Uzel, 50 yıllık birikimi olan tıp ve diş hekimliği aletleri, diş hekimliğine ait orijinal ve taş baskı kitaplar, gravür ve resimlerin sergilendiği müzenin bir “Butik Müze” olduğunu aktardı. Uzel şöyle konuştu;

“ANADOLU-TÜRK TIBBINI VE ÇUKUROVA’NIN TIPTAKİ YERİNİ BULACAKLAR”

“Ziyaretçiler bu müzede, akılcı tıp etkinliğin başladığı yer olan ebedi vatanımız Anadolu’da gelişen Anadolu -Türk Tıbbı’nı, antik çağdaki adıyla “Kilikya” şimdiki Çukurova’nın ve Adana’nın bu etkinlikteki yerini bulabilecekler. 3 bin kadar Türkçe ve yabancı dillerde diş hekimliği kitabı, Diş hekimliği aletleri geçen yüzyıldan kalma son derece nadir bir diş üniti ve klinik dolapları müzenin ayrı bir zenginliğidir. Ayrıca büyük Atatürk’ün üst çene kalıbı, Enver Paşaya ait altın dolgulu çekilmiş diş, Çanakkale savaşlarından kalan diş dolgulu ve ortodontik tedavili bir Anzak askerinin alt çenesi ve İlk Türkçe matbu diş hekimliği kitabı da müzede sergilenmektedir. İlk günden yakın desteğini gördüğümüz Seyhan Belediye Başkanımız Sayın Akif Akay’a ve önceki dönem Başkan Zeydan Karalar’a teşekkür ediyorum”

AKAY “ADANA ESKİ EVLERİNİ RESTORE EDİP İŞLEVSEL HALE GETİRİYORUZ”

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay “Adana eski evlerini restore ederek işlevsel hale getirme uygulaması örneklerinin beğenilmesiyle bu konuda ciddi şekilde gelişme oldu” dedi. Başkan Akay şöyle konuştu;

“Tescilli kültür varlığı yapı Başkan Zeydan Karalar döneminde kamulaştırılıp restorasyonu başlatılmıştı. Restorasyon tamamlanarak kent kültürüne kazandırıldı. Özellikle bu projede bilim ile sanat buluşturuldu. Bilim doğruları sanat ise güzeli bulmaya yarar. Aslında bilimsiz sanat, sanatsız bilim olacak gibi değildir. Biz bu iki değeri önümüzdeki dönemde daha çok bütünleştirmek istiyoruz. İlter Uzel hocamız, bilimle başlayan etkinliğini sanatla sürdürmüş ve onun katkısıyla da bugün Diş hekimliği müzesini açmış oluyoruz.

“VALİMİZİN KARARLILIĞI NETİCESİNDE BU TÜR ÇALIŞMALARIN ARTACAĞINA İNANIYORUM”

Uzunca zamandır başlayan bu tür çalışmaların özellikte kısa zaman önce gelmiş olmasına rağmen sayın Valimizin isteği ve kararlılığı neticesinde artacağına ve sonuçlanacağını düşünüyorum. Bu müzenin, kentimizde Sağlık Turizmine katkı sunacağına ve Diş Hekimliği ve Tıp tarihi ile ilgili araştırma yapan akademisyenler için de zengin bir kaynak oluşturacağına inanıyorum. Türkiye’de benzeri olmayan tematik Müzenin oluşumuna eserleri ve bilgisiyle katkı sunan Prof. Dr. İlter Uzel’e de bir kez daha teşekkür ediyorum.”

VALİ ELBAN “ADANA’NIN HAFIZASI VE KİMLİĞİ TEPEBAĞ’DA”

Tepebağ’ın Adana için çok önemli olduğunu ifade eden Adana Valisi Süleyman Elban “Adana’nın hafızası, kimliği bu alanda. Dolayısıyla Adana’nın gerçek kimliğini göstermek ve hafızasını genç nesillerimize aktarabilmek için başta Valiliğimiz olmak üzere Adana Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi, vakıflarımız ve ilgili kuruluşlarımız el birliği ile buranın yaşayan ve gerçek Adana kimliğini temsil eden bir yer olması için çaba gösteriyoruz.” dedi. Vali Elban şöyle konuştu;

“BU PROJE İKİ AYRI ÖNEMİ TEMSİL EDİYOR”

“Prof. Dr. İlter Uzel Diş Hekimliği Müzesi iki ayrı önemi temsil ediyor. Müzemizin öncelikli önemi, Tepebağ’daki çok kıymetli tarihi eserlerin birine örnek olmasıdır. Yıkılmaya yüz tutmuş bir binanın onarılarak tamamen aslına uygun olarak ortaya çıkması, Adana’nın kendi tarihine ve Tepebağ kimliğine olan değeri gösteriyor. Bu müzenin bir diğer önemi ise bilindiği üzere Adana bir sağlık şehri. Ülkemizde çok da örneği olmayan bir tematik müzenin açılması, Adana’nın bir sağlık şehri olduğunun vurgulanması ve bu alanda derinliğe ve yetişmiş insan gücüne sahip olduğunu göstermesi açısından çok önemlidir. Bu güzel işte katkıları olan herkese çok teşekkür ediyorum. Emeklerine, ellerine sağlık. Bu müzemizin Tepebağ’da yapılacak güzel restorasyonlara örneklik teşkil edeceğine, bu bölgenin ayrıca kültürel anlamda yaşayan bir şehir olmasına vesile olacağına inanıyorum.”

DİŞ HEKİMLİĞİ MÜZESİNİN KURDELESİ KESİLDİ

Konuşmaların ardından Vali Elban, Başkan Akay, Başkan Çetin ile milletvekilleri, rektörler ve ilgililerce Türkiye’nin ilk Diş Hekimliği Müzesinin açılışı gerçekleştirdi. Konuklar daha sonra müzede yer alan eserleri incelediler.

Bu arada Seyhan Belediyesi’nce, Adana ve Türkiye'de sağlık alanında bir ilk olan Diş Hekimliği Müzesinin gelecek nesillere bilgi ve belge aktarımını sürdürmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığına ‘özel müze’ olarak tescili için de başvuruda bulunuldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.