Gerçek Muhabir

MERSİN, LAVANTA ÜRETİMİNİN MERKEZİ OLACAK

YEREL YÖNETİMLER

Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Lavanta Fidesi Dağıtım Projesi” ile Mersin’i lavanta üretiminin merkezi haline getiriyor. Projenin ilk yılında 25 üreticiye 30 bin fide dağıtılırken, bu yıl Silifke ve Gülnar İlçelerinde 50 üretici 100 bin lavanta fidesiyle buluşturuluyor. Proje ile 50 boş ve parçalı arazi de tarıma kazandırılıyor.

Kozmetik, parfüm sanayi, sağlık sektörü ve içeceklerde kullanılması nedeniyle yoğun talep gören lavantanın fide dağıtımı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla gerçekleşti. Başkan Seçer, 26 üreticiye 60 bin 600 fide dağıtımıyla projenin ilk etabını Silifke İlçesi Çaltıbozkır ve Kavak Mahallelerinde başlatarak, “Toplam 100 bin lavanta fidesi dağıtacağız. Bunun yüzde 80’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Bedelin yüzde 20’lik kısmını da üreticiden alıyoruz” dedi.

Çaltıbozkır Mahalle Muhtarı Ahmet Sarı, lavantanın kendileri için bir güç olduğunu ifade ederek, “İleride aktif olarak ticaretini yaparsak, mahallemize büyük bir katkı verecek. Büyükşehir Belediyesi’nden Allah razı olsun” diye konu

Mersin Büyükşehir Belediyesi, lavantanın dikim sezonunun açılmasıyla birlikte Silifke ve Gülnar İlçelerindeki 50 üreticiye 100 bin lavanta fidesi dağıtıyor. Dağıtımın ilk etabı, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in katılımıyla Silifke İlçesi Çaltıbozkır ve Kavak Mahallelerinde 26 üreticiye 60 bin 600 fide dağıtımıyla başladı. İlerleyen yıllarda Mersin’i lavanta üretiminin merkezi haline getirecek proje ile 50 boş ve parçalı arazi tarıma kazandırılmış olacak.

Büyükşehir, dikim sezonunda üreticiye lavanta fidesi dağıtıyor

Kozmetik, parfüm sanayi, sağlık sektörü ve içeceklerde kullanılması nedeniyle yoğun talep gören lavantanın dikim sezonunun açılmasıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi de Silifke ve Gülnar İlçelerinde üreticilere lavanta fidesi dağıtıyor. Kentteki tarımsal ürün çeşitliliğini artırmayı amaçlayan Büyükşehir, meyve ve sebzelere kıyasla daha az maliyete sahip lavanta bitkisi üretimini destekleyerek, boş arazileri de tarıma kazandırıyor. 

Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından ilki Tarsus ve Silifke İlçelerinde 25 üreticiye 30 bin lavanta fidesi dağıtımıyla başlayan “Lavanta Fidesi Dağıtım Projesi” ile bu sene Silifke ve Gülnar İlçelerindeki 50 üreticiye toplam 100 bin lavanta fidesi dağıtılıyor.

Silifke’de 60 bin 600, Gülnar’da ise 39 bin 400 lavanta fidesi dağıtılıyor

Silifke ve Gülnar’da 50 üreticiye yüzde 20 üretici katkı payı ile dağıtılan 100 bin lavanta fidesinin 60 bin 600 adedi Silifke İlçesi’nde dağıtıldı. Çaltıbozkır Mahallesi’nde Çaltıbozkır Mahallesi Eğitim, Kültür, Tanıtım, Kalkınma ve Dayanışma Kültür Derneği üyelerinin de içinde bulunduğu 19 üreticiye 43 bin 100 adet, Kavak Mahallesi’nde ise 7 üreticiye 17 bin 500 adet lavandula angustifolia çeşidi lavanta fidesi ulaştırıldı. Dağıtımın ikinci etabında ise Gülnar İlçesi’nde 39 bin 400 adet lavanta bitkisinin 30 bin adedi Köseçobanlı Mahallesi’nde 20 üreticiye, 9 bin 400 adedi ise Bereket Mahallesi’nde 4 üreticiye ulaştırılıyor.

Başkan Seçer: “Toplam 100 bin lavanta fidesi dağıtacağız”

Silifke İlçesi Çaltıbozkır ve Kavak Mahallelerinde dağıtımın ilk etabına katılarak, 26 üreticiye toplam 60 bin 600 lavanta fidesi ulaştıran Başkan Vahap Seçer, “Toplam 100 bin lavanta fidesi dağıtacağız. Bunun yüzde 80’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Bedelin yüzde 20’lik kısmını da üreticiden alıyoruz. Bunu bilinçli yapıyoruz. Tamamını da verebiliriz. Ama cebinizden para verdiğiniz zaman onun değeri daha farklı” dedi.

“Lavanta bizim için bir güç oldu”

Çaltıbozkır Mahalle Muhtarı Ahmet Sarı, kışları 3 bin, yazları ise 5 bin civarı nüfusa ev sahipliği yapan, özellikle domates, badem, buğday, yeşil arpa ve nohut üretimi olan mahalle için lavantanın bir güç olduğunu belirterek, “Lavanta bizim için bir güç oldu. İleride aktif olarak ticaretini yaparsak, mahallemize büyük bir katkı verecek. Büyükşehir Belediyesi’nden Allah razı olsun. Vahap Başkan’a da bu konuda duyarlı olduğu için teşekkür ederiz” diye konuştu.

“Vahap Başkanımız’ın tarımsal alandaki desteğini yakından izliyoruz”

Çaltıbozkır Mahallesi Eğitim, Kültür, Tanıtım, Kalkınma ve Dayanışma Kültür Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık, 50 bin fidenin ilerleyen yıllarda artarak, lavanta üretiminde bölgenin bir zenginliği olacağını belirterek, şunları söyledi:

“Derneğimizi kurduktan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl bize az miktarda vermiş olduğu fideyi toprakla buluşturduk ve çok verimli sonuç aldık. Geçen yıl hasadını yaptığımız lavantaların suyunu, yağını, sabununu çıkarttık. Tahlilini yaptırdık, kaliteli bir yağ olduğunu gördük. 10’ar gramlık şişelerde festivalimizde, şehirdeki etkinliklerde dağıttık. Oldukça verimli ve kazançlı olduğunu gördük. Her şeyden önce Vahap Başkanımız’ın kırsal kalkınma ve tarımsal alandaki desteğini yakından izliyoruz. Bu desteğe bağlı olarak özellikle Çaltıbozkır Mahallesi’ne böyle bir destek vermesi bizim için çok büyük bir avantaj oldu. Başlangıç olarak belki 50 binin üzerinde fideyi toprağa indirmiş olacağız. Bu 50 bin fide birkaç sene sonra belki de 1 milyon fideye çıkacak.”

“Isparta Kuyucak’a gittim, gördüm. Oradan heveslendim”

Çaltıbozkır Mahallesi’ndeki üreticilerden Cennet Önbül ise fide desteğinden yararlanan 19 üreticiden biri. Umut ve Nehir adında iki çocuğu bulunan Cennet Önbül, üretilen fidelerden kazanacağı bütçeyi çocuklarının eğitimine harcamayı planladığını belirterek, “Lavantaya başvurduk, şimdi onları dikeceğiz. Daha önce de az bir dikim yapmıştık. Henüz ticaretini yapmadık ama çok sevdik. Isparta Kuyucak’a gittim, gördüm. Oradan heveslendim. Çocuklarım okuyacak. Buradan kazanacağımı da onların okul masrafları için harcayacağım” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.