Her fırsatta geleceğimizin büyükleri, bugünün çocukları için yatırım yapmakta geri durmayan Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin, Türkiye’de az sayıda merkezde eğitimi verilen Robotik Kodlama eğitimlerini, Çukurova’daki kreşlerinde hizmete açtı. Çocuk ve gençlere yaptıkları yatırımlarla onlara farklı bir ufuk çizmeyi, başarılı bir gelecek kurmak adına alt yapı hazırlamalarına, bunu eyleme geçirirken de teknolojinin sunduğu yeniliklerden de her defasında yararlanmaya çalışan Çukurova Belediyesi, bilimin ve sanatın yaratıcı, üretici, öz güven veren çağdaş düşünce yeteneğini minik bedenlere aşılamaya devam ediyor. Kreşlerde eğitim alan çocuklar hem modern çağın teknolojik devrimlerine yakından tanık oluyor, hem de geleneksel Türk sanatının önemli hünerlerinden olan meslekler tanışma ve yaratıcılıklarını keşfetme şansı yakalıyor.
Pandemi kuralları gözetilerek gerçekleştirilen kurslarda çocuklar hem eğleniyor, eğlenirken de günlük yaşantılarının bir parçası haline gelen yazılım biliminin temelini öğreniyor. Sanat etkinliklerinin de yapıldığı kreşte çocukların özgüven ve yaratıcılık kabiliyetleri de ortaya çıkarılıyor. Bir yandan robotik kodlama eğitimine katılan minikler, bir yandan da yüzyıllık el sanatlarıyla tanışıp hem el becerilerini geliştiriyor hem de hayallerini resmetme, yaratıcı düşüncelerini sergileme fırsatı yakalıyor. Belediye bünyesinde faaliyet gösteren kreşlerde, okul öncesi eğitime uygun olarak hizmet vererek burada çocuklar hem öğreniyor hem de güzel zaman geçiriyor.
Çukurova Belediyesi’nin faaliyet gösteren 8 Kreşinde bugünlerde çok eğlenceli ve yaratıcı bir eğitim veriliyor. Robot Tiny, küçük bedenlerin kodlamasıyla günlük işlerini yapmaya, alışverişe gidiyor, doğum günü etkinliğine katılıyor. Çukurova Belediyesi Tesisler Müdürlüğüne Bağlı Kreşlerde ki Robotik Kodlama çalışmalarıyla ilgili olarak bilgi veren, eğitmen Şeyma Kutluca, el ve kol becerileri gelişen ve 5 yaşına değmiş olan kreş çocuklarının büyük ilgisi ve merakıyla eğitimlere başladıklarını anlattı. Robotik Kodlamanın önce bir oyun gibi çocuklara sevdirildiğini, sonra da robot Tiny’e talimatlar ve planlamalar yükleyerek çocukların düşünme ve analitik zekalarının geliştirmeye çalıştıklarını hedeflediklerini söyledi. Türkiye’de çok az kurumda bu yeni çağın eğitim modelinin uygulandığını söyleyen Robotik Kodlama eğitmeni Kutluca, Belediye Başkanı Soner Çetin’in talimatıyla hızlı bir şekilde bu eğitimlere başladıklarını, başkan Çetin’in kreşlere ve burada ki çocukların eğitimine çok önem verdiğini, geleceğimiz olan çocuklara başkanın talimatıyla en son teknolojik becerilerin ve düşüncelerin kazandırmaya çalıştıklarını belirtti.
ROBOTİK KODLAMA NEDİR VE NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
Tiny adı verilen minik bir robota kodlamalarla ne yapacağı programlanıyor. Bunu önce hayal eden minikler sonra kodlarla robota ne yapması gerektiğini yüklüyor. Çukurova Belediyesi’nin çocuklara verdiği ve günümüzün en çağdaş eğitimi ve öğrenme modeli olarak gösterilen “Robotik Kodlama” derslerinde algoritma ve analitik düşünce gelişimi amaçlanıyor. Algoritma, bir problemin tespitinden çözümüne kadar yapılması gerekenleri adım adım tanımlamaktır. Yani algoritma aslında plan yapmaktır. Çıkabilecek sorunları öngörmek, bu durumlara göre alternatif durumlar oluşturmak algoritmanın işlevleri arasında yer almaktadır. Hazırlanan algoritmayı bilgisayarın anlayacağı şekle sokmak ise kodlamadır. Kodlama aslında hayattan türetilmiştir ve insana farklı durumlar karşısında nasıl düşüneceğini öğretmede de yardımcı olmaktadır… Erken yaşta robotik kodlama ve teknikleriyle tanışmak çocuğun öncelikle çağa ayak uydurmasına yardımcı olması ve kendisini geliştirmesi için ilk adımları olarak açıklanıyor. Yakın gelecekte şu anda var olmayan birçok yeni meslek ortaya çıkacak ve mevcut birçok meslek grubuna ihtiyaç kalmayacak. Bu sebeple çocuklarımızın 21. Yüzyıl becerileri ile donatılması oldukça önemli. Kodlama ve Robotik Eğitimi ile çocuklarımız, çevresindeki problemleri tespit ederek kendi çözümlerini üretebilen, algoritma ve kodlama bilen, hayal ettiği ürünlerini ortaya çıkarabilen dolayısıyla teknoloji üreten bireyler olarak yetişmesi sağlanıyor. Tablet ve telefon bağımlılığı ailelerin problemleri arasında üst sıralarda yer alıyor. Bu dezavantajlı görünen durumu kodlama ve robotik eğitimleri ile bir avantaja çevrilebiliyor bu sayede. Erken yaşta kodlama eğitimi almaya başlayan çocuklar; zihinsel gelişim, problem çözme becerisi, işlerin planlanması, durumlar arası ilişki kurma ve yeni fikirler üretme konusunda daha çok gelişim göstermektedirler. Ayrıca robotik kodlama ile de tanışan çocukların makinaların nasıl işlediği konusunda da temelleri oluşmaktadır. Bu sebeple zihinsel olarak bu yönde gelişmeleri, onların kodlama konusunda ileri yaşlarda daha başarılı olmalarını sağlamaktadır.
BAŞKAN SONER ÇETİN: ÇOCUKLARIMIZI GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Çukurova Belediyesi Başkanı Soner Çetin, Tesisler Müdürlüğü’ne bağlı semt kreşlerinde çağdaş ve yaratıcı eğitimlere yer vermeyi sürdürüyor. Teknolojinin ve sanatın birleştirici, yaratıcı, üretken ve farklı bakış açılarını çocuklara sevdirilmesi için kreşlerin ilk adım okulları olduğunu söyleyen başkan Çetin, geleceğimiz bu yuvalarda filizleniyor dedi. Teknoloji hızla gelişiyor, yeni meslekler farklı fikirler yaşama geçiyor, bu hıza yetişmek için belediyelere de büyük görevler düştüğünü anlatan başkan Soner Çetin, çocuk ve gençlere yaptıkları yatırımlarla onlara farklı bir ufuk çizmeyi hedeflediklerini, Çocuklarımızın geleceğe daha iyi hazırlanması ve hazırlanırken de teknolojinin sunduğu yeniliklerden de yararlanmasını istiyoruz dedi. Kreşlerde verilen robotik kodlama eğitimiyle gelişen teknolojinin hızına çocuklarımızı yetiştirebilmek amacında olduklarını söyleyen Başkan Çetin, yenilikleri Çukurova’ya kazandırmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
EBRU SANATIYLA YETENEKLERİNİ KEŞFEDİYORLAR
Çukurova Belediyesi’nin kreşlerinde ayrıca sanatın en güzel örnekleriyle çocuklar tanışma fırsatı buluyor. Çocuklar geleneksel el sanatlarımızdan olan ‘Ebru’ya oldukça yakından ilgi gösteriyor. Hayal güçlerini ve el becerilerini birleştirmeyi öğrenen minikler, bu kreşlerde oldukça verimli zamanlar geçirme fırsatı sunuluyor. Ebru sanatı Osmanlıdan günümüze kadar gelen, su ve boya kullanılarak yapılan bir kâğıt sanatı olma özelliği nedeniyle çocukların hayal gücünü resmetme fırsatı yakalıyor. Ebru kitre ile yoğun hale getirilen suyun üzerine çeşitli boyalar kullanarak resim yapan çocuklar, bu desenleri özel bir kağıda aktararak sanatın eğlenceli ve yaratıcı yanından faydalanıyor.