Hayvan hakları derneklerinin avukatı Hacer Gizem Karataş, 5 ilde 70 yaban keçisinin öldürülmesine ilişkin av ihalesine açılan davada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi çağrısında bulundu. Karataş, “Dosyanın sürüncemede kaldığı bu süreçte kaç yaban keçisinin hukuka aykırı şekilde öldürüldüğünü bilmiyoruz ancak daha fazla vakit kaybetme lüksümüz yok” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü 5 ilde 70 yaban keçisinin avlanması için ihaleye çıkmıştı. Adana’da 2, Hatay’da 2, Kayseri’de 9, Mersin’de 39 ve Niğde’de 18 yaban keçisinin öldürülmesine ilişkin av ihalesi, 1 Haziran’da yapılmıştı. İhale ilanında, bir yaban keçisini avlamanın ücreti 4 bin 400 TL ile 32 bin 800 TL arasında belirtilmişti. 2021-2022 Av Yılı Av Turizmi İhalesi’ne hayvan hakları dernekleri tepki göstermişti ve süreci yargıya taşımıştı.
Hayvan Hakları Etiği Derneği ve Türkiye Vegan Derneği avukatı Hacer Gizem Karataş, yaban keçilerinin Türkiye'nin de taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi ile Kara Avcılığı Kanunu uyarınca nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan korunan türlerden biri olduğunu söyledi. Karataş, Hayvanları Koruma Kanunu'na göre de yaban keçilerinin avlanmalarının suç teşkil ettiğini ve av turizmi gerekçe gösterilerek avlanmamaları gerektiğini belirtti.
Karataş, ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:
"DANIŞTAY ÖNCE KARAR VERMEDİ, SONRA GÖREVLİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ"
"Yaban keçileri Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa yaban hayatı ve doğal yaşam ortamlarının korunması sözleşmesi ile kara avcılığı kanunu uyarınca koruma altındaki türlerden biri. Bu sebeple Hayvan Hakları ve Etiği Derneği ile Türkiye Vegan Derneği tarafından Hayvanlara Adalet Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi ve Yunuslara Özgürlük Platformu’nun da desteğiyle 27 Eylül’de Adana’da düzenlenen ve Adana, Hatay, Niğde, Kayseri ve Mersin illerini kapsayan 70 yaban keçisinin öldürülmesini konu alan ihaleye karşı yürütmenin durdurulması talebiyle iptal davası açılmıştı. Dosya 8 Ekim’de söz konusu avın birkaç ilde sürüyor olması gerekçesine dayanılarak Danıştay’a gönderildi. Danıştay tarafından 25 Kasım’a kadar dosyayla ilgili hiçbir karar verilmedi. 25 Kasım’da 1 Kasım tarihli olduğu anlaşılan ancak 25 Kasım’da onaylanıp sisteme yüklenen bir karar, iki derneğin vekili olan tarafıma 26 Kasım’da tebliğ edildi. Söz konusu kararda bu sefer dosyaya Adana İdare Mahkemesi’nin bakması gerektiği Danıştay’ın bu dosyaya bakmakla görevli olmadığı yönünde karar verildiği söylendi.
"İKİ AY BOYUNCA YABAN KEÇİSİ AVINA DEVAM ETMİŞ OLUNDU"
Böylece iki ay boyunca dosyada yürütmenin durdurulması talebi verilmemiş olmakla hukuka aykırı yaban keçisi avının devam etmesine sebep olundu. Dosyanın sürüncemede kaldığı bu süreçte kaç yaban keçisinin hukuka aykırı şekilde öldürüldüğünü bilmiyoruz ancak daha fazla vakit kaybetme lüksümüz yok. Bu sebeple Adana 2. İdare Mahkemesi’nden bir an önce yürütmenin durdurulması kararı verilmesini nihai olarak da söz konusu ihalenin iptaline karar verilmesini bekliyoruz."
Anka