Deri, Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği sektörde çalışan emekçilere ilişkin Meslek Hastalıkları Raporu’nu yayımladı. İzmir’in çeşitli ilçelerinde tekstil ve deri sektöründe çalışan 100 işçiyle yapılan anketin sonucu oluşturulan raporda, sektördeki emekçilerin meslek hastalığına yakalanmasına karşı önlem alınmadığı anlatıldı.
Rapordaki ankete katılan işçilerin 62’si işyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemi alınmadığını, 83’ü ise işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi verilmediğini, 93’ü iş güvenliği yönünden işyerlerine hiçbir denetim yapılmadığını bildirdi.
İşçilerin 73’ü işten kaynaklı sağlık problemi olduğunu belirtirken, 56’sı tehlikeli kimyasallarla çalıştırıldığını söyledi. İşçilerin 33’ü ‘nefes darlığı, solunum yetmezliği çektiğini, 40’ı ‘kas/iskelet/eklem rahatsızlığı, 24’ü dermatit, deri iltihabı hastalığı, 15’i diş ve diş eti hastalıkları, 24’ü işçi işitme kaybı ve 11’i de kan hastalıkları yaşadığını açıkladı.
İşçilerin 63’ü işyerinde koronavirüs vakası görüldüğünü bildirirken, bunlardan 27’si çalışmaya devam ettiklerini, 13’ü sadece işyerinin dezenfekte edildiğini, 11’i karantina için eve gönderildiklerini ve 12’si de sadece yakın temaslı olanların karantinaya gönderildiğini söyledi. İşçilerin 72'si işyerinde pandemi özel olarak önlemler alınmadığına dikkat çekti.
İşçilerin 41 günde 9-10 saat çalıştığını, 48'i 11-12 saat çalıştığını, 11 ise 13-15 saat çalıştığı açıkladı.
RAPORDA YAPILMASI GEREKENLER DE SIRALANDI
Raporda çözüm önerileri de şöyle sıralandı:
Meslek hastalıkları ile mücadele için ilk olarak deri, tekstil ve kundura atölyelerinde kayıtsız işçi kalmamalıdır.
Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin getirdiği yükümlülükler büyük-küçük, kayıtlı-kayıtsız, sendikalı-sendikasız vb. ayrım yapmadan bütün işyerlerinde hayata geçirilmelidir.
Tehlikeli iş kolları arasında yer alan deri, tekstil ve kundura atölyelerinin tamamı işçi sağlığı ve işçi güvenliği kapsamında denetlenmelidir.
Hali hazırda herhangi bir eğitim almadan çalıştırılan ve yeni başlayacak bütün işçiler işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerini almalıdır.
İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almadan işçi çalıştıran işverenler için daha ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
Meslek hastalıklarını önlemek için daha kaliteli hammaddeler kullanılmalı, hammaddelerin denetimleri sıkılaştırılmalıdır.
İşçi havzalarına meslek hastalıkları ile ilgili donanımlı sağlık kuruluşları kurulmalı.
Meslek hastalıkları tanı koyma süreçleri hızlandırılmalı, sigortasız çalıştırılan işçilerin beyanı esas alınmalıdır.
Tehlikeli iş kolları arasında yer alan deri, tekstil ve kundura atölyelerinde çalışan işçilerin 6 ayda bir periyodik sağlık kontrolleri yaptırılmalı.