Gerçek Muhabir

Yıldırım -Kara: Eşya yardımı sözünü ne zaman tutacaksınız?

SİYASET

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremin hemen ardından söz verilen eşya yardımı hakkında yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Depremin üzerinden neredeyse 1 yıl geçtiğini ama verilen sözlerin yerine getirilmediğini ifade eden Nermin Yıldırım Kara, “Maalesef depremzedenin mağduriyeti depremin hemen ardından iktidar tarafından suiistimal edildi. Yaklaşan genel seçimler hesaba katılarak uygulanmayacak vaatlerde bulunuldu. Eşya yardımı ya da eşya yardım parası da bunun en önemli örneği. 21 Şubat 2023 tarihinde, depremin hemen ardından, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, daha önceki depremlerde yapılan eşya yardımlarını da hatırlatarak ‘Hem AFAD hem de Aile Bakanlığımız eşya yardımını yapacaktır. Hazırlıkları tamamladık 2-3 gün içerisinde depremzede vatandaşlarımıza ne kadar eşya yardımı yapılacağını açıklayacağız.’ demişti. Bu tarihten sonra depremzedeler hiçbir resmi kurumdan konuya ilişkin açıklama alamadı. O günlerde prosedür gereği ve doğru olarak da hasarlı evlere yurttaşlarımız sokulmamıştı. Birçoğunun eşyası enkaz altında kaldı. En yetkili ağızdan söz verip depremzedenin umutlarıyla oynandı. Birçok soru önergesine eşya yardımlarını konu ettik ve sormaya da devam edeceğiz. Ya çıkıp o dönemin konjonktürü gereği, propaganda yapmak amacıyla sizlere olmayacak bir yardım sözü verdik desinler ya da yardımın ne zaman yapılacağını söylesinler. Soylu’nun açıklamalarından sonra eşya yardımı için yurttaşlar formlar ve tutanaklar doldurdu. Bu tutanaklar neden değerlendirilmedi merak ediyoruz.” dedi.

ESNAFLARIN VE İŞLETMELERİN ZARAR TESPİT TUTANAKLARI NEREDE?

İşletmelerin zayii olan malları için zarar tespit tutanakları doldurulduğunu aktaran Hatay Milletvekili, “Hazine ve Maliye ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları ve yetkili kurumları hangi makine ve teçhizatın, ticari mamulün ve demirbaşın enkaz altında kaldığını bu tutanaklarla kayıt altına aldı. Şimdi bu tespit tutanaklarının akıbeti nedir merak ediyoruz. Hem plan-bütçe komisyonunda hem soru önergeleriyle bu mağduriyeti Maliye ve Hazine ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarına sorduk. Aldığımız cevaplarda direkt olarak işletmelerin ve esnafların zayii olan mallarına ilişkin bir kalem ayrıldığını göremedik. Bu tutanaklar niye dolduruldu? Bu tutanakları kimler değerlendirdi? Yurttaş devletin yetkili kurumlarına güvenmek istiyor; sözünüzü tutmayacaksanız en azından bilgi verin. Tüm bu feryatlara kulak tıkamayın. Siz açıklama yapmadığınız sürece biz bu sözünüzü gündemde tutmaya devam edeceğiz. Depremzedeye verilen sözün peşinde olacağız ve unutturmayacağız.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.