CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek görüşülmekte olan torba yasa teklifi ile Dijital hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi ve Değerli Konut Vergisi adında üç yeni vergi getirildiğini ve bu teklifin vatandaştan para toplama teklifi olduğunu belirtti. CHP’li Zeybek teklifte yer alan ve Toprak Mahsulleri Ofisinin tarımsal ürünlerin ithalatında Kamu İhale Kanunundan muaf tutulmasını sağlayacak teklifin çiftçiye ve ülke tarımına vurulan son darbe olduğunu belirtti. Konuşmasının devamında şu ifadelere yer veren CHP’li Zeybek “ Bu düzenleme, Türkiye'nin geleceği açısından tarıma, onarılması zor zararlar vereceği bir noktaya götürmektedir, bu kesinlikle unutulmasın. İhraç ettiğimiz tarım ürünleri ithal ettiğimizden az olunca çiftçi ayakta kalmakta zorlanmaktadır. Her yıl, ekilen tarım arazisi sayısı azalmaktadır. Kendi köyüme giderek tarlasını ekmeyen çiftçilere "Neden ekmiyorsunuz?" diyorum "Zarar ediyoruz." diyorlar. Üretim yapıyor, tarım ürünü üretiyor ama "Zarar ediyoruz." diyor. "Nasıl geçineceksiniz?" diyorum "Borç alacağız." diyorlar. "Borcu nasıl ödeyeceksiniz?" diyorum "Borçla ödeyeceğiz." diyorlar. Artık bizim devlet de borcu borçla öder hâle geldi, çiftçi de aynı hâle geldi; yazıktır.”
Çiftçiler Tarlalarını Bırakıp Göç Ediyor
Çiftçinin mutlaka ayakta tutulması gerektiğini vurgulayan Zeybek “Bunun için hiç olmazsa Tarım Kanunu'nda belirtilen, gayrisafi millî hasılanın yüzde 1'i olan o miktarı çiftçilerden esirgemeyin, verin çiftçilere, çiftçilerimiz biraz ayakta kalsın. Antalya'daki, özellikle kendi bölgemdeki çiftçilere bakıyorum, herkes Antalya merkeze kaçmaya çalışıyor, oraya göç ediyor. "Niye gidiyorsunuz?" "Geçinemiyoruz ki ne yapalım? Oraya gidip günlük, yevmiyeli işlerde çalışacağız." Çiftçi bu hâle düşürülmüştür.” dedi.
AKP’nin Tarım Politikası: Tarımı Bitirmek
Çiftçinin ürününün tarlada kaldığını ve satamadığını belirten CHP’li Zeybek, konuşmasına şu şekilde devam etti; “On yıl önce domates 1 liraydı, iki hafta önceye kadar domates yine 1 lira, hatta 80 kuruşa düştüğü oldu. Ama on yıl önceye göre, tarımın girdileri olan mazotun, gübrenin, tohumun, ilacın fiyatı yüzde 400-500 artmış. Bu çiftçi ayakta kalabilir mi? Siz buna rağmen, diyorsunuz ki: "Arkadaş, eğer senin ürettiklerinin fiyatı artarsa senden almayacağım, dışarıdan ithal edeceğim, senin fiyatını düşüreceğim." Bu çiftçinin ölüm fermanıdır. AKP bu kadar borç aldık, bu kadar kamu malını sattık, para kazandık diye övünmekte. Bunun hepsini betona yatırmak yerine yüzde 10'unu, hatta yüzde 1’ini tarıma yatırsanız bu ülke aldıklarının 10 katı tarım ürünü ihraç edecek; yapmıyorsunuz. AKP'nin tarım politikası şudur: Evet, önümüzdeki on yıl, on beş yıl içerisinde ülkede tarım bitirilecek. AKP önceden diyordu ki: "Paramız var, ithal ederiz." Şimdi, ithal edecek paramız da yok, yabancılara verecek paramız kalmadı. Bu sınırsız ithalat talebi ile çiftçimizi de bitireceksiniz. Bu düzenlemeden mutlaka vazgeçilmesi lazım yoksa bu çiftçiyi ayakta tutamazsınız, bu çiftçinin vebalinden asla kurtulamazsınız.”