Gerçek Muhabir

''Tek Adam Sistemi, Çocuklarımızın Hayallerini Çaldı''

SİYASET

Çocuk Hakları Günü dolayısıyla açıklama yapan CHP’li vekil Mahmut Tanal, “Evlatlarımızın Türkiye’ye ilişkin hayalleri yok. Yurt dışında yaşamak, Alman vatandaşı olmak istiyorlar. Tek Adam sistemi, evlatlarımızın hayallerini çaldı. CHP iktidarında çocuklarımız özgürce hayal kurabilecek” dedi.

TBMM Çocuk Hakları Alt Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Tanal, çocuklara savaş, şiddet, gözyaşı ve ayrımcılıktan arındırılmış, eşit adil, özgür ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Çocuk haklarını siyaset üstü bir mesele olarak gördüklerini, konuya geniş çerçevede baktıklarını söyleyen Tanal, “Çocuk, dünyanın her yerinde saflığın, güzelliğin masumiyetin sembolüdür. Hep çocuk kalabilseydik, dünya bu kadar kirlenmezdi. Çocuk hakları evrenseldir. Çocuk hakları kavramını, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanıyoruz” dedi.


TEK ADAM SİSTEMİ EVLATLARIMIZIN HAYALLERİNİ ÇALDI!

Türkiye’de çocukların iktidarın yanlış politikalarının kurbanı olduğunu belirten Tanal, “Her fırsatta 18 yıldır ülkeyi yönetenlere çocuklarımızın kobay olmadığını anlatıyoruz ama dinletemiyoruz. Sık sık değişen eğitim sistemi çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. Uzaktan eğitim sistemini, EBA sistemini de yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Evlatlarımızın Türkiye’ye ilişkin hayalleri yok. 23 Nisan’da geleceğe dair hayali sorulan minik yavrumuz, ‘Alman vatandaşı olmak istiyorum’ cevabını veriyorsa oturup düşünmemiz lazım. Geçtiğimiz aylarda kapsamlı bir gençlik araştırmasının sonuçları açıklandı. Bu araştırmaya göre, geçlerin yüzde 76’sı, daha iyi bir gelecek için yurt dışında yaşamak istiyor. Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençleri yarıdan fazlası mutsuz ve umutsuz. Çünkü liyakatin yerini torpil ve yandaşlık aldı. Nepotizm, akraba, eş-dost kayırmacılığı sıradanlaştı. Tek Adam sistemi, evlatlarımızın hayallerini çaldı. Ancak çocuklarımız, gençlerimiz umutlarını yitirmesin. CHP iktidarında işe alımlarda, atamalarda liyakati esas alacağız. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da her zaman vurguladığı gibi bizim dönemimizde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. CHP iktidarında çocuklarımız özgürce hayal kurabilecek” diye konuştu.

SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLAR MESELESİ ÖNEMSENMİYOR

Türkiye’nin çocuk hakları konusunda kat etmesi gereken daha çok mesafenin olduğunu vurgulayan Tanal, şöyle devam etti: “AKP iktidarının çocuk hakları karnesi kırıklarla dolu. Hak ihlallerinin önü alınmıyor. Ülkemizde çocuğun üstün yararı ilkesi yeterince gözetilmiyor. Suça sürüklenen çocuklar meselesi önemsenmiyor. Cezaevlerinde kalan yüzlerce çocuk var. Suça sürüklenen çocukları topluma kazandırmalıyız. Çocuk gelinler, okul dışında kalan çocuklar meselesini gündemimizden çıkarmalıyız. Yavrularımızı her türlü ihmalden, istismardan, zorbalıktan, kötü alışkanlıktan, uyuşturucudan, yoksulluktan korumalıyız.”

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN KAYNAĞI YOKSULLUKTUR  

CHP’li vekil Mahmut Tanal, çocuk işçiliğinin Türkiye’nin kanayan yarası olduğunu belirterek şunları söyledi: “Hükümet her ne kadar 2018 yılını ‘Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı’ ilan etse de çalışan/çalıştırılan çocuklar konusunda da başarısız olmuştur. Tartışılan TÜİK istatistikleri, iktidarı kurtarmaya yetmiyor. Daha önce de ifade ettiğim gibi çocuk işçiliğinin kaynağı yoksulluktur. Bataklık kurutulmadan, yoksulluğa çare bulunmadan çocuk işçiliği bitmez. Bir zamanlar ben de çocuk işçiydim. Hiç kimse güle oynaya yavrusunu çalıştırmıyor. Çocuklar ailelerine destek olmak, harçlıklarını çıkarmak için zorlu şartlarda çalışıyor. Sosyal devlet ilkesi doğrultusunda yoksulluğu bitirirsek, çocuk işçiliği sorunu da kendiliğinden çözülür.”

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLİĞİ ŞANLIURFALI ÇOCUKLARIN KADERİ Mİ?

Mevsimlik tarım işlerinde çalışmanın, Türkiye’deki çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olarak tanımlandığını dile getiren Tanal, “Güneydoğu’dan, memleketim Şanlıurfa’dan çocuklar, aileleriyle birlikte Türkiye’nin dört bir yanına mevsimlik tarım işçisi olarak gidiyor. Mart ayının sonundan Kasım ayının sonuna kadar sağlıksız, yıpratıcı koşullarda tarlalarda, bağ ve bahçelerde çalışıyorlar. Sadece Şanlıurfa’da 20 bine yakın öğrenci, tarım işçisi oluyor. Kalem tutması gereken eller, güneşin altında pamuk, patates, soğan topluyor. Şanlıurfa GAP’ın merkezi. Ama GAP yarım kaldığı için hemşerilerim başka diyarlarda geçim derdine düşüyor. Kanal İstanbul’u yapacağınıza GAP’ı tamamlayın da Şanlıurfalılar, Güneydoğu halkın kendi topraklarını terk etmesin. Mevsimlik tarım işçisi olmak Şanlıurfalı çocukların kaderi mi? Meclis Çocuk Hakları Alt Komisyonu olarak Şanlıurfa’da görüştüğümüz çocuklar, ‘okumak istiyoruz. Bizi mevsimlik tarım işçisi olmaktan kurtarın. Memleketimizde fabrika açın, anne ve babamız burada çalışsın’ şeklinde taleplerini aktardılar. Çocuklarımızı mevsimlik tarım işçiliğinden kurtarmalıyız” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.