Gerçek Muhabir

Kılıçdaroğlu: Bir kişiye vatan teslim edilmez vatan hepimizin, 83 milyonun"

SİYASET

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün, "Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir" sözüne atıfta bulunarak, "Neden, Çanakkale’de olanları da gördü, 3 yıl sonra İstanbul’un nasıl işgal edildiğini de gördü. Egemenliği padişaha değil, bir kişiye değil, bir avuç insana değil, millete dedi. Bu sözün değerini acaba yeteri kadar biliyor muyuz?" diye sordu. Vatan ve bayrak söz konusu olduğu zaman herkesin bir arada olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bir kişiye vatan teslim edilmez. Vatan, hepimizindir, 83 milyonundur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir" sözüne atıfta bulunarak, "Neden, Çanakkale’de olanları da gördü, 3 yıl sonra İstanbul’un nasıl işgal edildiğini de gördü. Egemenliği padişaha değil, bir kişiye değil, bir avuç insana değil, millete dedi. Bu sözün değerini acaba yeteri kadar biliyor muyuz?" diye sordu. Vatan ve bayrak söz konusu olduğu zaman herkesin bir arada olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bir kişiye vatan teslim edilmez. Vatan, hepimizindir, 83 milyonundur" dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Çanakkale'deydi. Çanakkale Şehitler Abidesi'nin ziyaret eden ve anıta çelenk koyan Kılıçdaroğlu, şehitler için saygı duruşunda bulundu. 

Kılıçdaroğlu, daha sonra Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde düzelenen 'Balkan Ülkeleri İşbirliği Çalıştayı'na katıldı. Çalıştay'da konuşan Kılıçdaroğlu, Çanakkale Savaşı'nın Milli Kurtuluş Mücadelesi'nin bir 'önsözü' olduğunu vurguladı. Çanakkale'deki mücadeleyi çocuklara yeteri kadar anlatılıp anlatılmadığını soran Kılıçdaroğlu, "Çanakkale’yi geçilmez yapanlar, yani Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının verdikleri mücadeleyi, o mücadelenin değerini yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi? Ve bizler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’yla tarihin sahnesine çıktığını yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi?" diye sordu. 

Kılıçdaroğlu'nun çalıştayda yaptığı konuşmada öne çıkan başlıklar şöyle: 

ÇOCUKLARIMIZA YETERİ KADAR ANLATABİLDİK Mİ?: Bu bölgenin değerini acaba 83 milyonumuz biliyor mu? Bu bölgede nasıl mücadele edildiğini, bedenlerin kurşunlara nasıl siper edildiğini acaba yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi? 1915’te ‘Çanakkale Geçilmez’ destanını yazanları acaba gençlerimize yeteri kadar anlattık mı? Çanakkale’yi geçilmez yapanlar, yani Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının verdikleri mücadeleyi, o mücadelenin değerini yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi? Ve bizler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’yla tarihin sahnesine çıktığını yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi? Burada verilen savaşın bir milli kurtuluş savaşının öncüsü olduğunu yeteri kadar anlatabildik mi? Bedenlerini kurşunlara siper edip bu mücadeleyi verenler sadece 3 yıl sonra 1915-1918. 1915’te Çanakkale Geçilmez destanı yazıldı. 1918, 3 yıl sonra aynı gemiler, aynı egemen güçler tek kurşun atmadan Çanakkale’yi geçip İstanbul’a Dolmabahçe’nin önüne demir attılar. Payitahtı yani Osmanlı’nın başkentini işgal ettiler. Orduyu tasfiye ettiler.

YÜZBİNLERCE ŞEHİT VERDİK, 3 YIL SONRA TEK MERMİ ATILMADAN İSTANBUL İŞGAL EDİLDİ: Şu soru çok önemlidir. Bu soruyu ve bunun cevabını herkese anlatmamız lazım. Milli irade yani ordumuz, yani bedenini kurşunlara siper edenler Çanakkale Geçilmez destanını yazdılar ama bir kişi padişahın bir imzasıyla aynı egemen güçler 3 yıl sonra tek kurşun atmadan bu boğazı geçip İstanbul’a gittiler. Kaçımız bunu sorguladı. Yüzbinler hayatını verdi, her karış toprağında şehit kanı var ama 3 yıl sonra aynı boğazdan bir mermi atılmadan gidildi ve İstanbul işgal edildi. Neden tek adam rejimine karşıyız? Neden tek adam hükümetine karşıyız. İşte bunun için. Tarihi bilirseniz, tarihte verilen dersleri bilirseniz, tarihin bizlere verdiği dersleri unutmazsanız, o nedenle tek adam rejimleri olmaz diyoruz. Bir kişinin imzasıyla bu Çanakkale geçiliyor arkadaşlar.

BU SÖZÜN DEĞERİNİ BİLİYOR MUYUZ ACABA?: Peki Çanakkale şehitleri. O şehitlerimiz, bedenlerini kurşunlara hedef olarak koyanlar, her karışı için kanlarını döken şehitlerimiz ne oldu? Ve Mustafa Kemal Atatürk, o büyük insan, Milli Kurtuluş Savaşı’nı verdikten sonra ne söyledi? ‘Hakimiyet, bila kaydu şart milletindir’ dedi. ‘Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir’ dedi. Neden, Çanakkale’de olanları da gördü, 3 yıl sonra İstanbul’un nasıl işgal edildiğini de gördü. Egemenliği padişaha değil, bir kişiye değil, bir avuç insana değil, millete dedi. Bu sözün değerini acaba yeteri kadar biliyor muyuz? Egemenliğin ne olduğunu biliyor muyuz acaba? Çocuklarımıza bu tarihi öğrettik mi acaba? Öğretmeye, anlatmaya, söylemeye çalışıyorum. Dilimin döndüğü kadar. Şunu düşünün, aradan o kadar süre geçti, ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ dedik, peki şu soruyor muyuz acaba kendimize? Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletinse nasıl oluyor da 83 milyon insan Londra’daki bir avuç tefeciye dünyanın faizini ödüyor. Nasıl oluyor? Bunların hepsini oturup düşünmemiz, tartışmamız lazım.

BİR KİŞİYE VATAN TESLİM EDİLMEZ, VATAN HEPİMİZİN: Ülkemizi seviyoruz, evet, her birimiz farklı görüşlerde olabiliriz, evet, farklı kimlerde olabiliriz, evet, ama bayrağımız ve vatanımız söz konusuysa kenetlenmemiz, bir arada olmamız gerekiyor. Bir kişiye vatan teslim edilmez. Vatan, hepimizindir, 83 milyonundur. Biz milleti bir arada tutuyorsak bayrak ve vatan yüzünden tutuyoruz. Bayrağımız ve vatanımız için hepimiz rahatlıkla canımızı feda edebiliyoruz. O nedenle Çanakkale, Milli Kurtuluş Savaşı’nın önsözüdür, diyoruz.

VATAN ŞAİRİ NAMIK KEMAL NEDEN SÜRÜLDÜ?: Namık Kemal’in mezarını ziyaret ettik, milli duygularımızı en iyi anlatan vatan şairlerimizden birisidir Namık Kemal. Hiç sorduk mu acaba, Namık Kemal neden sürüldü? Şimdi ziyaret ediyoruz, neden ziyaret ediyoruz? Bizi affetsin diye aslında. Onun verdiği mücadelenin etrafında kaç kişi vardı? Kıbrıs’ı, Adalar’ı tutun, coğrafyanın her yerine sürüldü bu adam. Neden sürüldü Namık Kemal ve neden bu kadar çok seviyoruz? Çünkü çağları aşan düşüncesi vardı. Mustafa Kemal Atatürk’ü neden seviyoruz, çağları aşan düşünürdü aynı zamanda. Ne diyordu hedef olarak, ‘Çağdaş uygarlığı aşacaksınız, muasır medeniyeti aşacaksınız.’ Koyduğu hedefe bakıyor musunuz? O hedef için neler yapıyoruz acaba? Hepimizin düşünmesi lazım. İşçinin, çiftçinin, memurun, emeklinin, herkesin düşünmesi lazım.

KONYA'DAN KÜÇÜK HOLLANDA'NIN 183 MİLYON DOLAR TARIM ÜRÜNÜ İHRACATI VAR: Konya’dan küçük bir devlet olan Hollanda yıllık 183 milyar dolar tarım ürünü ihraç eder. Konya’dan küçük bir devlet. Devasa Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 18 milyar dolarlık ihracatı var, daha fazla ithalatı var. Neden? İnsanımız, toprağımız, güneşimiz, denizimiz, göllerimiz, suyumuz var. Bereketli her şey, gençlerimiz var, taşı sıksa suyunu çıkaracak. Neden bu işsizlik, fukaralık, neden bu tablo, neden bu karamsarlık, düşüneceğiz. Ve kararımızı vereceğiz, demokratik yollarla. Türkiye’yi bu hale düşürenlerden demokratik yollarla gidip sandıkta hesabını sormak zorundayız. Bu bir vatan borcudur aynı zamanda.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.