CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, Türkiye’de kayıtlı işsizlerin yüzde 80’inden fazlasının işsizlik ödeneğinden yararlanamadığına dikkat çekerek, “İşsizlik Sigortası Fonu işsizin değil, işverenin derdine derman oluyor” dedi.
20 MİLYAR LİRA PATRONLARA
Ağbaba, İşsizlik Sigortası Fonu ile ilgili hazırladığı bilgi notunda, fonda temmuz ayı itibariyle biriken tutarın 130 milyar lirayı aştığını, ancak bu devasa miktarın amacı için değil, amaç dışı kullanıldığını kaydetti. Özellikle işverenlere teşvik ve destek adı altında fondan aktarılan tutarın çok fazla olduğuna vurgu yapan Ağbaba, “Yani fon, son yıllarda işsizlere ve işçilere derman olmaktan çok işverenlere derman olmaktadır. İŞKUR’un kendi açıkladığı verilere göre, 2017 yılından bu yılın temmuz ayına kadar geçen süre içerisinde işverenlere fondan aktarılan kaynak 20 milyar lirayı aşmaktadır” dedi.
Bu yılın temmuz ayında işverenlere verilen destek 1,7 milyar lira iken, işsizlik ödeneği olarak ödenen tutarın 1 milyar lira olduğunu kaydeden Ağbaba, “Yani sadece temmuz ayında patronlar işsizlerden 700 milyon lira daha fazla ödenek almıştır” ifadelerini kullandı.
İŞÇİNİN EMEĞİ GASP EDİLİYOR
İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısının her geçen yıl arttığına da işaret eden Ağbaba, şöyle devam etti: “2019 yılı temmuz ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 4 milyon 39 bin kişi iken, fondan yararlananların sayısı sadece 657 bin kişidir. Buna göre, temmuz ayında resmi verilere göre işsiz kalan 3 milyon 350 bin vatandaşımız, ne yazık ki bu haktan mahrum bırakılmıştır. Yani işsizlerin yüzde 80’inden fazlası işsizlik ödeneğinden yararlanamamıştır.” 2017 ve 2018 yıllarında da benzer bir tablonun yaşandığına dikkat çeken Ağbaba, “Fonda biriken tutar 2017’de 116 milyar 720 milyon, 2018’de 127 milyar 643 milyon, 2019 yılında ise şu ana kadar 130 milyar lira. Her yıl artarak büyük bir bütçeye dönüşen fondan işçilerin son üç yılda ortalama yüzde 80’inin yararlanamamış olmasının tek açıklaması var: Fon işverenler ve devlet tarafından amaç dışı kullanılıyor ve açıkça yağmalanıyor” dedi.
MAAŞLAR DA FONDAN
Ağbaba, 10 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanan genelgeyle, işçilerin maaşlarının 3 ay ve gerektiğinde daha fazla süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmesinin yasal hale getirildiğini de hatırlattı. Bunun yanında fonda biriken paranın bazı kamu bankalarına kaynak olarak aktarıldığını da belirten Ağbaba, “Fon işçilerin birikimidir, işçilerin emeği yağmalanamaz! Fon gelirlerinin artırılması ancak ve ancak işçilerin bu haktan kesin olarak yararlanması ile anlamlı olacaktır. Bu durumda İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma koşullarının işçiler lehine iyileştirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Ağbaba, bunun için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanmak için son 3 yılda 600 gün sigorta primi ödeme şartının 180 güne indirilmesi.
Kıdeme göre farklılaşan faydalanma sürelerinin de uzatılması.
İşverenlerin işçilere ödediği ücretlerin fondan karşılanmaması.
Fonun yalnızca işsizlere ödenek olarak verilmesi ve diğer kurumlara, işverenlere kaynak olarak aktarılmasının önüne geçilmesi.