HDP'li Beştaş'ın konuya ilişkin araştırma önergesinin tam metni şöyle.
"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Türkiye’de yaz saati uygulamasının yarattığı sorunlar ile ekonomik ve sosyal alanda meydana gelebilecek olası tespiti amacıyla Anayasanın 98 inci İçtüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince ekte sunulan gerekçe çerçevesinde Meclis Araştırması açılmasını aşağıda imzası bulunanlar olarak arz ve teklif ederiz.
GEREKÇE: Bilindiği üzere 08/09/2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 07/09/2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre Türkiye'de yaz saati kalıcı hale getirilmiştir. Bu uygulamanın gerekçesi gün ışığından daha fazla istifade edilmesi olarak ifade edilmektedir. Türkiye'de yaz saati uygulaması, 1972 yılından 2016 yılına kadar aralıksız ve tüm ülke çapında istisnasız uygulanmıştır. Uygulamanın faydalı olup olmadığı noktasında çeşitli görüş ayrılıkları mevcut olup bu konuda Enerji Bakanlığı birtakım çalışmalar yürütmüş ve 2013 yılında toplanan Bakanları Kurulu kararı ile 27 Ekim 2013 tarihinde saatlerin bir saat geri alınması kararı ile uygulamaya son verilmiştir. Ancak ne var ki yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016 tarihine değin devam edilmiştir. Anılan tarihte ise Türkiye’de yaz saati uygulamasının her yıl ve yıl boyunca uygulanması yönünde karar alınmıştır.
Yaz saati uygulaması herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınmaktadır. Yaz saati uygulamasının iş saatlerine bağlı etkinlikleri oldukça önemli olup bu doğrultuda ekonomiye katkısı da yadsınamaz. Yine spor müsabakalarının başlangıç ve bitiş saatlerine uygunluğu da tartışmasızdır. Hakeza uygulamanın birincil hedefinin akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini azaltmak olduğu gerçeği ise yadsınamaz. Zira uygulamanın enerji tüketimini tasarruflu hale getirmesi de önemli bir kriterdir.
BATI İLE SAAT FARKININ ARTMASI EKONOMİDE TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR
Her ne kadar Bakanlık uygulamanın enerji tasarrufu sağlayacağını ve bu tasarruf tutarının 2.5 milyar TL civarında olduğunu ifade etse de öte yandan Türkiye’nin ekonomik işbirliği içerisinde olduğu batı ülkeleriyle saat farkının artması ekonomi de tehlike çanlarını çalmaktadır. Zira İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleriyle saat farkı 3 saate çıkarken ABD ile saat farkı tolere edilemeyecek düzeyde artmıştır. Banka finans sistemi açısından oldukça sıkıntılı bir hal alan kalıcı yaz saati uygulaması ile ticari hayat bir hayli olumsuz etkilenmiştir. Ayrıca enerji tasarrufu sağlayacağı ifade edilen kalıcı yaz saati uygulamasının bu yönlü olumlu bir etkisi olmadığı da dile getirilmektedir. Şöyle ki; Elektrik Mühendisler Odası (EMO) tarafından yapılan açıklamaya göre yeni uygulamada geçerli kılınan GMT+3 saat dilimi kışın sabah saatlerinde aydınlatma ihtiyacı doğurmaktadır. Bu itibarla da beklenen enerji tasarrufunun elde edilmesi olanaklı değildir. Hem gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmek hem de cari açık üzerinde olumsuz etkiye sahip olan enerji yükünü artırmamak ve yurttaşların aleyhine artış eğiliminde olan elektrik faturalarının azaltılması için yaz-kış saati uygulamasının devam etmesi önerilmektedir. Belirtilen nedenlerle kalıcı yaz saati uygulamasının ekonomik ve sosyal alanda doğurduğu etkilerin araştırılması istemiyle bir meclis araştırılması talebi gerekmiştir."