EN YÜKSEK TEKLİFİN SAHİBİ TANIDIK ÇIKTI
Yap-İşlet-Devret modeliyle yatırım maliyeti 357 milyon Euro olarak belirlenip ihalesi 15 Aralık 2011'de, yer teslimi 15 Mart 2013'te gerçekleştirilen ve temeli 28 Mayıs 2013 tarihinde atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı, sürekli tartışmalara neden oldu. İlk ihale tarihinden bu yana 9 yıl geçmesine karşın bu tartışmalar bitmedi. Havaalanında başlayan çalışmalar bir türlü tamamlanmayınca, yine çeşitli ihaleler düzenlendi. Son olarak 4 Şubat 2020'de yapılacağı duyurulan havalimanı üst yapı ihalesi 16 Mart 2020 tarihine ertelendi. Sonrasında ise Cengiz-Limak-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu'nun kaybettiği Çukurova Havalimanı ihalesini Günbeton İnşaat-Terminal Yapı Ortak Girişimi kazandı. Bu sürecin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevden alınırken yerine atanan Bakan Adil Karaismailoğlu, bu ihaleyi iptal ettiklerini duyurdu. 26 Ekim 2020 tarihinde yapılacağı açıklanan yeni ihale de 20 Kasım 2020 tarihine ertelendi. Son yapılan ihalede en yüksek teklifi 297 milyon 100 bin Euro artı KDV karşılığında Favori İşletmecilik A.Ş. / YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. ortak girişimi verdi.
"AMAÇLARI ADANA HAVALANINI KAPATMAK"
Yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı gerekçesiyle Adana Havaalanı'nın kapatılmak istendiğine vurgu yapan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, şunları söyledi:
"Mersin sınırları içinde 2011 yılından beri Çukurova'nın en verimli tarım toprakları üzerine yeni bir havaalanı yapmak istiyorlar. Süreci yönetemediler, ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Çünkü niyetleri hizmet üretmek değil, rant elde etmek ve Adana'ya darbe vurmaktır. Çukurova Bölgesel Havalimanı israftır, buraya aktarılacak kaynağa yazıktır. Çünkü Adana'nın ve Mersin'in ihtiyacını karşılamayacak bu havaalanı her şeyiyle zarardır. Üstelik birinci sınıf tarım arazileri üzerine, üstelik göçmen kuşların göç yolu üstüne kurulmak isteniyor. Komşu ilimiz Mersin'in Adana'ya yakın tarafta değil, batı yönünde kent turizmine hizmet edecek havaalanı ihtiyacı bulunuyor. Amaç burada Mersin'e havaalanı kazandırmak değil, rant ve Adana'ya zarar vermek sanırım. Çünkü Adana'nın da eksikleri olmakla birlikte ülkenin en güvenilir ve ulaşımı kolay bir havaalanı var çünkü. 30 milyon yolcu kapasitesiyle yapılacağı söylenen bölgesel havaalanı için bu rakam revize edilerek 12 milyona düşürdü ve bu kadar yolcu garantisi de verildi. Mevcut durumda Adana ile birlikte Niğde, Osmaniye ve Mersin'in de yararlandığı Adana Havalimanı 2019 yılını 5 milyon yolcuyla kapattı. Çukurova Bölgesel Havalimanı yapıldığında verilen 12 milyonluk yolcu garantisinin yakalanma şansı yok. Bu demek oluyor ki, Adana Havaalanını kullanan yolcular da yeni havalimanına aktarılacak. Adana Havaalanı kapatılıp bu yolcular orayı kullanmaya zorlanacak. Burayı, 2019’da 1 milyon 232 bin yolcu garantisi verilen ancak sadece 82 bin kişinin kullandığı Kütahya Zafer Havaalanı gibi üzücü bir akıbet bekliyor. Kentimize, bölgemize ve ülkemize yapılmak istenen kötülüğü asla kabul etmiyoruz."
AKP'DEN BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLMUŞ
Üstyapı ihalesine en yüksek teklifi veren şirketlerin bağlı olduğu grubun başında AKP'den Çerkezköy Belediye Başkan adayı olan birisinin bulunduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Henüz tamamlanmayan altyapı çalışmalarına bile milyonlarca Euro para harcanan Çukurova Havalimanı'na üstyapı için 297 milyon 100 bin Euro daha gömülmesine izin vermeyelim. Çünkü yazıktır, günahtır. Bu kadar parayı boşa harcamak yerine bölgenin ihtiyacını karşılayan Adana Havalimanı'na genişletilip iyileştirilmesi için yeterli derecede yatırım yapalım. Eğer Adana Havalimanı modernize edilir, pisti uzatılır, ek pistler yapılır, terminalleri yenilenirse uluslararası niteliği de güçlenir. Ayrıca daha büyük kargo uçakları inip kalkar. Adana Havaalanı'nın modernizasyonu ile yolcu kapasitesi arttığı gibi işlevi de gayet büyür. Adana Havaalanı'nın daha ucuz maliyetle yenilenmesi için vakit de imkan da var. Adana Havaalanı'nın genişlemesi için yanında yeterli alan var. Yapımı yılan hikayesine dönen, israf ve zarar anlamından başka tanımı bulunmayan Çukurova Bölgesel Havalimanı ısrarından vazgeçin. Altyapısına bu kadar para harcanan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın yerine çok geniş ve büyük ölçekli tarım, gıda ve hal kompleksi yapın. Hepimiz biliyoruz ki, tek adam rejiminde ihalelerde hep rant, talan ve yandaş var. Her ihalede aynı senaryolar yazılıyor. Bu üstyapı ihalesini alan şirketlerin başında AKP'den belediye başkan adayı olan biri var. Bu bile işarettir. Gelin rant sevdanızdan, talan ve israftan vazgeçin. Çukurova Bölgesel Havalimanı'na yolcu garantisi ve bu kadar para vereceğinize, bölgenin de ihtiyacını karşılayan, 6 milyon yolcunun kullandığı, ülkemizin en güvenli havalimanı olan Adana Havaalanı'na yeterli ölçüde yatırım yapma teklifimizi düşünün. Gelin ülkemiz, bölgemiz ve ekonomimiz zarar görmesin."
"Havaalanı ihalesi rant ve talan kokuyor"
"Havaalanı ihalesi rant ve talan kokuyor"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, 15 Aralık 2011 tarihinde 357 milyon Euro yatırım maliyetiyle ihale edilen ancak 9 yılda yapımı yılan hikayesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın sadece üstyapı ihalesinin 297 milyon 100 bin Euro artı KDV karşılığında verilmesine oldukça sert tepki gösterdi. Üstyapı ihalesini kazanan şirketin sahibinin AKP'den belediye başkan adayı olduğuna dikkat çeken Barut, "Tek adam rejiminde ihalelerde hep rant, talan ve yandaş var. Her ihalede aynı senaryolar yazılıyor. Talan ve israftan vazgeçin. Çukurova Bölgesel Havalimanı'na yolcu garantisi ve bu kadar para vereceğinize, bölgenin de ihtiyacını karşılayan, 6 milyon yolcunun kullandığı, ülkemizin en güvenli havalimanı olan Adana Havaalanı'na daha düşük miktarda yatırım yapın. Gelin ülkemiz, bölgemiz ve ekonomimiz zarar görmesin" dedi.