Görüşmelerinin ardından açıklama yapan Tekin, nakliyeci esnafı perişan durumda. Ülkeyi yönetenler kamyoncuların bu halini neden görmüyor? Bu gidişe dayanamayan nakliyeci kontak kapatırsa, ülke daha fazla krize girer. Nakliyeci esnafının sıkıntılarına dertlerine, mutlaka kulak verilmesi gerekir” diye konuştu.
“Kamyoncu esnafın taleplerini aldık. Bu talepleri aslında biz Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki toplantılarda bu sorunların tamamını biliyorduk. Bir kanun teklifi olarak verdik ama ne yazık ki sayısal çoğunluk iktidarda olduğu için bunları yapamadık. Sorunları ötelemenin çözüm olmayacağını, akılcı ve kalıcı yöntemlerin uygulanması gerektiğini, esnaf ve sanatkarın ülke ekonomisinin bel kemiği olduğuna işaret eden Tekin, tüm taşımacı esnafının sorunlarını meclis çatısı altında takipçisi olacağını ve çözüm yolu arayacağını sözlerine ekledi.
Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akaryakıt başta olmak üzere art arda gelen zamlar, başta taşıma ve nakliye işi yapan esnaf kardeşlerimiz olmak üzere herkesi perişan etmiş durumda. Bu sektörde çalışan yüz binlerce kişi bulunmakta ve kazandıkları para ile evine ekmek götürmekte. Kamyoncu ve nakliyeci esnafının genellikle büyük bir kısmı araçlarını taksitle ve borç karşılığı almakta ve kazandıkları paralarla bu borçlarını ve taksitlerini ödemektedir. Nakliyeci esnafı, artan akaryakıt, yedek parça, lastik fiyatları, köprü geçiş ücretleri ve cezaları gibi sorunlarla baş edemeyecek hale geldi. Aylardır iktidarın zam sağanağı altında ezilen yoksul halk şimdi de Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı yeni zamlara maruz kalmış durumda. Bu krizden çıkabilmek için acilen şoför ve nakliyeci esnafı için özel bir paket açıklanmalı. Nakdi yardım, vergi affı ve ÖTV’siz akaryakıt desteği sağlanmalı.” dedi.
Taşımacı esnafının ayakta kalabilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyen Tekin, “sorunları, Ulaştırma Bakanı başta olmak üzere tüm yetkililerle paylaşacağım. Ayrıca mecliste de gündeme getireceğim. Bu krizden çıkabilmek için şoför ve nakliyeci esnafı için özel bir paket açıklanmalı. Herhangi bir düzenleme yapılmaması durumunda kontak kapatmak zorunda kalacak nakliyeci, pek çok sektörün de zarar görmesine yol açacaktır” değerlendirmesinde bulundu.