GÜRER, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞININ BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE SÖZ ALDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un da katıldığı toplantıda söz olarak, Niğde’nin kültür ve turizm alanında yaşadığı sorunlara değindi.
Çok sayıda tarihi eserin bakımsızlıktan harabeye döndüğünü, başta vakıf eserleri olmak üzere, bazı tarihi camilerin, mescitlerin, kiliselerin kaderine terkedildiğini anlatan Gürer, turizm değeri olan bazı eserlerin ise tanıtım eksikliği nedeniyle yeterince turist çekemediğine işaret etti.
GEÇEN YIL GELECEKTİN, HAFTALAR OLDU GELMEDİN!..
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un geçen yıl yapılan bütçe görüşmelerinde, bir hafta içinde Niğde’ye geleceğini söylediğini hatırlatarak, “Aradan elli hafta geçti, daha Niğde’ye gelemediniz; Niğde’ye de ilgi gösterseniz öncelikle memnun oluruz” dedi.
TARİHİ CAMİLER NEDEN ONARILAMIYOR?
Niğde’nin kültür ve tarihi eserler bakımından zengin bir il olmasına rağmen sahipsiz olduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, Bor’da 2013 yılından bu yana restorasyon için kapatılan Osmanlı eseri Yeni Hamam’ın 7 yıldır onarımının bitirilemediğini, Bor’da kapalı olan Alaaddin Camii’nin 2 yıldır projesinin dahi yapılmadığını, Niğde merkezdeki Osmanlı’dan kalma Burhan mescidinin ise defalarca başvuru yapılmasına rağmen halen onarılmadığını anlattı.
İlhanlılardan kalan Sungurbey Camii’nin restorasyonunun da 3 kez yüklenici değişmesine rağmen halen kapalı olduğunu belirterek, “Niğde’de vakıf eserlerini onarım için verdiğiniz müteahhitlerin ikide bir kaçması nedendir, neden işler bitmez, Sungurbey Camisi gibi anıt bir caminin süresi içinde yapılması neden gerçekleştirilmez?” diye sordu.
ŞEHRİN GÖBEĞİNDEKİ İŞHANININ DURUMU İÇLER ACISI
Mülkiyeti Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan Niğde merkezdeki vakıf işhanının onarımı için ihale yapıldığını, işhanındaki dükkânların boşaltıldıktan sonra tam yıkım işlemi başlamışken yıkımın durdurulduğunu ifade eden Gürer, “Buranın ne olacağı belli değil, bir çirkinlik anıtı. Bu konuda vakıflar oraya ne yapacaksa bir an önce başlasın ki Niğde’nin orta yerindeki bu çirkinlik ortadan kalksın” dedi.
YER ALTI ŞEHRİ GEZİLEMEZ DURUMDA
Kavlaktepe Yer altı Şehri’ni her bütçe döneminde gündeme getirdiğini ve her seferinde yapılacağının söylendiğini anlatan Gürer, “Gidiyorum bütün elektrik tertibatı parçalanmış ne yazık ki gezilmez durumda, perişan. Bunun gibi, yapılmış işlerin de nedense sahiplenilmesi yok” diye konuştu.
DEFİNE AVCILARI TARİHİ ESERLERİ TALAN EDİYOR
Bor’daki Cığızlar Konağı denilen tarihî dokunun onarıldığını, ancak onarılan yerin daha kullanılmadan giderek harap duruma gelmeye başlığını vurgulayan Gürer, “Esasında Niğde’nin her köyünde açık hava müzesi gibi tarih var ama nedense Kapadokya alanı kapsamına dahi alınmadı. Niğde’de kültür ve tarih zenginliklerini define avcıları talan etmekle meşgul. Bakanlık bu konuda nedense gerekeni çoğu bölgede yapmıyor” şeklinde konuştu.
NİĞDE, KAPADOKYA’NIN BAŞKENTİDİR AMA…
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, İftiyan bölgesi, Ulukışla köyü Avören bölgesi, Altunhisar-Yeşilyurt bölgesi, Karaatlı bölgesi, Gölcük bölgesi, Kömürcü bölgesi, Kitreli bölgesi, Dikilitaş bölgesi, Kızılören, Hasaköy, Hançerli, Misli, Fertek, Kula, Bozköy, Hamamlı, Uluağaç, Aktaş, Bahçeli, Kiçağaç, Çukurkuyu, Kemerhisar, Murtandı Kalesi, Keçikalesi, Bademdere Kalesi gibi tarihin olduğu yerlerde yıllardır doğru dürüst bir çalışma yapılmadığını da belirterek, “Kemerhisar, Efes’e eşdeğer Tyana Antik Şehri’nin olduğu yer; bir ay gelip bir çalışma yapmakla bu kent açığa çıkmaz. Neden Niğde’nin tarihî dokusu sahiplenilmiyor? Niğde Kapadokya’nın başkenti. Güneyde Niğde Kapadokya’nın başkentiyken -bu tanımlamayı ben kitabımda geniş olarak da işledim- Niğde’ye bu anlamda değer verilmiyor, önem de verilmiyor, turizm değerleri açığa çıkarılmıyor; olanlar da gereği gibi tanıtılmıyor. Bir Gümüşler Manastırımız var “Gülen Meryem Ana”sıyla gündeme gelmişti, ne yazık ki buranın da yeterince tanıtımı yapılmadı. Niğde ilinin on bin yıllık bilinen bir tarihî var ama bunun ötesi de var. Onunla ilgili yapılacak çalışmalarda Niğde, Orta Anadolu’da turizmin yeni bir yüzü olabilir. Toroslardan geliş ve geçişte Niğde Kapadokya’ya açılan bir kapı ama bu anlamda nedense Niğde’ye gerekli değer verilmiyor” ifadelerini kullandı.
TARİHİ ESERLER BARAJ SULARI ALTINDA KALIYOR
Uluağaç köyüne yapılan baraj ve göletlerde tarihi yapıların su altında kaldığını, Kayırlı bölgesinde de gölet yapımı nedeniyle buradaki peribacalarının sular altında kalacağı konusunda daha önce uyarılarda bulunduğunu anımsatan Gürer, bu konuyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanının “Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunduk .” şeklindeki sözünü hatırlattı. Gürer,” Ben bir yurttaş olarak oraya gittiğimde, o baraj yapılınca peribacalarının sular altında kalacağını gördüm. Bakanlıktaki ilgili arkadaşlarımız bu peribacalarının orada yok olacağını göremediler mi? Çevresindeki kumlar alınıp o muhteşem tarihî yapıların yok oluşu neden seyredildi? Bu anlamda Niğde’nin turizm değerlerinin tanıtılması ve Niğde’ye gerekli değerin verilmesi konusunu sıkça da dile getiriyorum” dedi.
TARİHİ ESERLERİ TURİZME KAZANDIRMALIYIZ
Niğde’de 30’a yakın kullanılabilir durumdaki kilisenin 14 tanesinin cami olarak kullanıldığına da dikkat çeken Gürer, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Cumhuriyet döneminde mübadeleyle buradan gidenlerin yerine, bizim Balkanlardan gelen Türkler için Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla çoğu camiye çevrilmiş. Bunlar birer anıt eseri, özellikle Fertek’tekini görmenizi isterim, oradaki freskler dahi duruyor. Çoğu ziyarete açılabilecek, kullanılabilecek, tarihsel anlamda da değer bulacak yapılar. Buraları da değerlendirmenizi öneriyorum. Niğde’ye sahip çıkın…”