Gerçek Muhabir

Gürer: “Tarımda çözüm köye dönüş ile sağlanacaktır”

SİYASET

Gürer: “Küçük üreticiyi aile tipi işletmelerle korumak yerine yabancı tekelcilerin dayatmalarını tarım politikası olarak uyguluyorsunuz..”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımda sorunların Atatürk dönemindeki bakışla aşılacağını söyledi. “Köylü milletin efendisidir” sözünün aslında çok yönlü bir anlatı olduğunu ifade eden Gürer, “Çiftçinin yol göstericisi, destekçisi devlete ait kurumlar kapatılmış ya da içi boşaltılıp işlevsiz kılınmıştır. İşlenen yaklaşık 24 milyon hektar tarım arazisi varken neredeyse ithal etmediği ürün kalmayan bir ülke durumundayız. İthal tohum, gübre, ilaç sürekli zamlanıyor. Mazot ve sulama suyu için kullanılan elektrik pahalı olunca artan girdi fiyatlarıyla üretici üretimde zorlanıyor, ürünü değerinde satamıyor, tüketici pahalı ürün almak zorunda kalıyor, aracılar ve ithalciler vurgun yapıyor. Üretici ürününü ekeceği ya da hasat edeceği zaman o ürünün gümrük vergisi sıfırlanıp ya ekimde ya da hasatta üretici tüccara mahkûm ediliyor, üretimden uzaklaşıyor” dedi.

“KÖYLÜNÜN ÜRÜNÜ DEĞER BULMUYOR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yılda patateste sorunlar yaşanacağını ifade ettiği konuşmasında, “ ‘Bu yıl TMO 1.350 liradan buğday alacak’ dediniz, bazı üreticiler 1.100 liradan buğday satmak zorunda kaldı. O kadar zorda ki üretici, bir an tüccardan parasını alıp borcunu kapatmak için ürünü borcu karşılarsa yok fiyatına tüccara veriyor. TÜİK, buğday üretiminin düşeceğini belirtiyor. Domates, karpuz, fasulye, nohut üreticisi bölgemde maliyetine ürününü satamadı. Patatesin maliyeti 90 kuruş ancak tüccar 60 kuruşa almadığı için depolanıyor. Dış satım için teşvik düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

“VERİLER ÇELİŞKİLİ”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, nohutta TUİK verileri ile kendisine verilen yanıtın örtüşmediğini hatırlatarak, “Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "2018 yılı için nohut ithal etmedik." diye yazılı soru önergeme yanıt verdi, TÜİK ise 2018 yılında 117 milyon dolarlık nohut ithalatı yapıldığını belirtiyor. Hangi bilgi doğru, kime inanalım? Küçük üreticiyi aile tipi işletmelerle korumak yerine yabancı tekelcilerin dayatmalarını tarım politikası olarak uyguluyorsunuz. Üretimin gerilediğini, ithale bağımlılığın her yıl arttığını göre göre bu süreci devam ettirmek ülke tarımına yapılan en büyük kötülüktür” dedi.

“HAYVANCILIKTA ZORDA”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, besicilerin sorunlarını da dile getirdi. Gürer, “15 milyon hektar çayır merası varken et ve hayvan yemini dahi ithal ediyoruz, sonra plansızlıktan fazla etler elde kalıyor. Stokta et kalacak kadar ithalin yolunu açarak birilerinin vurgun vurması sağlanıyor. Kim bu et ithal eden firmalar? Süt üreticisini, besicisini perişan etmişsiniz. Yem fiyatları almış başını gitmiş. Yerli ırk büyükbaş hayvan sayımız yüzde 15'lere düşmüş. Süt üreten çaresizlikten artık hayvanlarını kesime veriyor. Tarım bittiği için köyler neredeyse boşaldı. Yaş ortalaması 50'nin üzerinde bir nüfus köylerde kaldı. Çiftçi ailelerinin çocukları tarımdan uzaklaştı” diye konuştu.

Gürer köylere geri dönüşün özendirilmesini, Aile tipi işletmelerin desteklenmesini istedi.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.