Gerçek Muhabir

Gürer; “Tarım Şakaya Gelmez”

SİYASET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sürekli değişen tarım politikaları, ithale dayanan uygulamalar, artan girdi fiyatlarıyla ülkemiz tarımı ciddi sorunlu bir döneme girmiştir. Yalnız 2009 yılı ile 2019 yılı arasında 1 milyon 300 bin hektar tarım arazisi devre dışı kalmıştır. Çiftçi sayısı her yıl düşmekte, kırsal boşalmakta, aile tipi işletmeler ciddi sorunlar yaşamaktadır.

 Çiftçi borçludur, üreticinin ürettiği ürün değer bulmamakta, aracılar nedeniyle tüketici de pahalıya gıda almak zorunda bırakılmaktadır. Plansız, öngörüsüz tarım politikaları ülke tarımını zora sokmuştur” dedi. 

ŞEKERPANCARINDA 36 KURUŞ ARTIŞ

A kotası şekerpancarının alım fiyatının 2019 yılında, 2018 yılına göre 65 lira artarak 235 liradan 300 liraya çıktığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şekerpancarının bu yıl ise sadece 36 lira olarak artışla 336 liraya yükselmesinin, en az 390 lira beklentisi içinde olan üreticiyi hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

YEM FİYATLARI 1 AYDA 6 KEZ ZAMLANDI 

Hayvancılıktaki sorunlara da değinen CHP Milletvekili Gürer, yem fiyatlarının bir ayda 6 kez zamlanmasına karşın, süt fiyatının sabit kaldığını, yerli besiciden 38 liradan alınan etin, 45 liradan ithal edildiğine dikkat çekti. 

PATATES ÜRETİCİSİ ZORDA

Ömer Fethi Gürer, “Patates, Niğde'de hasat zamanı, kilosu 1 liraya mal eden , çiftçimiz tüccara 60 kuruşa satamadı. Depolamak zorunda kaldı. Toprak Mahsulleri Ofisi, maliyetine olsun vatandaştan bu patatesi alsa da yıl boyu yurttaşlarımızın ucuz patates yemesinin de yolu açılsa olmaz mı? Patates çiftçisi zor durumdadır, ne zaman patates çiftçisini iktidar düşünecek?” diye sordu.

BUĞDAY UÇTU

TMO’nun taban fiyatını 1800 lira olarak açıkladığı makarnalık buğdayı tam da hasat döneminde yurtdışından 2 bin 450 liraya ithal etmesindeki çelişkiye de dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Bizim çiftçimize vermediğiniz fiyatı ithal ile yabancı çiftçilere veren AKP iktidarıdır. TMO bu yıl ne kadar alım yaptığı açıklanmalıdır. Buğday fiyatları yurt dışında da yurt içinde de uçtu. Ürünü hasat edip hemen satmak zorunda kalan Çifçi kazanamadı ama ithalatçı ile stokçular vurgun vuruyor. Çiftçi 2002 yılında 1 ton buğday satan çiftçi 33 gram altın alıyordu, bu yıl 1 ton buğday satan çiftçi 3 gram altın alabildi ama çiftçiden ürünü alan kazandı çiftçi maliyetine ürün vermek zorunda kaldı ” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.