TARIMDA YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim bölgesi Niğde’de ziyaret ettiği köy ve kasabalarda tarım alanında yaşanan sorunların nedenleri ve çözüm önerilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
TMO, YABANCI ÇİFTÇİYE BONKÖR, YERLİYE CİMRİ
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ton başına 1275 lira olarak belirlerken yurtdışından 1950 liraya arpa ithal ettiğini anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yerli üreticiden 1375 liraya mısır alan TMO, yurtdışından aynı ürünü 2 bin 200 liraya ithal etti. Bunun bir izahı olmalı. TMO, yabancı üreticileri destekleyeceğine yerli üreticiyi desteklesin de bizim üreticimiz üretip para kazansın” şeklinde konuştu.
TARIM ARAZİLERİ SÜREKLİ AZALIYOR
Ülkemizde ekilen tarım alanlarının sürekli azaldığına da dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Cumhuriyet ilk yıllarında 6.5 milyon hektar olan tarım alanları genişletilerek, 1950 yılında 25 milyon hektara, 1980 yılında da 28 milyon hektara çıkmıştı. Bugün tarım arazileri 23 milyon hektara geriledi ve toplamda 5 milyon hektar tarım alanımız azaldı” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİ ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKIYOR
Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının son 10 yıl içinde 800 bin kişi azaldığını da vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Bu ne demek; Türkiye’nin geleceği sorunlu olacak demek. Endüstride 4.0 ile çalışma yaşamı değişiyor. Giderek fabrikalarda işçiler yerine robotlar çalışacak. 5 bin kişinin çalıştığı fabrikada çalışan sayısı 500’e düşecek. Bu durum işsizliği tetikleyecek. Türkiye’de 10 milyon işsiz var. O nedenle tarımsal üretime ve tarımsal sanayiye geliştirilmesi kaçınılmaz olmuştur” dedi.
TARIMSAL SANAYİNİN ÖNEMİ
Tarımsal sanayiye geçiş ve katma değerli ürünlerin üretimi konusunda iktidarın yeterli girişimde bulunmadığını söyleyen Gürer, “Bugün Niğde’de başta olmak üzere 71 ilde patates üretiliyor. Niğde’de 400 bin tondan fazla patates çürümeye terk edildi. Patatesin dondurulmuş ürün haline getirilmesi, bundan patates püresi, alkol, dondurulmuş gıda, un olarak faydalanılabilir. Bunları işleyecek bir tesis kurulabilir. Böylece bu tesislerde üretilen ürünler hem çürümekten kurtulur hem de ülkemiz katma değerli ürünlerden para kazanır. Patates için mutlaka entegre tesisler kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.
TÜRK TARIMINI YABANCILAR YÖNETİYOR
Ülkemizde tarımın 1990’larda ABD’li uzmanlar, Dünya Bankası ve IMF’nin yazdığı raporlara göre yönetildiğine de işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yabancı uzmanlar tarım politikasına yön veriyor Örneğin ‘Türkiye’de tütün ekilmesin’, diyor. 400 bin tütün üreticisi bitiriliyor. Tekel fabrikaları kapatılıyor, binlerce kişi işsiz kalıyor. Ülkemizde yerli üretilen sigaraların tütünü de, sigara üretimi de yabancıların ürettiği ürünlere dönüşüyor. Pancar üretiminde de benzer durum yaşanıyor. Çünkü ABD mısırı fazla üretiyor; nişasta bazlı şuruba pazar lazım. Talimat oradan geliyor ve Türkiye’de şeker pancarı üretimi kısıtlanıp, sağlığa ciddi zararı olduğu bilinen nişasta bazlı şurubun kullanımının önü açılıyor” şeklinde konuştu.
ENTEGRE TESİSLER KURULMALI
CHP Milletvekili Gürer, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sorunlardan kurtulmanın tek yolunun tarımdan geçtiğine vurgu yaparak, üreticinin desteklenip, ithalatın azaltılması, tarımsal sanayiye geçiş noktasında da her bölgeye o bölgenin ürünlerinin katma değerli hale getirilmesini sağlayacak entegre tesislerin kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.