Gerçek Muhabir

Gürer: “Siyasi iktidar, çiftçiye hakkının 4’te 1’ini bile vermiyor”

SİYASET

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Kanununa göre önümüzdeki yıl çiftçiye verilmesi gereken destek miktarının 411,5 milyar lira olması gerekirken, bu rakamın 91.6 milyar lirada kaldığını söyledi.

Verilecek destekleme miktarına göre siyasi iktidarının, çiftçiye bir yıllık borcunun 320 milyar lira civarında olduğunu belirten Gürer, “Çiftçiye verilmesi gereken miktarın 4’te biri bile verilmiyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda tarımsal destekleme bütçesinin 2023 yılında 54 milyar lira olarak öngörüldüğünü, yıl içerisinde yüzde 17,4 artışla 63,4 milyar liraya yükseltildiğini aktardı.

ÇİFTÇİNİN ALACAĞI 411,5 MİLYAR LİRA,

VERİLECEK OLAN 91,6 MİLYAR LİRA

Tarımsal destekleme bütçesinin 2024 yılında ise, 2023 yılı başlangıç ödeneğine kıyasla yüzde 70 oranında arttığını ve destekleme rakamının 91,6 milyar liraya çıkarılmasının öngörüldüğünü kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Programda yazılı olanak baktığınız zaman desteklemeler artırıldı gibi bir izlenim ortaya çıkıyor. Oysa 2026 yılında AKP kendi çıkardığı Tarım Kanunun 21. Maddesine göre bütçenin 1’i tarımsal desteklemelere ayrılmalı. Bu durumda 2023 yılında verilmesi gereken destek miktarı 186 milyar lira. Bu yıl ise Gayri Safi Milli Hasıla dikkate alınarak milli gelirin yüzde 1’i destekleme bütçesi olarak ayrılsa destekleme bütçesi 411,5 milyar lira olmalı, Ancak AKP’nin çiftçiye verdiği destekleme miktarı 91,6 milyar lira. Olması gerekenle gerçekleşen arasında dağlar kadar fark var” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yıl yıl depolarını ithal ürünlerde doldurduğu için hasat döneminde çitçilerin TMO’ya ürün vermekte zorlandığına da değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak yetkililer TMO’nun 10 milyon tonun üzerinde buğday aldığını belirtiyor ve bunun iyi bir rakam olduğu yönünde propaganda geliştiriyorlar. TMO’nu hedeflerine de baktım; 2024 yılı yıllık programında 3,5 milyon ton buğday, 1 milyon ton mısır ve 7,7 milyon ton şekerpancarı almayı öngörüyor. Önümüzdeki yıl 3,5 milyon ton buğday alınacağına göre üreticiler yine tüccara mahkum edilecek” diye konuştu.

Uygulanan düşük taban fiyat uygulamasıyla mısıra yüzde 5, şekerpancarına yüzde 27 taban fiyat artışı uygulandığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi yine mağdur edildi. Olması gereken Türkiye’de üretim alanlarının genişletilmesi, ülkenin tarımsal üretimde kendi kendine yeter noktaya taşınması, Dahilinde İşleme Rejimi kapsamında alınan 10 milyon ton buğdayın kendi topraklarımızda yetiştirilmesinin önünün açılması, TMO’nun mutlak surette hububatta çiftçiye destekler politika izlemesi ve daha fazla alım yapılarak üreticilerin sahipsiz kalmasının önünün kesilmesi gerekir” şeklinde konuştu.

TMO NE YAPMAK İSTİYOR?

Bu yıl TMO’nun destek alımları dahil buğdaya ton başına 9 bin 250 lira verdiğini anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu fiyat çiftçi için maliyeti kurtaran, artan maliyetler karşısında onu koruyan bir fiyat olarak görülmüştü ama vatandaş tüccara mahkum kılındığı için buğday ton başına 6 bin 500 liraya tüccara satıldı. Hasat döneminde borcunu ödemek zorunda kalan üretici mecburen bir an önce ürününü satıp borcunu ödemek eğiliminde oldu. O nedenle de tüccara ürününü ucuz fiyata satmak zorunda kaldı” dedi.

Bitkisel üretim miktarının da 2023 yılında planlanan 130 milyon ton ile 2026 yılında planlanan 130 milyon 600 bin ton olacağının öngörüldüğüne dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu durumun nüfus artışına rağmen bitkisel üretimin yerinde sayacağının bir göstergesi olarak nitelendirilebileceğini kaydetti.

BU BÜTÇEDE İŞÇİ, EMEKLİ, DAR GELİRLİ YOK

Siyasi iktidarın uygulayacağı yeni politikanın da çiftçiye mağdur edeceğini, taban fiyatı daha aşağı tutacağını, yeterli desteklerin verilmeyeceğini gösterdiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bütçe görüşmeleri boyunca bu konuyu kapsamlı bir şekilde tartışacağız. Çünkü bu bütçede işçi, memur, emekli, dar gelirli yok, yoksullaşan kesim yok. Sosyal yardımları biz de destekliyoruz ama sosyal yardımlar aynı zamanda yoksulluğun da tanımıdır. Tarımsal kesime ayrılan desteklemelere baktığımızda ifade edilenle olması gereken arasındaki farkın tarımı da sorunlu sürece taşıyacağını gösteriyor. Zira çiftçi yine umduğunu bulamayacak ve sorunlar yaşanacak” dedi.

ÜRÜNLERDEKİ ARZ AÇIĞI DEVAM EDECEK

Ülkemizde 21 üründe var olduğu belirtilen arz açığının önümüzdeki süreçte de devam edeceğinin görüldüğüne işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyadaki sorunların artması ile birlikte ürün fiyatlarının da artacağını, vatandaşların daha fazla fiyata ürün almak zorunda kalacağını, bu sorunların ekmeğe, ete, süte çarşı pazarda satılan her şeye yansıyacağının ortaya çıktığını anlattı.

MAZOTTA KDV VE ÖTV KALDIRILMALI

Tarımsal üretimde var olan sorunların çözümü için desteklemelerin çiftçiye doğru bir şekilde verilmesi, mazotta KDV ve ÖTV’nin kaldırılması, yemde, gübrede üreticinin sübvanse edilmesi gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, alımlarda ise çitçiyi mağdur etmeyecek taban fiyat uygulamasının hayata geçirilmesini istedi.

İTHALAT ÇÖZÜM DEĞİL

Aksi takdirde var olan sıkıntıların daha da artacağını ifade eden Gürer, “İthalat çözüm olmayacak. Yurtdışından uygun fiyata ürün getirilmediği için vatandaş gelen ithal ürünü daha pahalıya alacak. Yurtdışındaki çiftçiye değil, kendi çiftçimizi daha çok sahip çıkmalıyız” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.