ŞEKER VE UN ZAMMI VATANDAŞIN ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRDÜ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şekere ve una gelen zamların vatandaşın alım gücünü düşürmesine rağmen AKP zihniyetinin , gerçekleri görmek yerine algı ile gerçekleri halının altına süpürdüğünü söyledi.
FABRİKALARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİ ŞEKERE ZAM OLARAK YANSIDI
CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, şekere gele yüzde 25 oranındaki zammın sadece şeker zammı değil, şeker kullanılarak elde edilen mamullerin zamlanacağı anlamına geldiğini ifade ederek, bu olumsuz tablonun, piyasa dengelerinin oynaması yanında şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin etkisi olduğunu belirtti.
ŞEKER PANCARININ MALİYETİ 520 LİRAYA ULAŞTI
Geçen yıl 336 lira olarak belirlenen Şeker pancarının ton fiyatının bu yıl 420 lira olarak açıklandığını anımsatan Gürer, şu anda bu ürünün girdi maliyetlerindeki artış ile maliyetinin tonunun 520 lira geçtiğinin hesaplandığını söyledi
ŞEKER FİYATININ ARTMASI PANCAR ÜRETİCİSİNE BİRŞEY KAZANDIRMIYOR
Şeker fabrikalarının 420 liradan aldıkları şeker pancarının kota cezası,polar seviyesi, firesi ve diğer kayıplar dikkate alındığında, çiftçinin maliyetini kurtarmadığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fiyatının artışından, pancar üreticisinin eline bir şey geçmediğini, olanın yine çiftçiye ve vatandaşa olduğunu belirtti.
ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALAR BASTIRDI, ŞEKER ZAMLANDI
Özelleştirilen fabrikaların şekere yüzde 50 zam yaparak, Türkşeker’e te zam baskısı yaptırdığını belirten Gürer, TÜRKŞEKER fabrikalarının yüzde 25’lik zamla, şeker fiyatının KDV dahil 5 lira 30 kuruşa çıktığını, farklı markalardaki şeker fiyatlarının kilosunun ise 10 liraya kadar ulaştığını vurguladı.
FABRİKA, ÜRETİCİYE PANCAR FİYATINA KÜSPE SATIYOR
Şeker fiyatlarındaki artışın şekerden üretilen diğer mamulleri de etkilediğini kaydeden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Eskiden şeker fabrikaları pancar küspesini çiftçiye ücretsiz veriyordu. Özelleştirildikten sonra fabrikalar 420 liraya aldığı şeker pancarının küspesini üreticiye 400 liradan satmaya başladı. Melas, alkol ayrı ayrı fiyatla satılıyor. Fabrika kar, çiftçi zarar ediyor. Vatandaş zamlı ürüne mecbur bırakılıyor “diye konuştu.
AKP İKTİDARI, ZAMLARIN SORUMLUSU KENDİSİ DEĞİLMİŞ GİBİ DAVRANIYOR
AKP iktidarını, temel tüketim ürünlerine gelen zamların sorumlusu kendisi değilmiş gibi davranmakla eleştiren Gürer, serbest piyasa ekonomisi nedeniyle marketlerdeki ürünün kaça satılacağının siyasi iktidarın müdahale şansı olamayacağını ifade etti.
KONTROLSÜZ PİYASA ANLAŞIYI PEŞİNEN KABUL EDİLDİ
Kontrolsüz piyasa anlayışının peşinen kabul edilmiş olmasının vatandaşın pahalıya ürün alması anlamına geldiğine değinen Gürer, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Vatandaşın alım gücü daralıyor. Sabit ve dar gelirlilerin sıkıntıları her gün artıyor. Bunu yalnızca market fiyatları artıyor ya da satıcılar bu fiyatları arttırıyor diye arkasına sığınmak yalnızca algıyla gerçekleri gündemden saklamaktır. Un ve şeker Türkiye’de en çok tüketilen iki ürün. Ne ekmeksiz oluyor. Ne şekersiz kalınıyor. Unun ve şekerin fiyat artışları tıpkı elektrik gibi, doğalgaz gibi, akaryakıt gibi birden çok sektörü doğrudan etkiliyor. Ve bu fiyat artışları vatandaşın belini büküyor. İktidar kendi sorumluluğunu yerine getirmeli. Ağustos böceği politikalarından vaz geçip mutlak suretle karınca gibi Türkiye’nin geleceğini düşünerek politikalar uygulamalıdır” dedi