Gerçek Muhabir

Gürer: “Hazine arazilerinin üretim yapan çiftçilere satışı için düzenleme yapılmalı”

SİYASET

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kiraladıkları hazine arazilerinde üretim yapan çiftçilerin tarımsal desteklemelerden yararlanabileceği düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Hazineye ait tarım arazilerinde yıllardır ekim yapan üreticilerin, bu arazileri sahiplenmesi ve tapu alabilmesi için kolaylık sağlanmasını isteyen Gürer, “Bu konuda sorun yaşayan binlerce çiftçinin mağduriyeti giderilmelidir” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray’da hazineye ait tarım arazilerinde ayçiçeği üretimi yapan üreticileri ziyaret etti. Üreticilerin sorun ve taleplerini dinleyen Gürer, kiraladıkları tarım arazilerinde, kendilerine ait tapuları olmadığı için tarımsal desteklemelerden faydalanamayan çiftçilerin, bu konuda yaşadıkları mağduriyete artık son verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Türkiye genelinde benzer sorun yaşayan binlerce üretici olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiler, hazine arazilerini kiralayıp ekim yapabilmeli ve bu üretimleri için tarımsal desteklemelerden faydalanabilmelidir. Kiraladıkları tarım arazilerinde üretim yapan çiftçiler, bu arazilerin tapuları kendilerine ait olmadığı için ve tabu ibraz edemediklerinden dolayı desteklemelerden yararlanamamaktadır. Bu sorun, ülkemizde binlerce çiftçiyi yakından ilgilendirmektedir. Defalarca kez konuyu gündeme getirdik. Bakanlığın artık bu soruna el atıp, üreticilerin taleplerine karşılık vermelidir. Ayrıca ekimi yapan çiftçilere hazine arazilerini alabilmelerini kolaylaştıracak düzenlemeye gidilmelidir” diye konuştu. 

AYÇİÇEK ÇİN TOHUMU 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, başta Aksaray olmak üzere ayçiçeği üretimi yapılan bölgelerde bu yıl Çin’de üretilen ayçiçeği tohumunun ekildiğini de belirterek, “Gördüğümüz kadarıyla Çin’den getirilen ayçiçeği tohumu ekilen tarlalarda üretim iyi gidiyor. Bir doğal afet olmaz ise Türkiye artık Çin’den ithal etmek zorunda kalmaz. Ancak hazine arazilerine ekim yapan üreticiler tarımsal desteklemelerden yararlanabilecek düzenlemeye ihtiyaç duyuyor. Bu üreticilere desteklemeler sağlanmalı ki, çiftçi üretime devam etsin. Bizim çiftçimiz toprağı ekmeyi sever. Yeter ki desteklensin” ifadelerini kullandı. 

TARIM REFORMU 

1984 yılında başlayan “Tarım Reformu” ve “Arazi Dağıtım Projesi” kapsamında bu güne kadar dağıtılan arazi miktarına ilişkin soru önergesine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıt verdiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, “Sayın Bakan, projesi kapsamında 15 ilde, 16 bin 151 çiftçiye 1 milyon 43 bin 620 dekar hazine arazisi dağıtıldığını açıkladı. Arazi Dağıtımında, 3083 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin "Hak Sahipliğinin Tespitinde Aranacak Şartlar" başlığı altındaki 36. Maddesinde de belirtilen şartları taşıyanların hak sahibi olabildiğini belirten Bakan Pakdemirli, soru önergemize verdiği yanıtta ‘Hak sahibi çiftçilere dağıtılan topraklar, tespit edilen bedel karşılığı 4 yıl ödemesiz 10 yılda ve 10 eşit taksitte faizsiz olarak ödenmektedir. 3083 sayılı Kanun kapsamda bu güne kadar 15 ilde, 199 köy/belde de, 1.043.620 dekar Hazine arazisi 16.151 çiftçi ailesine dağıtılarak çalışmalar tamamlanmıştır’ şeklinde açıklamada bulundu. Ancak adı geçen proje 1984 yılında başlatılan bir projedir ve Tarım Reformu ile dağıtılan araziler ülke gerçeğini değil, sayısal verileri göstermektedir” şeklinde konuştu. 

SÖYLENENLERLE YAPILANLAR ÖRTÜŞMÜYOR

Çıkarılan kanunların pratikte hayata geçmediğini, söyleyenlerle yapılanların örtüşmediğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Çiftçi destek istiyor; çünkü tarla var, toprak var, işi yapacak çiftçi var ama planlama olmadığı için sorun da var. Bu sorunlar ortadan kaldırılmalı, çiftçinin taleplerine olumlu yanıt verilmelidir” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.