Üretici: “Tarlada ürün bol ama yüzüne bakan yok”
Gürer’e dert yanan karpuz üreticileri, “Tüccar gelmediği için ortada kaldık. Çukurova’da ilk turfanda ürünü tüccar 60 kuruşa kadar alırken bu fiyat önce 30 kuruşa sonra da 10 kuruşa kadar düştü. Halihazırda tarlada ürün var ama gelip ürüne bakan yok. Bize yol göstersinler, ürünümüz tarlada kaldı, mağduruz” dediler.
“Anadolu illeri bu yıl karpuzu pazara vermekte zorlanacak”
Orta Anadolu’da karpuz ve kavunun Çukurova’ya göre daha geç olgunlaştığını ve bu nedenle pazarı genelde Çukurova’nın belirlediğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Doğal olarak Niğde, Kayseri, Konya gibi illerde karpuz daha sonra pazara verilir. Tüccar ürün fiyatını belirler. Çukurova’da ürün bol olunca Anadolu illeri doğal olarak karpuzu pazara vermekte zorlanacak” dedi.
“Piyasayı tüccar yönlendiriyor”
AKP iktidarının yıllardır ciddi bir tarım politikası oluşturmadığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımı daha çok dışa bağımlı bir anlayışla sürdürüyorlar. Tarım alanı, çiftçi sayısı her geçen gün azalıyor. Çiftçi toprağa küstürülüyor. Tarımda planlama ve strateji ile üreticiye de tüketiciye de sorun yaşatmamak için bir düzenleme yapılmıyor. Ürün çok olunca üretici ucuz ürüne ulaşamıyor çünkü piyasayı tüccar ve alıcılar yönlendiriyor” dedi.
“Plansızlık, üreticiyi tarımdan uzaklaştırıyor”
Büyük kent marketlerinde karpuzun kilosunun 1 TL’ye satılırken Anadolu’da karpuz üretim alanlarında ürünün tarlada kaldığını ve üreticinin artan girdi fiyatları ile “nasıl ekim yapacağım” derken bu kez de “ürettiğim ürünü nasıl satacağım” derdine düştüğünü söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Geçen yıl üreticileri terörist ilan edip, depo basanlar neredesiniz? Ürün tarlada kaldı, yüzüne bakan yok. Bu programsız, plansız üretim biçimi üreticiyi tarımdan uzaklaştırıyor” dedi.
“Karpuz çöp oldu”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarlada kalan ve çürümeye terk edilen karpuzun doğrudan pazara ulaşmaması nedeniyle aracılar tarafından fiyatının katlandığını belirterek, “Karpuz hasadı ilk Çukurova da başlar, bu yıl burada tüccar karpuzu 60 kuruşa kadar almaya başladı, önce 40 kuruşa sonra da karpuz tüm bölgelerde çıkınca 10 kuruşa kadar fiyat geriledi. Girdi fiyatları dikkate alındığında üretici para dahi kazanmadı ama çaresiz ürünü sattığına şükür etti. Son durum ise içler acısı, tarla da kalan ürünü almaya tüccar dahi gelmedi. Karpuz çöpe dönüştü. Kavunda da benzer durum var. Orta Anadolu’da karpuz ve kavunun tarlada yüzüne bakan yok. Düşündürücü olan, kent merkezinde 1 TL’ye satılan ürün, tarla da alıcı bulamıyor. Üreticiye soruyorum, “ne yapacaksın” diye boynunu büküyor. Tarımda her ürün zor koşullarda üretiliyor. Nohut, fasulye, buğday, domates, salatalık karpuz, kavun..” diye konuştu.
“Bakanlar nerede?”
Geçen yıl depolanan ürünler için Bakanların depo basıp üreticiyi terörist ilan ettiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ürün değer bulurken ortaya çıkan Bakanlar, ürün çöp olduğunda neredeler? Ürün maliyeti üzerinde biraz değer bulsa buz kez de AKP iktidarı hemen ithale yöneliyor, ürün çöp olduğunda ise seyrediyor. Tohuma, gübreye, ilaca, elektrikten mazota çiftçi, üretim girdilerinde ekonomik kriz ile büyük sıkıntı yaşıyor. Yetmedi pazarlama sorunu var. Üretici tüccara mahkum. Tüketici ise aracılık nedeni ile tarlada kalan ürünü pazarda markette pahalı alıyor. Yetkililer, üretici girdilerinde oluşan yüksek maliyeti düşürmek için bir çalışma yapmıyor. Pazarlamada da üreticinin yanında olmuyorlar. Üreticinin ürünü biraz değer bulduğunda ise ithalle soruna çözüm arayıp fiyatı durdurma yolunu arıyorlar” dedi.
“Postacı köylere artık icra mektubundan başka bir şey taşımıyor”
Üreticinin ürününü, tarladan son tüketiciye kadar bir plansızlık içinde sunduğunu ve oldukça mağdur olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi gürer, “Depolanıp satılan ürünlere geçtiğimiz yıl reva görülen uygulama nedeni ile üretici ürününü depolamaktan uzaklaştırıldı. Böylece piyasa dengesini de bozdular ama ürünün para etmediği dönemde üreticinin yanında iktidar durmuyor. Üretici faizcilere mecbur kılınıyor. Çiftçinin ürünü değer bulmadığı için kredi borcunu ödeyemiyor ve icraya düşüyor. İktidarın esasen tarımda uyguladığı politika yok. Bol bol kağıt üzerinde kalan açıklamalar var. Üretici çiftçi ürünü para etmeyince kredi borcunu ödeyemiyor, ilaççıya, gübre satana, tohumcuya borcunu ödemede zorlanıyor. Köye postacı icra evrakından başka mektup taşımıyor. İktidarın planlama ve stratejisi olmadığı için tarımında sorunlar katlıyor” diye konuştu.