Gerçek Muhabir

Gürer: “Destekler çitçinin eline geçmeden eriyor”

SİYASET

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarlasını ve traktörünü satarak borçlarını ödemek zorunda kalan çiftçilerin sorunlarını dinledi.  Tarım ekipmanlarının da diğer girdi maliyetleri gibi en az 2 kat arttığından yakınan üreticiler, ekipman desteğinin üreticiye değil sanayiciye yaradığını belirtti. CHP Milletvekili Gürer ise Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye çağrıda bulunarak, ”Ey Tarım Bakanı; çiftçi tarlasını, traktörünü satarak borçlarını ödemeye çalışıyor. Bu insanların sesini duyun” şeklinde konuştu.

GÜRER, ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI YERİNDE DİNLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer dert yanan üreticiler mazot, gübre, tohum ve elektrik giderlerinin yanı sıra, tarım aletlerindeki artışın da ciddi boyutlara ulaştığını belirterek, yaşadıkları zorlukları anlattılar.

BİR AYDA YÜZDE 30 ZAM

Tarım aletlerine son bir ay içinde yüzde 30’e yakın zam geldiğini belirten bir üretici, sene başında 18 bin lira olan mibzerin , ‘tarım ekipmanları desteğinin’ açıklanmasının ardından bugün 47 bin liraya kadar çıktığını ifade etti. 

18 BİN LİRALIK MİBZER 47 BİN LİRA OLDU

Tarım ekipmanları desteğinin çiftçiye bir faydasının olmadığını vurgulayan üretici, “18 bin lira olan mibzer 47 bin liraya çıktı. 45 gün sonra daha da artacağını söyleniyor. Ekipman desteğine göre bu paranın 32 bin lirasını ben, 15 bin lirasını da devlet ödeyecek. Ben bu destekten ne anladım? Devlet destek verirken 40 bin lirayı esas alıyor. Yüzde 18 olan KDV’yi de çiftçi ödüyor. 48 bin liradan yüzde 18 düştü mü 30 bin lira kalıyor. 30 bini 15’ini devlet, 32 bin lirasını ben ödüyorum. Sene başında desteksiz 18 bin liraya aldığım ekipmanı bu gün devlet desteği ile birlikte 47 bin liraya alabiliyorsam, bunun neresi destek sayılır?” diye sordu. 

BU NASIL DESTEK?

Ekipman desteğinin üreticiye değil sanayiciye yaradığını belirten çiftçi, “Ben çiftçi olarak böyle ekipman desteği istemiyorum. Benim ürünüme destek verilsin. Ben ürünümü ekip para kazandığımda zaten ekipmanımı alırım” şeklinde konuştu. 

5 BİN 500 LİRALIK PULLUK, 25 BİN LİRAYA ÇIKTI 

Geçen yıl 5 bin 500 lira olan pulluğun 25 bin liraya çıktığını da belirterek, çiftçinin bu zamların altından kalmasının mümkün olmadığını ifade ederek, “Buğdayın maliyetinin 5 bin liraya geçtiği söyleniyor. 5 bin lira maliyetli ürüne devlet 2 bin 500 lira taban fiyatı verirse ben bu i altından kalkamam. Her sene 300 kilo dekar başına ürün elde ettiğim tarlada bu yıl hem kuraklık hem de az gübre kullandığım için 150 kilo ürün elde ettim” dedi. 

TUZU KURULARI DEĞİL, BİZİ GÖRÜN

Kendilerini ziyaret ederek sorunlarını dinleye CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e teşekkür eden üretici, “Biz istiyoruz ki iktidar milletvekilleri de bizi ziyaret etsin. Tarım Bakanının görevlileri de gelip bizim sorunlarımızı dinlesin. Ancak öyle olmuyor. Bünyan’da 2500 civarında kayıtlı çiftçi var. Bunların 2 bin 490’ı ağlarken, gidip tuzu kuru olan 10 büyük işletmeyi ziyaret edip, ‘çiftçi mutlu’ demenin bir anlamı yok. Sayın Tarım Bakanı 10 kişinin mutluluğunu tüm çiftçilere mal etmeye çalışıyor ama gerçek bu değil” diye konuştu.

BORÇ ÖDEMEK İÇİN 300 DÖNÜM TARLA SATTIM

Borçlarını ödeyebilmek için 300 dönüm arazi satmak zorunda kaldığını da anlatan üretici, “Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Koopertafine olan borçlarımdan dolayı traktörüme, aracıma, tarlama icra takibi başlatılmıştı. İcradan kurtulmak için tarlamı satarak borçlarımı ödedim. Çoluğumun, çocuğunum geleceğini sattım. Şimdi benim borcum kalmadı. Tarlamı satarak borcumu ödediğim için ben tuzu kuru mu oluyorum?” diye sordu. 

EYY TARIM BAKANI, DUY BUNLARI 

Üreticilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulunarak, “Ey Tarım bakanı duy! Çiftçi, borçlarını ödemek için tarlasını, traktörünü satıyor. Bu insanların sesini duy. Çözüm üretecek olan sizlersiniz. Biz iktidar olduğumuzda zaten sorunlara çözeriz, çünkü sorunları biliyoruz. Yerinde görüp tespit ediyoruz” dedi. 

DESTEK, ÇİTÇİNİN ELİNE GEÇMEDEN ERİYOR

Tarla, tohum, gübrenin çiftçilerin olmazsa olmazı olduğunu belirten Gürer, taktöre tarım aletlerinin de çiftçiler için önemli olduğunu ifade ederek, “Tarımda yaşanan önemli sorunlardan biri de ekipmanlara ciddi oranda zam gelmesidir. Üreticilerin hepsi girdi maliyetlerinden artıştan yakınıyor. Çiftçiye verildiği açıklanan destekler daha çiftçinin eline geçmeden zamlar nedeniyle eriyor.” İfadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Gürer, tarlada mutlu çiftçi olmadığını da yineleyerek, üreticilerin düzgün bir planlama ile gerçek manada desteklenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.