Gerçek Muhabir

"Destekleme primleri erken ödensin"

SİYASET

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, aşırı yağış nedeniyle ekili-dikili arazileri sulara gömülen üreticilerin taleplerini Meclis'te haykırdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana'da çok etkili olan sağanak yağış nedeniyle ekili-dikili tarım arazileri sulara gömülen üreticilerin mağduriyetini bir kez de Meclis'te anlatıp çözüm istedi. Tarım ve Orman Bakanı'nı yine Adana'ya çağırıp çözüm üretmesini talep eden Ayhan Barut, destekleme primlerinin acilen ödenmesi gerektiğini vurguladı.
MECLİS'TE KONUŞTU
Adana'da 23 Aralık'tan itibaren çok etkili olan aşırı yağmur nedeniyle ekili ve dikili tarım arazilerini su bastığını ancak hala üreticilere yardım elinin uzatılmadığını belirten Ayhan Barut, sorunu bu kez Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme taşıdı. Meclis'te üretici mağduriyetine dikkat çeken Barut, "Aralık ayının son haftası Adana'da yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle 200 bin dekardan fazla tarım alanı sular altında kalmıştır. Aşırı yağışlardan en fazla etkilenen Seyhan, Sarıçam, Yumurtalık, Karataş ve Yüreğir'de özellikle ekili ve dikili alanların tamamı sular altında kalmıştır" dedi.
"BAKAN NİYE GELMİYOR?"
Özellikle Yüreğir ve Karataş ilçelerinde zarar boyutunun çok daha yüksek olduğuna vurgu yapan Ayhan Barut, "23 Aralık'tan bu yana ilimizde ve bölgemizde aralıklarla çok şiddetli yağışlar devam etmiştir. Uzmanlar metrekareye 350 kilogramın üzerinde yağış düştüğünü ifade etmektedir. Bölgemiz henüz afet bölgesi ilan edilmemiştir. Tarım Bakanı Adana'ya gelmemiştir. Gelmesi için daha ne olması gerekiyor?" diye konuştu.
"DESTEKLEME PRİMLERİ ÖDENSİN"
Üretim maliyetlerinin arttığını, ürünlerin para etmediğini ve üstüne yağışların da üreticiyi ayrıca mağdur ettiğini ifade eden Ayhan Barut, "Bölge çiftçilerimiz Tarım Kredi Kooperatifine, Ziraat Bankasına olan borçlarının faizsiz 2 yıl süreyle ertelenmesini, önümüzdeki yıla ekim ve dikim yapabilmesi için ayni ve nakdi, tohum, gübre, para ve kredi gibi yardımların yapılmasını beklemektedir. Her yıl Temmuz ve Ağustos aylarında tarımsal ürünlere verilen destekleme primleri, afet ve yaşanan mağduriyet nedeniyle bu yıl erken, hatta şimdi ödenmelidir" şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.