“Cumhuriyet tarihimizin hiçbir döneminde yargı bu kadar siyasallaşmamıştır.” ifadesini kullanan CHP’li Zeybek, “Adli yıl açılışlarının, hakim ve savcıların göreve başlama kura çekimlerinin partili Cumhurbaşkanı Külliyesinde yapıldığı bir dönemde yargının bağımsızlığından bahsedilemez, Yargıtay Başkanı Cirit’in 2016 yılından bu yana fiziki yetersizlikler nedeniyle Beştepe’nin kullanıldığını belirtmesi ve bunu savunması ise yargının nereye geldiğinin kanıtıdır. Fiziki yetersizlik yüzünden, yargının ruhunu zedeleyemezsiniz.” ifadesini kullandı. AKP iktidarına kadar adli yıl açılışlarının Çankaya Köşkü’nde ya da siyasal iktidarlara ait mekanlarda yapılmadığını vurgulayan Zeybek, “Sayın Cirit Türkiye’de yargı bağımsız ve tarafsız diyor, peki siz hiç Çankaya Köşkü’nde yapılan bir adli yıl açılışı gördünüz mü? Hakim ve savcıların Beştepe’deki kura çekiminde partili
Cumhurbaşkanı tarafından göreve başlayan yeni hakim ve savcılara yapılan siyasi konuşmaları ve o konuşmaların içinde muhalefeti hedef gösteren, yargıya talimat veren ifadeleri de mi duymadınız? Yargı bağımsız ise adli yıl açılışı ve kura çekimleri partili Cumhurbaşkanı’nın ev sahibi olduğu bir mekanda yapılmamalıdır.” dedi.
BAROLARIN ÇAĞRISI ÇOBAN ATEŞİDİR. CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Rafet Zeybek, OHAL’in getirdiği KHK hukuk düzenine tepkilerini ortaya koyan, bağımsız ve tarafsız yargı için Beştepe’deki törene katılmayacaklarını belirten Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya başta olmak üzere toplam 42 baronun,
onurlu ve saygın duruşunun, tarihin en karanlık ve kaotik dönemlerinden birini yaşayan Türk Yargısı için, günümüzde çoban ateşi olduğunu belirtti.
Açılışa katılmayacağını belirten barolara yönelik TBB Başkanı Feyzioğlu’nun “tuzu kuru olanların ne dediği çok önemli değil.” ve Yargıtay Başkanı Cirit’in “… ifade ettikleri şeyler son derece çirkin, insaf ve adalet ölçülerine uygun olmayan söylemler.” sözlerini de eleştiren CHP’li Zeybek, “savunmanın söz söyleme hakkının mahkeme salonlarında engellenmesine ne yazık ki alışmıştık, şimdi görüyoruz ki baroların haklı bir eleştirisine dahi tahammül edilememektedir. Geçtiğimiz yıllarda sarayda yapılan adli yıl açılışlarına tepki gösteren ve siyasal bir mekanda bu törenlere katılmayacağını belirten Fevzioğlu neden bu görüşlerinden vazgeçmiştir.”
KUVVETLER AYRILIĞI KORUNMALIDIR.
Türkiye’nin yaşadığı birçok sorunun kaynağının yargıya güvenin azalması ve yargının siyasallaşması nedeniyle yaşandığını belirten Zeybek açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Demokrasi dahil ülkemizi doğrudan ilgilendiren konular bağımsız ve tarafsız bir yargı ile mümkündür. Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan, doğrudan yargıyı ve yargıçları ilgilendiren toplantılar göstermiştir ki, partili Cumhurbaşkanı önünde alkış tutan ve ayağa kalkan kağıt üzerinde bağımsız ve tarafsız bir yargı oluşturmuştur, böylesi bir yargı düzeninden ancak siyasal kararlar çıkar. Bu sebeple kuvvetler ayrılığı korunmalıdır.”