CHP adına söz alan ve ulaştırma sektöründe hizmet veren tüm vatandaşların daima yanında olduklarını vurgulayan Yalım, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’na seslenerek şunları söyledi:
“AKARYAKIT VE MALİYETLER NEDENİYLE İŞ YAPAMAZ HALE GELDİLER” “Birçoğumuzun çoluğu çocuğu var, tabii ki eğitim zamanında onları okula göndermek zorundayız. Biliyorsunuz, nüfusun az olduğu bölgelerde taşıma usulüyle yapılan bir eğitim sistemi var, çocuklarımızı bu servisçilere emanet ediyoruz. Ancak servisçilerin her yıl ağustos ayında yapılan sözleşmelerle ücretleri belirleniyor. Biliyorsunuz, ağustos ayında yapılan sözleşmelerde maalesef Kamu İhale Kanunu’nda bir hata yapılmış, akaryakıt ve diğer giderlerdeki olası maliyet artışları öngörülmemiş. Bu sebepten dolayı da gerçekten çok büyük bir mağduriyet söz konusu. Şu anda okullarımızdaki çocuklarımızı taşıyan servisçilerimiz maliyetlerinin yani akaryakıt ve diğer maliyetlerinin artması sebebiyle bu işi yapamaz hâle geldiler, kontak kapatmakla karşı karşıyalar. Bu da ne demek oluyor? Çocuklarımızın okullara ulaşması neredeyse imkânsız hâle geldi.”
“ÖĞRENCİLERİMİZİ, ÇOCUKLARIMIZI OKULLARA GÖTÜREMİYORLAR” “Ağustos 2021’de motorinin yani mazotun fiyatı 7,25. Bugün ne? Dışarıdaki herhangi bir akaryakıt istasyonundaki tabelada 13,85. Fiyat artış oranı ne? Yüzde 91. Motorin yüzde 91 arttı. Bunun yanında lastik yüzde 150, yedek parça yüzde 80, motorlu taşıtlar vergisi yüzde 25, sigorta yüzde 25, kasko yüzde 45, TÜV yani araç muayene yüzde 25, emisyon yüzde 25, şoför ücretleri yüzde 40 ile yüzde 50; bunların yanında ücretli yollar yüzde 25, köprüler yüzde 25. Bu şekilde alt alta topladığınızda gidiyor. Yani yaptıkları sözleşmeden dolayı şu anda değil kâr etmek, inanın zararına yüzde 91’lik bir motorin fiyat artışı, yüzde 150’nin üzerine diğer maliyetlerde de artışlardan dolayı toplamda zarar ediyorlar; öğrencilerimizi, çocuklarımızı okullara götüremiyorlar.”
“FİRMALAR BATMAK, KONTAKLAR KAPANMAK ÜZERE” “Ben buradan özellikle Sayın AK Parti Grup Başkan Vekili Erkan Bey’e ve de Cahit Bey’e özellikle sesleniyorum: Sayın Cumhurbaşkanına bunu anlatın. Taşımalı eğitimde hizmet veren, servis yapan, hizmet veren işletmeler ve de şahsi firmalar batmak üzere, kontak kapatmak üzere. Bu mağduriyetlerin giderilmesi adına görüşülen 301 no’lu Kanun’un 11’inci maddesine bir ekleme yapılaraktan bu servis işi yapanların mağduriyetini giderebiliriz diyorum. Sizi buradan tüm vatandaşlarımızın, kamuoyunun önünde özellikle uyarıyorum. Onun için gelin, bizim göz bebeğimiz olan, geleceğimiz olan çocuklarımızı taşıyan bu servis hizmeti veren servisçilerimizin mağduriyetini giderelim çünkü bugün yarın kontak kapatacaklar.”
“4 KAT CEZAYLA KARŞI KARŞIYA GELİYORLAR”
“Yani yap-işlet-devret modeliyle yapılan bu köprülerde ve de geçiş noktalarında gözler okumadığından dolayı, geçişler de bildirilmediğinden dolayı artı 4 kat cezayla karşı karşıya geliniyor. Onun için ben sizden taşımalı eğitimde hizmet gören servisçiler adına bu mağduriyetin acilen giderilmesini talep ediyorum.”