Gerçek Muhabir

CHP'li Şahin: Sel ve Afetler Arsuz’un Kaderi Mi?

SİYASET

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hatay’da meydana gelen kuvvetli sağanak yağış sonrası Arsuz’daki sel ve taşkınlarla derelerin taşması narenciye sular altında kalan narenciye bahçeleri ve yerleşim yerlerindeki hasarı açıklayarak kesin çözüm çağrısı yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Hatay’ın çeşitli ilçelerinde yaşanan kuvvetli yağış ve fırtınanın çiftçi ile balıkçılara zarar vermesi, denize yıkın yerlerde taşkın ve sel derelerde bir çok balıkçının tekneleri ile çiftçilerin ekili tarla ve bahçelerine zarar verdiğini söyleyerek yapılan hasar tespit çalışmalarının sonucunu açıkladı.

Ekili tarlalar ile dallarında meyveleri bulunan narenciye bahçelerinin sular altında kaldığını, ürünlerin zarar gördüğünü, balıkçıların tekne ve ağlarının kullanılamaz hale geldiğini, köprü ve yolların yıkıldığını söyleyen Şahin, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) sorumluluğunda olan iyileştirme çalışmalarının yapılmaması nedeniyle her yıl aynı felaketin yaşanmasını eleştirerek kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.

Suzan Şahin yaptığı açıklamada, ‘‘Hatay’da meydana yağışlardan dolayı oluşan hasarların tespit çalışmaları için bölgeye giderek yerinde araştırmalar yaptık. Her yıl yağan yağışlar ve fırtına nedeniyle vatandaşlar aynı mağduriyetlerle karşı karşıya kalıyor. Son yağan sağanak yağışta geceden sabaha kadar Arsuz’da Höyük Mahallesi ile Gözcüler Mahallesi arasındaki DSİ sorumluluğunda bulunan Hacıahmetli Deresi üzerindeki mevcut kutu kesit menfez ile yapılan ve geçişi sağlayan yapı sel ile birlikte kullanılamaz hale geldi. Geçiş imkansız hale geldi. Avcılarsuyu Mahallesi-Höyük Mahallesi geçişini sağlayan DSİ sorumluluğunda bulunan dere üzerindeki iki açıklıklı betonarme köprünün Höyük Mahallesi bağlantı kısmı tamamen yıkıldı. Daha önce yapılan kaya tahkimat işleri ciddıi zararlar gördü. Hacıahmetli- Gözcüler –Höyük –Arpaçiftlik-Arpagedik mahallerinden geçen ve DSİ sorumluluğunda bulunan Hacıahmetli Deresinin Gözcüler Mahallesi kısmında suyun şiddetli şekilde gelmesinden kaynaklı dere kesitinde gerekli temizlik ve dere yatağı düzenleme çalışmaları yapılmadığından dere üzerinde bulunan bentlerde yaşanan yırtılmalardan kaynaklı Arpaçiftlik, Höyük ve Gözcüler mahalleleri sınırlarındaki birçok narenciye bahçesi sular altında kaldı. Üçgüllük Mahallesi ada mevki DSİ sorumluluğunda bulunan Zilli Çayı üzerinde yapılan tahkimat işlemleri hasar gördüğünden dolayı dere kenarında bulunan yol da tahrip oldu. Birçok narenciye bahçesi ve ekili tarla sular altında kaldı. Balıkçıların tekne ve ağları zarar gördü. Arsuzlu her yıl aynı bela ile karşı karşıya kalıyor. AKP hükümetinin Hatay’a yatırım yapmaması, DSİ’nin yatırım planlarına Hatay’ı ısrarla dahil etmemesi sel ve taşkınları Arsuz’un kaderi haline getirdi.’’ ifadelerini kullandı.

ANTAKYA DA SELDEN ETKİLENDİ

Devlet Su İşlerine bağlı ekiplerin su taşkınlarına karşı önlem almaması ve Hatay’a yatırım yapmamasının sadece Arsuz’da değil tüm Hatay’da her yıl zarara neden olduğunu söyleyen CHP’li Şahin her şiddetli yağmurda yaşanan su baskınlarının kalıcı çözümlerle önlenebileceğini bunun için de AKP hükümetinin Hatay’da iyileştirme çalışmaları yapması gerektiğini söyledi.

Arsuz gibi Antakya’da da etkili olan sağanaklar sonrası hasar meydana geldiğini belirten Suzan Şahin Antakya’daki hasar tespit çalışmaları sonrası ‘‘Antakya’da da Kuzeytepe Mahallesi sınırlarından geçen DSİ sorumluluğunda bulunan Sümberidere üzerindeki kutu kesit box yerleştirilerek yapılan yapı aşırı yağış etkisiyle hasar aldı. Aşağıoba Mahallesi, havaalanı çevresinde geçen yıllarda meydana gelen sel felaketinden sonra DSİ tarafından yapılacak olan havza düzenleme çalışmalarının yapılması planlanmış fakat bu yağışlarda da aynı bölgede DSİ sorumluluğunda bulunan derelerde özellikle Aşağıoba Mahallesinde su yükselmeleri meydana gelmiş ve sağolsun Hatay Büyükşehir Belediyemizce müdahaleler yapılmıştır.’’ dedi.

ARTIK YETER!

Hatay’ın en fazla vergi veren 7. İl olmasına rağmen aynı oranda yatırım alamadığını ve yangınlar, seller, su baskınları, terör olayları ile yıprandığını, bu nedenle de sorunlarına öncelikli çözümler üretilmesi gerektiğini ifade eden Suzan Şahin, ‘‘Arsuz Höyük Mahallesi, Hacıahmetli ve Avcılarsuyu dereleri son gelişen selden dolayı ciddi zararlar vermiş olup DSİ tarafından tahkimatları yapılmadığı için büyük sorunlara sebebiyet verdi. Yapılan araştırmalar sonucunda bu üç derenin uygulama projeleri DSİ tarafından hazırlanmış olup ödenek yetersizliğinden dolayı hayata geçirilmedi. Bu nedenle de yüzlerce dönüm tarla, yollar, evler, tekneler ciddi zararlar görmüş durumda. Bu dereler üzerinde bulunan köprüler çok eski olduğu için yıkılmış ve köyler arasındaki bağlantı yolları tamamen kaybolmuş durumda. Yapılan teknik çalışmalar sonucunda hayati önem taşıyan bu üç derenin ocak taşı ve beton tahkimatları yaklaşık 45 Milyon TL olup köprülerle birlikte bu maliyet 70 Milyon TL civarındadır. Ancak AKP hükümeti yandaş müteahhitlerine gelirken açtığı kesenin ağzını Hatay’ın ihtiyaçları için açmıyor, Hatay’a yatırım yapmıyor maalesef. 20 yıldır bu çağrıyı yineliyoruz; Höyük, Hacıahmetli ve Avcularsuyu mahalleleri ile Arsuz Çayı dere ıslahları, enerji kırıcıları acil olarak yapılmalıdır. Bir an önce tahkimatlarının daha büyük zararlar vermemesi için yapılması gerekmektedir. Kanal duvarları, setler, bentler gibi enerji kırıcılar yapılmalı ve keyfi olarak su yolları değiştirilmemelidir. Hayat’a bütçe ayrılarak bir afet daha yaşanmasın diye gerekli çalışmalar derhal yapılmalıdır. AKP hükümeti ve ilgili kurumların sorumsuzluk ve vurdum duymazlıkları afetleri artık Arsuz’un kaderi olma haline getirdi. Hükümet Hatay’a önem vermiyor. 7.sırada vergi veren Hatay’a aynı ölçüde yatırım istiyoruz. Hataylının vergisi Hatay’a harcanmayacak da nereye harcanacak. Üç-beş yandaş müteahhitte mi? Artık yeter!’’ dedi.

HÜKÜMET ZARARI KARŞILAMALI VE İYİLEŞTİRME YAPMALI

Afetten dolayı zarar gören vatandaşların zararların tamamının devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirten Suzan Şahin bir daha bu tarz afetlerin yaşanmaması için DSİ’nin iyileştirme çalışmalarını yapması ve 2021 yatırım planlarına Hatay’ı da eklemesi gerektiğini söyledi.

Su altında kalan bölgelerde yaptığı inceleme sonrası yaptığı açıklama Şahin, ‘‘Her afetten sonra hükümet yetkilileri ve milletvekilleri hasarın karşılanacağı açıklamaları yapıyor. Ancak zarar gören, bir yıllık emeği heba olan vatandaşa afet kapsamında ufak bir ödeme yapılarak konu geçiştiriliyor. Asıl olan kalıcı çözümler üretebilmektir. Sen dere ıslahlarını yapma, kanalları iyileştirme, rant uğruna doğayı katlederek dengeleri değiştir sonra gel ben senin zararının %30’unu afet kapsamında ödeyeceğim de. Böyle yönetim olmaz. Devlet Su İşleri derhal bölgede benzer afetler yaşanmaması için inceleme, tespit ve iyileştirme çalışmalarını yapmalı, selleri Arsuz’un kaderi olmaktan çıkarmalıdır. Devlet vatandaşına kalıcı çözümler sunmalıdır. Artık yeter, Hatay’a üvey evlat muamelesi yapılmasın. AKP hükümeti Hatay ve Hataylıyı görmezden gelmekten vazgeçmeli. Hataylı bu çifte standart ve vurdum duymazlığın hesabını sandıkta hep sordu yine soracak.’ ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ine ona bağlı olan DSİ yetkililerini göreve davet eden CHP’li Şahin, ‘‘Seller, su baskınları, yangınlar Hatay’ın kaderi olmamalıdır. Bu afetlerden kaynaklanan zarar ve mağduriyet AKP hükümetinin sorumsuzluğunun sonucudur. Uzun yıllardır dere, çay ve nehirlere ıslah çalışmaları yapılmıyor. Projelere bütçe ayrılmıyor. AKP hükümeti Hatay’a önem vermiyor, üvey evlat muamelesi yapıyor. Vatandaşlık görevini yapan vergisini veren Hataylı devletinden hakkı olan yatırımları istiyor. Hükümet yetkilileri gerekli önleyici tedbirleri en aza indirmek için gerekli yatırımları yapmalıdır.’’ dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.