Gerçek Muhabir

CHP'li Özel: ''Varlık fonu raporu ortada yok''

SİYASET

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Varlık Fonu denetim raporlarının yasa gereği Ekim 2019’da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulması gerektiğini ancak aradan geçen 3 aya karşın bu raporların gelmediğini belirtti. Özel yaptığı açıklamada,’’Varlık fonu aile şirketi değil. Raporun TBMM’ye sunulması gerekiyor. Varlık Fonu’nu Parlamento denetiminden kaçıran, kendi yaptığı kanuna, anayasaya uymayan bir iktidar ile karşı karşıyayız” dedi. Özel, raporun bir an önce TBMM’ye sunulmasını istedi.

EKİM AYINA KADAR GELMESİ LAZIMDI CHP’li Özel, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketinin Kurulması Kanunu gereği bağımsız denetim raporlarının her yıl ekim ayında Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından denetlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, Ekim 2019’da gelmesi gereken denetim raporunun halen TBMM’ye sunulmamasına tepki gösterdi. Özel, “Türkiye'nin çok önemli değerleri ve şirketleri, kamu bankaları Varlık Fonu bünyesine devredildi, o süreçte biz bunun Sayıştay denetimine tabi olması gerektiğini söyledik. Dendi ki: ‘6741 sayılı Kanun'un 6'ncı maddesine göre denetlenecek.’ Kim denetleyecek? Bu rapor Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelecek. Kanunun 6'ncı maddesi ne diyor? Ekim ayına kadar gelmesi lazımdı. Yani 2018'in raporu 2019'un Ekiminde sunulacak. Gelmedi, Plan ve Bütçe Komisyonu da bu Varlık Fonu denetim raporunu görüşemedi” ifadesini kullandı.


EKONOMİYİ UÇURACAKTI YANDAŞ KURTARMA FONU OLDU

Özel, Türkiye Varlık Fonu’nun portföyünde Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, ÇAYKUR, Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve mülkiyeti Hazine’ye ait bazı taşınmazların bulunduğuna dikkati çekerek, “Varlık Fonu ekonomiyi uçuracaktı ama yandaş kurtarma fonuna dönüştü. Bulduğu 1 milyar Euro’luk krediden 1,7 milyar liraya İstanbul Finans Merkezi müteahhitlerini kurtardılar. Kamu şirketlerinin zararları katlanıyor. Bu konu Meclisin önemli denetim görevlerinden bir tanesidir. Bunun ortadan kaldırılmasını kabul edilebilir bulmuyoruz. Tüm siyasi partileri ve özellikle Adalet ve Kalkınma Partisini Varlık Fonu raporunun bir an önce Meclise gelmesi ve Plan Bütçe Komisyonunda incelenmesi konusunda Parlamento çıkardığı kanuna sahip çıkmalı ve bu gecikmenin hesabını sormalıdır” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.