CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, çiftçinin sorunlarının çözümü için verdiği kanun teklifine ilişkin konuştu ve çiftçinin girdi ürünlerinden ÖTV alınmamasını istedi. “Pırlantada, yatta vergi yok, çiftçinin kullandığı malda neden vergi var?” diye soran Karaca, çiftçiye gereken desteğin verilmesi için Türkiye’nin kaynaklarının yeterli olduğunu vurgulayarak, “18 yıl önce kurduğunuz Arpalık Aile Şirketine son iki günde iki ortak daha eklenerek, 3 tane 5 tane maaş alanların maaşlarından 2’sini 4’ünü keserseniz, çiftçimize destek ödenecek” dedi.
Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, koronavirüs sürecinde çiftçilerin sorunlarının çözümü için verdiği kanun teklifiyle ilgili açıklamada bulundu. Karaca teklifinin tarımsal ürünler ve hayvancılıkta ÖTV’nin kaldırılmasını amaçladığını vurgulayarak, “Ben bu teklifi verdiğimde henüz koronavirüs yoktu ve don olayları olmamıştı” diye hatırlattı.
Karaca tarım alanında 10 yılda yaşananları aktararak, “Son 10 yılda çiftçinin kullandığı mazota yüzde 216 zam yapılmıştı. Gübrede yüzde 292 fiyat artışı yaşandı. 2019 yılı sonuna kadar 682 bin 365 çiftçimiz üretimden vazgeçti. 41 milyon hektar alan olan üretim alanları yarıya düştü, 23 milyon hektar oldu” dedi.
Çiftçinin ekmesi ve ürütmesi gerektiğinin altını çizen Karaca, bu üretimin yapılması kanunda yer alan Gayri Safi Milli Hasıla’nın çiftçilere verilmesi gerektiğini belirterek, “2019 yılı sonuna kadar çiftçimizin 175 milyar lira alacağı ödenmedi. Niye ödenmedi, çünkü yandaşlara aktarılacak kaynaklar vardı” ifadelerini kullandı.
‘PIRLANTADA YOK, ÇİFTÇİNİN MALLARINDA VAR’
Karaca çiftçinin kullandığı girdilerden ÖTV’nin kaldırılması gerektiğini yineleyerek, “ÖTV lüks tüketim mallarından ya da çevreye zararlı olan mallardan alınan vergi. Pırlantada, yatta vergi yok, çiftçinin kullandığı malda neden vergi var?” diye sordu.
‘ARPALIK A.Ş.’DEN MAAŞLARI KESİN’
Çiftçiye verilecek destekle ilgili yeterli kaynağın olduğunu da kaydeden Karaca, Türkiye’nin 2020’nin ilk 5 ayında 65 milyar lira faiz ödemesi, yapılan projelere ilişkin 85 milyar lira garanti ödemesi yaptığını söyledi ve “18 yıl önce kurduğunuz arpalık aile şirketine son iki günde iki ortak daha ekleyip, 3 tane 5 tane maaş alanların maaşlarından 2’sini 4’ünü keserseniz, çiftçimize destek ödenecek” dedi.