Gerçek Muhabir

CHP'li İlgezdi: "Ya virüs ya çaresizlik, çocukların payına hep ölüm düşüyor!"

SİYASET

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağının gerçekçi olmadığını söyleyerek, 15-19 yaş grubunda 1 milyon 384 bin kişinin çalıştığına dikkat çekti ve “İktidar ‘ya virüs ya çaresizlik’ diyor. Çocukların payına hep ölüm düşüyor!” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi koronavirüs salgını nedeniyle 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağını uygulanabilir olmadığını söyleyerek, ülkedeki çocuk işçiliği hatırlattı: “Sokağa çıkmayın diyoruz ama yoksulluğu ve yoksunluğu aşacak önlemler paketini sunmayan, sunamayan bir iktidarla bu yasağın uygulanabilirliği ve dolayısıyla da gerçekliği olmayacaktır. Türkiye’de çocuk işçiliği kanayan ve gizlenemeyen bir yaradır. Bu yasak sorunlarına çözüm bulamadığımız çocukları güvencesiz iş havuzunun, merdiven altı atölyelerin ucuz iş gücü yapmaktan öteye gidemez. Bunu biz değil, bizzat iktidar tarafından tırpanlanan TUİK verileri söylüyor.”

ilgezdi, kararı değerlendirirken, “Sağlık ve yaşam hakkı açısından olumlu bir karar ancak ne yazık ki, ‘yaptım oldu’ anlayışının yeni bir örneği ile karşı karşıya kaldık. İktidar çalışmak zorunda olan gençleri açıkça yoksulluğa ve sefalete iterek ‘ya virüs ya çaresizlik’ diyor. Çocukların payına hep ölüm düşüyor” dedi.

 ‘TOPLAM İŞGÜCÜNÜN YÜZDE 6’Sİ’

İlgezdi yaptığı yazılı açıklamasında, TÜİK’in çocuk işçiliğe ilişkin verilerin paylaştı:

“2019 yılında 15 yaş üst toplam işgücü yaklaşık 32 milyon kişidir. 15-19 yaş arası işgücü ise 1 milyon 756 bin olarak kayıtlara geçmiştir. Yani çocuk işçi diyebileceğimiz 15-19 yaş grubunun Türkiye’deki toplam işgücünün yüzde 6’sına denk geldiği unutulmamalıdır.”

 ‘HER 10 KİŞİDEN 7’Sİ ÇALIŞIYOR’

“İstihdam edilen 15-19 yaş grubu emekçi sayısı 1 milyon 384 bin’dir. Başka bir ifadeyle bugün 15-19 yaş grubunda işgücünü oluşturan her 10 kişiden 7’si çalışmaktadır. Çalışmak zorunda bırakılan 1 milyon 384 bin çocuğun 915 bini sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı değil. Çalışan her 10 çocuktan 6’sı hiçbir sağlık güvencesine, tazminat hakkına ve insanca yaşam standartlarını sağlayacak sosyal ve ekonomik altyapıya sahip değildir. ”

 ‘1 MİLYON 384 BİN KİŞİYE ‘BAŞININ ÇARESİNE BAK’ DENİYOR’

İlgezdi, çalıştırılarak zaten mağdur edilen çocuklara hiçbir ekonomik önlem alınmadan, sosyal güvence sunulmadan, tazminat hakkı tanınmadan “evde oturun” dendiğini ifade ederek, “Bu talep zaten sefaletin kucağına itilmiş ve çalışmak zorunda bırakılmış 1 milyon 384 bin kişiye bir çırpıda başının çaresine bak demektir” diye konuştu.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.