CHP Genel Başkan Yardımcısı,İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi nedeniyle, atanmış bakanlar tarafından Meclis'in denetim görevinin engellendiğini belirterek, bu durumun Türkiye'yi felakete sürükleyeceğini öne sürdü.
GAZİ MECLİSİ YOK SAYARAK, ANAYASAL SUÇ İŞLİYORLAR
Tek adam rejiminde Gazi Meclisi yok sayan, millet iradesini dikkate almayan bir anlayışın hakim olduğunu kaydeden İlgezdi, “ Milletvekilleri tarafından yasama denetimi çerçevesinde 2019 yılında verilen 15 bin 317 soru önergesinin yalnızca yüzde 9,7’si olan bin 492’si atanmış bakanlar tarafından yanıtlandı. Bu veriler yeni sistemin milli iradeyi yok saydığının kanıtı. Oysa Anayasa ve meclis içtüzüğüne göre soru önergelerinin 15 günlük süre içinde yanıtlanması gerekiyor. Oysa bırakın yasal süresi içinde yanıt vermeyi, günde 25 soru önergesinin yanıtlanmadığı bir süreci yaşıyoruz. Millet iradesini hiçe sayan bu monokrasi yönetimi açıkça anayasal suç işliyor” sözleri ile tepkisini dile getirdi.
DENETİMDEN KAÇIYORLAR Bakanlıklara ilişkin denetim karnesini tek tek açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, iki bakanlığın yüzde birin altında yanıt verdiğini söyledi.
Yeni sistemle amaçlananın milli iradeyi ortadan kaldırmak olduğunu iddia eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Demokrasi daha da güçlenecek nidaları ile getirdikleri yeni sistemle amaçladıklarının aslında milli iradeyi ortadan kaldırmak olduğu denetimi fiilen yok eden zihniyetleri gösteriyor. Bir bakanlık kendisini denetleme görevi olan milletvekillerin sorularının yüzde 99,5’ine yanıtlamıyor. Böyle bir oran olabilir mi? Bu bakanlar görevlerini suistimal etmektedir. Genel olarak zaten yanıt verme oranının yüzde 10 bile olmaması yeni sistemin denetimden kaçtığının kanıtı” dedi.
BAKANLIKLARIN DENETİM KARNESİNİ AÇIKLADI
Meclis'in denetim mekanizmasını oluşturan soru önergelerine verilen cevaplar konusunda İlgezdi tarafından açıklanan bakanlıkların karnesi şu şekilde:
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’li, bin 260 soru önergesinin 7 tanesine cevap verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 478 soru önergesinin 4 tanesini yasal süresinde cevapladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 soru önergesinden, 12 tanesine yanıt verdi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bin 111 soru önergesinden 16 tanesine cevap verdi.
Süresinde yanıtlanmadığı için gelen kağıtlarda yayınlanan soru önergelerinde ise Adalet Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ilk sırada yer aldı.
Adalet Bakanlığı'na verilen bin 936 soru önergesinin, bin 716'sı süresi içinde yanıtlanmadı.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından milletvekilleri tarafından verilen 998 Soru önergesinin 882'sine cevap verilmedi.
(Anka)