CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçinin buğday taban fiyatından memnun olmadığını ifade ederek "9 milyon 300 bin hektar buğday ekin alanı varken 7 milyon 300 bin hektara geriledi. İthalata dayalı bir buğday politikamız devam ediyor" dedi. 2002 yılında 1 ton buğday satan üreticinin 33 gram altın alabilirken şimdi 1 ton buğdayla sadece 4 gram altın alındığına dikkat çekenGürer, 20 yılda üreticinin 1 ton buğdaydan kaybının yaklaşık 29 gram altın olduğunu belirtti.
Korona virüs salgının en çok önemi fark edilen kesimlerin başında tarım sektörünün geldiğine vurgu yapan Gürer, salgından önce de onlarca sorunla boğuşan üreticilerin ve çiftçilerin salgınla beraber sorunlarının katlandığını ifade etti.
"İKTİDAR HALEN TARIMIN ÖNEMİNİ GÖREMİYOR"
Tüm dünyada pandemiye neden olan virüsün aynı zamanda tarım sektörünün önemini bir kez daha ortaya çıkardığını kaydeden Gürer, şunları söyledi:
“Salgınla birlikte tüm dünya insanlığın geleceği için tarımın ne kadar önemli olduğunu gördü ve bu sektöre ayrı bir önem vermeye başladı. Ancak ülkemizde, ne yazık ki tarım sektörünün mevcut iktidar tarafından yeterince önemsenmediği, uygulamalardan da anlaşılıyor. Cumhurbaşkanı, ‘Kendi kendimize yeteriz’ diyerek 20 Nisan 2020 tarihinde 2,5 milyon ton buğday, 100 bin ton kuru bakliyat ithali için gümrük vergisinin düşürülmesine izin veriyor.”
"BUĞDAY ÜRETİCİSİ TABAN FİYATTAN MEMNUN DEĞİL"
TMO tarafından alınacak buğday taban fiyatının bu yıl için 1650 lira olarak açıklandığını anımsatan Gürer, buğday taban fiyatının 2018 yılında 1050 lira iken yüzde 29’luk artışla 2019 ‘da 1350 liraya çıkartıldığını, bu yıl beklentinin daha yüksek olmasına rağmen yüzde 22 artışla 1650 lira fiyat verildiğini belirtti. Gürer, "Dönüm masrafı 515 TL’yi buluyor. Çiftçi bu durumda ancak yaptığı masrafı karşılayabiliyor” dedi.
"BUĞDAYIN ALTIN HESABI"
Kuru tarım yapılan bir tarlada dönümde ortalama 300 kilogram buğday elde edildiğini söyleyen CHP'li Gürer, altın fiyatlarıyla karşılaştırma yaptı:
"Çiftçi diyor ki, 2002 yılında 1 ton buğday satan üretici satıştan aldığı parayla 33 gram altın alabiliyordu. Ancak günümüzde 1 ton buğdayla sadece 4 gram altın alabiliyor. Son 20 yılda üreticinin 1 ton buğdaydan kaybı yaklaşık 29 gram altına denk geliyor."
"BUĞDAY EKİM ALANLARI DARALIYOR"
Türkiye'de buğday ekin alanlarının sürekli daraldığını belirten Gürer, 7 milyon hektar alanda 20 milyon ton buğday üretimi yapılan Türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacının 29 milyon ton olduğunu, yanlış politikalar nedeniyle çok sayıda tarımsal ürünün ithal edildiğini vurguladı.