Gerçek Muhabir

CHP’li Arpacı: "Millet borç batağında"

SİYASET

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, vatandaşın, kobinin ve çiftçinin borcunun arttığını belirterek “Yıl başından bu yana tüketici kredileri yüzde 35 oranında artarak 1 trilyon 512 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 133 oranında artarak 1 trilyon 57 milyar liraya yükseldi. KOBİ’lerin bankacılık sektörüne olan borçları bu yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 48,3 oranında artarak 3,1 trilyon liraya kadar yükseldi. Tarım sektörünün bankacılık sistemine olan kredi borçları da bu yılın ilk on aylık döneminde yüzde 67,5 oranında artarak 551,1 milyar liraya kadar yükseldi” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Şeref Arpacı yaptığı yazılı açıklamayla vatandaşın, kobinin ve çiftçinin bankalara olan borçlarındaki artışa dikkat çekti.

CHP’li Arpacı’nın yazılı açıklaması şu şekilde:

“VATANDAŞIN BANKALARA BORCU BÜYÜYOR”

“Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi, kredi faizlerindeki rekor yükselişe rağmen yükselişini sürdürüyor. Bankaların bireysel kredi ve kredi kartları nedeniyle vatandaşlardan olan alacaklarının bakiyesi 17 – 24 Kasım haftasında 45,6 milyar lira artarak 2 trilyon 523 milyar liraya kadar yükseldi. Söz konusu haftada tüketici kredilerinde 13,4 milyar liralık, kredi kartı borç bakiyesinde ise 32,3 milyar liralık artış yaşandı.

“KREDİ KARTI BORÇ BAKİYESİ YÜZDE 133 ARTTI”

Yıl başından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 35 oranında artarak 1 trilyon 512 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 133 oranında artarak 1 trilyon 57 milyar liraya yükseldi. Kredi kartı borçları tüketim harcamalarıyla doğrudan ilişkili olduğu için, bu borçlardaki yüzde 133 oranındaki artış, TÜİK’in yüzde 55 olarak hesapladığı yılın ilk 10 aylık dönemine ilişkin enflasyonun, gerçek enflasyondan ne kadar uzak olduğunu da ortaya koyması açısından ilginç bir veri oluşturuyor. Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan alacakları ise söz konusu haftada 962 milyar lira azalarak 43,1 milyar liraya indi, yılbaşından bu yana ise 12,8 milyar liralık artış yaşandı. Merkez Bankasının hazırladığı Finansal İstikrar Raporuna göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 41 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Dolayısıyla vatandaşların faizleri ve icra masrafları hariç 84 milyar liraya yakın icralık kredi borcu bulunuyor. Bu arada vatandaşların TOKİ’ye de 59 milyar liralık taksitli konut borcu bulunuyor.

KOBİLERİN BORCU 3,1 TRİLYON LİRAYA YÜKSELDİ

Küçük ve orta boy işletmelerin bankacılık sektörüne olan borçları bu yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 48,3 oranında artarak 3,1 trilyon liraya kadar yükseldi. Yıl başından eylül ayı sonuna kadar azalma eğiliminde olan KOBİ’lerin vadesinde ödeyemedikleri, bu nedenle takibe alınan kredi borçları ise ekimde 1 milyar liraya yakın artarak 51,6 milyar lira oldu. 298 bin KOBİ bankaların takibinde bulunuyor.

TARIM SEKTÖRÜNÜN BANKALARA OLAN KREDİ BORCU YÜZDE 67,5 ARTTI

Tarım sektörünün bankacılık sistemine olan kredi borçları da bu yılın ilk on aylık döneminde yüzde 67,5 oranında artarak 551,1 milyar liraya kadar yükseldi. Tarım sektörünün kredileri ortalamanın üzerinde büyüdü. Tarım sektörünün kamu bankalarına olan kredi borcu bu dönemde yüzde 77,1 oranında artarak 468,4 milyar liraya yükselirken, özel bankalara olan kredi borçlarındaki büyüme ise yüzde 28,2’de kaldı. Özel bankaların tarım sektöründen olan kredi alacaklarının bakiyesi ekim sonu itibariyle 82,7 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Tarım sektörünün bu borcunun 2 milyar liralık kısmı, zamanında ödenmediği için bankalar tarafından takibe alınan borçlardan oluşuyor.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.