Gerçek Muhabir

CHP’li Arpacı: “Bu Yasa Teklifi Adrese Teslim, Ismarlama Bir Yasa Teklifidir”

SİYASET

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu’nda; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin "İlk imzacılar, birisini hiç görmedik, Bakan Yardımcısı, bürokratlar, Cumhur İttifakı milletvekilleri bu yasayı savunamadı. Bu yasayı ve değişiklikleri sadece bir kişi savundu. Komisyonda yasaya dair söz hakkı olmayan, görevi, adil bir şekilde Komisyonu yönetmek olan Komisyon Başkanı Sayın Mustafa Varank. Sayın Varank, bu kürsüye çıkıp bu sorulara yanıt verir misiniz? Eski danışmanınız olan Esat Burak Uzundere bu firmanın ihracat yöneticisi midir, değil midir? İlişkilerinizi açıklar mısınız? Ondan sonra, AKP'li üyeleri de ona göre yasaya oy vermeye davet ediyorum” dedi. CHP’li Arpacı’nın ardından söz alan AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank sorulara yanıt vermeyerek, Türkiye’de girişimcileri nasıl desteklediğini anlattı.

CHP’li Arpacı’dan AKP’li Varank’a: Eski Danışmanınız Esat Burak Uzundere Bu Firmanın İhracat Yöneticisi Midir, Değil Midir?

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu'nda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 12’inci maddesinin görüşmelerinde konuştu.

Yasa teklifini "Tüketicinin, üreticinin faydasına değil, uluslararası şirketlere kıyak bir yasa teklifi” olarak niteleyen Arpacı'nın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Bu Yasa Teklifi Çok Uluslu Şirketleri Koruma Teklifidir”

“Sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim, bu yasa teklifi adrese teslim, ısmarlama bir yasa teklifidir. Bu yasa teklifi tüketicinin, üreticinin faydasına değil, uluslararası şirketlere kıyak bir yasa teklifidir; haksız rekabete sebep olmaktadır. Bu yasa teklifi Meclisin çıkardığı önceki yasayı daha uygulamadan değiştirerek yüce Meclisi itibarsızlaştıran bir yasa teklifidir. ‘Tüketiciyi koruma kanunu’ adı altında Meclise getirilen bu yasa teklifi çok uluslu şirketleri koruma teklifidir.

“Yasayı savunamadınız”

Çekincelerimizi Komisyonda söyledik. İlk imzacılar, birisini hiç görmedik, Bakan Yardımcısı, bürokratlar, Cumhur İttifakı milletvekilleri; bu yasayı savunabildiniz mi? Sorduğumuz bütün sorulara bozuk plak gibi aynı yanıtları vermekten başka ne yaptınız? Savunamadınız, sizler de inanmadığınız bir şeyi savunamadınız arkadaşlar, biliyoruz. Tekrar uyarıyorum: Bu yaptığınız yanlışın farkına varın.

“Varank’ın eski danışmanı avantaj sağlanacak şirketin üst düzey yöneticisi”

Fakat bu yasayı ve değişiklikleri sadece bir kişi savundu; tutanakları inceleyin. Komisyonda yasaya dair söz hakkı olmayan, görevi, adil bir şekilde Komisyonu yönetmek olan Komisyon Başkanı Sayın Mustafa Varank hem de öyle bir savundu ki her sözümüze öyle cevaplar verdi ki gerçekten şaşırdık. Bir önceki dönem Sanayi Bakanı olan bu kişi, geçen dönem Ticaret Bakanlığının çıkardığı bu yasa hakkında nasıl bu kadar bilgiye sahip olup karşı durabiliyor? Söyleyelim sayın milletvekilleri; insanın eski danışmanı bu yasa sayesinde en büyük avantajı sağlayacak şirketin üst düzey ihracat yöneticisi olursa eski Bakan ve Komisyon Başkanı bu kadar bilgili olabiliyor ve körü körüne yanlışı savunabiliyormuş. Sayın Varank, bu kürsüye çıkıp bu sorulara yanıt verir misiniz? Eski danışmanınız olan Esat Burak Uzundere bu firmanın ihracat yöneticisi midir, değil midir? İlişkilerinizi açıklar mısınız? Ondan sonra, AKP'li üyeleri de ona göre yasaya oy vermeye davet ediyorum. Değerli arkadaşlar, bir kez daha ifade ediyor ve uyarıyorum: Bu yasa adrese teslim, ısmarlama yasadır. Bu yasa tüketicinin, üreticinin faydasına değil, uluslararası şirketlere kıyaktır, haksız rekabete sebep olmaktadır, kapitülasyonlardan farkı yoktur diyorum.”

Varank Cevap Vermedi, Girişimcileri Nasıl Desteklediğini Anlattı

CHP’li Arpacı’nın ardından söz alan AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank sorulara yanıt vermeyerek, Türkiye’de girişimcileri nasıl desteklediğini anlattı. Varank özetle şunları söyledi:

“Bu konulara neden bu kadar hâkimim? Çünkü ben bu ülkede beş yıl Bakanlık yaptım. Girişimcilik nedir, yatırım nedir, yabancı sermaye nedir; bunlarla ilgili, hamdolsun, yeterli bilgiye sahibim. Bakın, Türkiye'den “unicorn”lar çıksın yani milyar dolar değerlemenin üzerine çıkan şirketler Türkiye'de bulunsun diye ben çok büyük bir gayret gösterdim ve Türkiye'de bu işlere kalkışan şirketlerin hepsini ziyaret ettim. Bugün Getir diyorsanız “unicorn” olmadan ben Getiri ziyaret ettim. Getir elbiselerini giyip kurye emekçi kardeşlerimizle yılbaşı gecesi dağıtıma çıktım. Hepsiburada’yla Türkiye'nin ilk yapay zekâ anlaşmasını imzaladım ve onlarla yapay zekâ projesi geliştirdim. Amazon yatırımı Türkiye'ye gelebilsin diye onlara yardımcı oldum, onların önünü açıp bu ülkede yatırım yapmalarını sağladım.”

CHP’li Arpacı: “Keşke Geçmiş Dönem Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u Dinleyebilseydik”

AKP’li Varank’ın ardından tekrar söz alan CHP’li Arpacı, önceki dönem Ticaret Bakanı Mehmet Muş'u komisyonda dinlemek istediklerini ancak davet edilmediğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Şimdi, bir, Türkiye'den ‘unicornler çıksın’ diyorsunuz. Bu firma bir Türk firması değil, bu firma bir Çinli firma; bu bir. İki, evet, Getir'e, Hepsiburada'ya söylediğiniz için söylüyorum. Destek olmuşsunuz, iyi yapmışsınız fakat siz TOGG'a da çok büyük destek olmuştunuz, bugün BYD'ye ve Chery'e verdiğiniz vergi indirimleriyle aslında onu da birazcık ikinci plana atıyorsunuz. Bakın, bu Trendyol'a özel çıkarılmış bir yasadır. Özellikle, yüzde 20 sınırının yüzde 15'le 3 puan artırılması bunu adres etmektedir ve bu Meclise bütçeyle ilgili, gelirle ilgili gelen her şeyin Plan ve Bütçe Komisyonuna gidip bunun bu Komisyona gelmesi de manidardır arkadaşlar. Bu kürsüde, keşke Sayın Bakan, geçmiş dönem Ticaret Bakanı, yasayı çıkartan Sayın Mehmet Muş'u bir dinleyebilseydik. Kendisini Komisyona davet etmeyi teklif ettim, siz davet etmediniz, belki davet etseniz gelirdi. Ben buradan davet ediyorum. O günkü bürokratların hepsinin burada olduğunu tahmin ediyorum. Bu yasanın sahibi bürokratlar, bu yasayı Komisyonda savunamadılar, bizi ikna edemediler arkadaşlar.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.